Добавить новость
ru24.net
World News
Август
2026
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31

Βίντεο ντοκουμέντο από το εσωτερικό του καταμαράν ανοιχτά της Κερύνειας – Στιγμές πανικού πριν την τραγωδία

0
Ta Nea 

Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (30/8) ανοιχτά των κατεχομένων στην Κύπρο, όταν επιβατικό πλοίο με 266 επιβαίνοντες άρχισε να παίρνει νερά και ανετράπη λίγο μετά την αναχώρησή του από την Κερύνεια.

Το καταμαράν εκτελούσε δρομολόγιο προς το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης, στη νότια Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του ναυαγίου ανέρχεται σε επτά νεκρούς και 23 αγνοούμενους, ενώ 237 από τους 267 επιβάτες έχουν διασωθεί.

Το πλοίο βρισκόταν περίπου 7 χιλιόμετρα από την ακτή όταν ξεκίνησε η εισροή υδάτων. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Kıbrıs Postası, ο κυβερνήτης προσπάθησε να επιστρέψει στο λιμάνι, χωρίς όμως να προλάβει να ολοκληρώσει τον ελιγμό πριν το σκάφος ανατραπεί.

Βίντεο από το εσωτερικό του καταμαράν καταγράφουν τις στιγμές πανικού που επικράτησαν ανάμεσα στους επιβάτες.

Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο επικαλείται το CNN TURK, «το πλοίο βυθίστηκε σε βάθος 514 μέτρων. Έχουμε εντοπίσει τους 224 από τους συνολικά 267 επιβαίνοντες. Οι 7 εξ αυτών είναι νεκροί, αναζητούμε τους υπόλοιπους 23. Η αστυνομία διεξάγει την έρευνα για τις συνθήκες και θα δοθούν σύντομα πληροφορίες στο κοινό”.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Κερύνεια με προορισμό το Τασούτζου και εξέπεμψε σήμα SOS, ζητώντας βοήθεια 15-20 λεπτά μετά την αναχώρησή του.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται αδιάκοπα τόσο από αέρος όσο και από θάλασσα, με στόχο τον εντοπισμό των 23 αγνοουμένων. Έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την επιχείρηση.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες “υπηρεσίες υγείας”, η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή.

Ερωτήματα για την καταλληλότητα του πλοίου

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ταχύπλοο καταμαράν Express, ιδιοκτησίας της Filo Denizcilik, που παρουσίασε εισροή υδάτων λίγο μετά τον απόπλου. Το σκάφος έχει μήκος 40 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο δήλωσε πως είναι «βαθύτατα θλιμμένη από το τραγικό δυστύχημα».

Πληροφορίες αναφέρουν ισχυρισμούς πως το υλικό κατασκευής του πλοίου ενδεχομένως να μην ήταν κατάλληλο για ναυσιπλοΐα. Υποστηρίζεται επίσης ότι το σκάφος ήταν παλαιό και η κατασκευή από υαλοβάμβακα υπέστη σοβαρή ζημιά, οδηγώντας σε ταχεία διάσπαση του πλοίου.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τους συγγενείς των επιβατών, ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Τα ακριβή αίτια του ναυαγίου παραμένουν άγνωστα και αναμένεται να διερευνηθούν, ενώ δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση σχετικά με τους ισχυρισμούς για την κατασκευή ή την κατάσταση του πλοίου.

Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του ΚΣΕΔ, δήλωσε ετοιμότητα να συμβάλει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το ΚΣΕΔ επικοινώνησε με την UNFICYP, ζητώντας να μεταφερθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αναλάβει την επιχείρηση με τα διαθέσιμα αεροναυτικά μέσα.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus
















Музыкальные новости




























Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса