Добавить новость
ru24.net
World News
Август
2026
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ηράκλειο: Έβαλε GPS στο αυτοκίνητο της πρώην του για να την παρακολουθεί – Τι προβλέπει ο νόμος

0
Ta Nea 

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε πρόσφατα μια υπόθεση παρακολούθησης με χρήση συσκευής GPS στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες. Ένας 23χρονος κατηγορείται ότι εντόπισε και παρακολουθούσε την πρώην σύντροφό του τοποθετώντας GPS στο αυτοκίνητό της.

Η 22χρονη γυναίκα κατήγγειλε στις Αρχές ότι ο 23χρονος πρώην σύντροφός της εντόπιζε τις κινήσεις της με τη βοήθεια συσκευής εντοπισμού. Παρατήρησε ότι ο ίδιος εμφανιζόταν συχνά στα μέρη όπου πήγαινε, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία και την οδήγησε να απευθυνθεί στην αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε συσκευή GPS στο όχημά της. Ο 23χρονος συνελήφθη, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διακριβωθεί πότε και πώς τοποθετήθηκε η συσκευή, καθώς και για το διάστημα παρακολούθησης. Έχει σχηματιστεί δικογραφία και η υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη.

Ρήγας: Εμμονικές συμπεριφορές και τα όρια της τεχνολογίας

Ο αντιπρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας, αναφέρθηκε στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας τέτοιες συμπεριφορές «καθαρά εμμονικές». Επισήμανε ότι η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για θετικούς σκοπούς, όπως ο εντοπισμός παιδιών ή η αποτροπή κλοπής οχήματος.

Ωστόσο, η χρήση της για παρακολούθηση προσώπων πλησιάζει τα όρια στέρησης ελευθερίας και αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού. Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «είναι διαφορετικό να θέλεις να προστατεύσεις ένα παιδί ή το αυτοκίνητό σου και διαφορετικό να παρακολουθείς τον σύντροφό σου».

Υπογράμμισε πως η εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις, ενώ η τελική κρίση για την υπόθεση ανήκει στη δικαιοσύνη.

Μαντές: Νομικά και τεχνολογικά ζητήματα στη χρήση GPS tracker

Ο Κωνσταντίνος Μαντές, ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξήγησε ότι τα συστήματα εντοπισμού προορίζονται για καλόβουλες χρήσεις, όπως ο εντοπισμός παιδιών ή ατόμων που χρειάζονται βοήθεια.

Τόνισε πως η παρακολούθηση χωρίς συγκατάθεση αποτελεί «κακόβουλη ενέργεια» και παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο κ. Μαντές επεσήμανε ότι η τοποθέτηση τέτοιων συσκευών γίνεται εύκολα, ακόμα και με απλό μαγνήτη, ενώ υπάρχουν ειδικές συσκευές για ανίχνευση GPS tracker.

Υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί χωρίς συγκατάθεση να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση GPS ή μηχανήματος εντοπισμού». Τέλος, ανέφερε ότι οι συσκευές αυτές διατίθενται ελεύθερα στο εμπόριο, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο και μόνο από πιστοποιημένους εγκαταστάτες, ώστε να αποφεύγονται παράνομες και κακόβουλες χρήσεις.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus
















Музыкальные новости




























Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса