Мы в Telegram
Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Декабрь
2023

Κλιματική Αλλαγή: Θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη πανδημία; Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

0
Ta Nea 

Η κλιματική αλλαγή διαφοροποιεί τη γεωγραφία των ασθενειών και έτσι δημιουργείται το ερώτημα αν θα μπορούσε έτσι να προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των θερμοκρασιών σε όλο τον πλανήτη έχει σαν αποτέλεσμα μετακινήσεις ζώων σε διαφορετικές περιοχές, κάτι που συνεπάγεται πως οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να μεταπηδήσουν μεταξύ των ξενιστών και όπως είναι γνωστό όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, όλα αλλάζουν και οι ασθένειες καταφθάνουν.

Έτσι πλανάται το ερώτημα μήπως ένα ασταθές κλίμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη πανδημία;

Καθώς οι πάγοι λιώνουν και οι θάλασσες και ο αέρας θερμαίνονται, νέες μορφές ζωής καταφθάνουν στα ύδατα της Αρκτικής. Φάλαινες μινκ, φαλαινοδέλφινα, φάλαινες με πτερύγιο και φάλαινες φυσητήρες κατευθύνονται προς τα βόρεια, ακόμη και όταν οι αρκούδες γκρίζλι, τα ελάφια με λευκή ουρά, τα κογιότ και άλλα ζώα και πουλιά μετακινούνται από τα βόρεια δάση στα νότια.

Αυτές οι μετακινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάζει και η γεωγραφία των ασθενειών, καθώς τα νέα παθογόνα που προσβάλλουν τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους, εξαπλώνονται ραγδαία. Νέα σκαθάρια κατευθύνονται βόρεια και καταστρέφουν τα δάση της Σιβηρίας, τα θηλαστικά της Αλάσκας αγωνίζονται καθώς καταφθάνουν νέα τσιμπούρια και οι κατοικίες στη βόρεια Νορβηγία μολύνονται από νέα έντομα.

Στην Αλάσκα, όπου η θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν τέσσερις βαθμούς Κελσίου μέσα σε 60 χρόνια, ολόκληρο το οικοσύστημα υφίσταται αλλαγές. Οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν νωρίτερα από ό,τι παλαιότερα, προκαλώντας αλλαγές στην ποσότητα του φυτοπλαγκτού και στη βάση της τροφικής αλυσίδας.

Αυτό έχει αντίκτυπο στους πληθυσμούς των ψαριών και των πτηνών. Οι λίμνες αλλάζουν μέγεθος, τα θαλάσσια κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα και τα θηλαστικά πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές τροφής.

Ο συγγραφέας ΈντουαρντΣτρούζικ αναφέρει πως «μία πληθώρα θανατηφόρων ασθενειών και ασθενειών που καταβάλλουν τον οργανισμό» πλήττουν τους ταράνδους στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, τα μοσχοβόδια στις νήσους Μπανκς και Βικτόρια στον Αρκτικό Καναδά και τις πολικές αρκούδες και τις φώκιες στις ακτές της Αλάσκας. Νέα παθογόνα εμφανίζονται παντού. Μπορεί να είναι παράξενα παράσιτα στα χωράφια αραβοσίτου της Μαλάουι, μια νέα μυκητιασική λοίμωξη που εμφανίζεται στο αυτί μιας Γιαπωνέζας, ένα άγνωστο έντομο που σκοτώνει δέντρα στη Ρωσία ή ένα νέο βακτήριο που μολύνει τους καρπούς των λεμονιών στη Φλόριντα.

Το κλίμα θα τροφοδοτήσει σύντομα πανδημίες

Μιλώντας στο BBC, ο Ντάνιελ Μπρουκς, βακτηριολόγος στο Εργαστήριο Παρασιτολογίας, Harold W Manter του Πολιτειακού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, σημείωσε πως οι μελέτες του ίδιου και των συναδέλφων του δείχνουν ότι με την παγκόσμια θέρμανση, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταπηδούν συχνότερα από τον έναν ξενιστή στον άλλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλίμα θα τροφοδοτήσει σύντομα πανδημίες και μπορούμε να περιμένουμε μια σειρά από απρόβλεπτες επιδημίες ασθενειών σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.

«Σπάνια έχουμε μια ιδέα για το πού θα εμφανιστεί το επόμενο παθογόνο. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι μας βρίσκουν καλύτερα από ό,τι τα βρίσκουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Πάγοι

Όπως υπογραμμίζει ο Μπρουκς «όταν το κλίμα είναι σταθερό, τα είδη τείνουν να είναι απομονωμένα και ιδιαίτερα. Όταν όμως είναι ευμετάβλητο, όπως γίνεται τώρα, τα περιβάλλοντα αλλάζουν και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για νέα είδη να δημιουργήσουν αποικίες και να εξελιχθούν».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15.000 ετών, η πρόοδος του πολιτισμού – η γεωργία, η άνθηση των πόλεων και η παγκοσμιοποίηση – συνοδεύτηκε από αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Αλλά ποτέ άλλοτε ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν ήταν μεγαλύτερος, δεν ζούσε σε τόσο υψηλές πυκνότητες και δεν ήταν τόσο υπερσυνδεδεμένος. Πλησιάζουμε τώρα σε μια καταιγίδα που θα αυξήσει κατακόρυφα τους κινδύνους ασθενειών», προσέθεσε.

Προηγούμενες πανδημίες προέκυψαν σε περιόδους κλιματικών αλλαγών

Οι προηγούμενες πανδημίες σύμφωνα με τον βακτηριολόγο, προέκυψαν σε μεγάλο βαθμό σε περιόδους κλιματικών αλλαγών που αποσταθεροποίησαν τους ανθρώπινους πληθυσμούς και προκάλεσαν μετανάστευση, λιμούς και συγκρούσεις. Στη συνέχεια υποχώρησαν με την επιστροφή της κλιματικής σταθερότητας. Ωστόσο, όσο η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αναστατώνει τη βιόσφαιρα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα συνεχίσουν να μετακινούνται μεταξύ των ανθρώπων, των εκτρεφόμενων ζώων και της άγριας πανίδας.

«Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή είναι σαν ένα ναρκοπέδιο εξελικτικών ατυχημάτων που περιμένει απλώς να συμβούν. Τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιτάχυνσης της κλιματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αναδυόμενες ασθένειες. Είναι αυτές οι αναδυόμενες ασθένειες, που γίνονται πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες στη συνέχεια επιδεινώνουν τη φτώχεια, την πείνα, την ξηρασία, τις συγκρούσεις και τη μετανάστευση», σημείωσε ακόμα ο Μπρουκς.

Η κλιματική αλλαγή δεν παράγει μόνη της ασθένειες αλλά…

Η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ακόμα ο Μπρουκς δεν παράγει από μόνη της ασθένειες, αλλά αντίθετα, είναι ένας «πολλαπλασιαστής», που αυξάνει και επιταχύνει την απειλή εμφάνισης ασθενειών. Όταν οι θερμοκρασίες γίνονται πιο υψηλές ή πιο χαμηλές, όταν οι βροχές είναι πιο έντονες ή μια ξηρασία διαρκεί περισσότερο, τότε οι συνθήκες ζωής αλλάζουν και τα έντομα, οι νυχτερίδες ή τα τσιμπούρια που συχνά μεταφέρουν τα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες όπως η ελονοσία, ο πυρετός της κοιλάδας Rift, η χολέρα και ο δάγκειος πυρετός, είναι πιθανό να μετακινηθούν γεωγραφικά.

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο Μπρουκς και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν και αλλάζουν συχνά ξενιστές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αναπόφευκτα νέες ασθένειες ή να αναζωπυρώνονται παλιές που αναδύονται ευκολότερα με την κλιματική αλλαγή. Ισχυρίζονται ότι έχουμε μια κρίση αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών, με τα γνωστά παθογόνα να γίνονται πιο επικίνδυνα από πριν, να εμφανίζονται κάπου αλλού ή να μολύνουν νέους ξενιστές, αλλάζοντας τόσο την κίνηση των παθογόνων όσο και τις επιπτώσεις που έχουν στους ανθρώπους και τα ζώα.

Περίπου 10.000 είδη ιών έχουν την ικανότητα να μας μολύνουν

Σύμφωνα με τον Κόλιν Κάρλσον από το Κέντρο για την Παγκόσμια Επιστήμη και Ασφάλεια στην Υγεία και το Ινστιτούτο Verena του Πανεπιστημίου Georgetown, περίπου 10.000 είδη ιών έχουν την ικανότητα να μας μολύνουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία κυκλοφορεί αθόρυβα και απαρατήρητη στα άγρια θηλαστικά.

Τα μοντέλα του προσομοιώνουν πως 3.139 είδη θα μοιραστούν τους ιούς και θα δημιουργήσουν νέες εστίες κινδύνου. Στον θερμότερο και φυσικά υποβαθμισμένο κόσμο που δημιουργούμε, τα είδη θα συγκλίνουν φυσιολογικά σε νέους συνδυασμούς σε μεγάλο υψόμετρο, σε μέρη με μεγάλη βιοποικιλότητα και όπου συγκεντρώνονται ανθρώπινοι πληθυσμοί, πιθανότατα στην Ασία και την Αφρική. Θηλαστικά όπως οι νυχτερίδες θα συναντήσουν για πρώτη φορά άλλα θηλαστικά, μοιράζοντας ενδεχομένως χιλιάδες ιούς. Αυτή η οικολογική μετάβαση μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, υποστηρίζει ο ίδιος.

Κίνδυνος και από «αρχαίους» μικροοργανισμούς που έχουν επιβιώσει στον χρόνο

Όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, η οικολογική διαδικασία έχει περίπου ως εξής: η θερμοκρασία αυξάνεται, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και την υγρασία, τους ανέμους και την ποσότητα της ηλιοφάνειας, όλα αυτά αυξάνουν τη σφοδρότητα των κυκλώνων, των πλημμυρών, των ξηρασιών και των κυμάτων καύσωνα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την επιβίωση, τη διασπορά και την αναπαραγωγή των παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με τα κρούσματα χολέρας, τύφου, φιλαρίασης, λεπτοσπείρωσης, ελονοσίας, κίτρινου πυρετού και πλήθους άλλων ασθενειών.

Οι αλλαγές αυτές σε έναν κόσμο, η θερμοκρασία του οποίου αυξάνεται συνεχώς επιφυλάσσουν πολλές ιατρικές εκπλήξεις. Το 2016, το μακρινό παρελθόν επέστρεψε στη βόρεια Ρωσία με μια επιδημία άνθρακα που σκότωσε ένα 12χρονο αγόρι και μόλυνε δεκάδες ημινομάδες κτηνοτρόφους ταράνδων και τα ζώα τους. Ένας καύσωνας με θερμοκρασίες που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα περίπου στους 30 βαθμούς Κελσίου είχε λιώσει μερικώς τον μόνιμο πάγο και είχε αποκαλύψει ένα πτώμα ταράνδου που είχε πεθάνει από ασθένεια πολλά χρόνια πριν και είχε θαφτεί σε βάθος μόλις ενός μέτρου στο παγωμένο έδαφος. Ενενήντα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Κλιματική αλλαγή

Αυτό δείχνει πως οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν να «ζήσουν» για χιλιετίες όταν είναι παγωμένα και κανείς δεν γνωρίζει ακριβός τι άλλο μπορεί να είναι θαμμένο σε παγωμένα εδάφη και παγετώνες και μπορεί να απελευθερωθεί με τη θερμότητα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει βρει εκατοντάδες αρχαίους μικροοργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά στον μόνιμο πάγο της Αλάσκας και Κινέζοι κυνηγοί έχουν απομονώσει 33 αρχαίους και άγνωστους μέχρι σήμερα ιούς που είναι τουλάχιστον 11.000 ετών μέσα σε παγετώνες του Θιβέτ και σε δείγματα πάγου στη Γροιλανδία και αλλού και ένα είναι σίγουρο πως στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές ακόμη παρόμοιες ανακαλύψεις.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Ежегодная церемония вручения Всероссийской премии Евгения Зубова прошла в библиотеке Видного

США и Европа "подготавливают" Россию и Ближний Восток для переселений?!

"СВЯТОЙ ЛЕНИН: сенсация о прогнозах направит Америку и Европу творить добро?!

В ЖК «Восточное Бутово» продолжают строительство шестого по счету детского сада


Антисанитария в службах доставки: токсиколог Кутушов рассказал, почему опасно заказывать еду

Какие украшения чаще всего дарят на годовщину свадьбы: исследование «585*ЗОЛОТОЙ»

Жители Барнаула помогут сделать родной город чище

«Школа вожатых» прошла в школе №7 в Реутове


What If You Spent 5 Seconds in the Mariana Trench

Four-time Man Utd trophy winner, 37, looks unrecognisable as he heads to training with dramatic new look

Walmart adds employee bonus for hourly US workers

Watch awkward moment baffled French Open teen is ‘teleported’ into Eurosport studio for live TV interview


Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Мост в Нагатинском затоне соединил берега

Гора Бабырган

Российский астроном рассказал о редком солнечном событии


Concord is skipping free-to-play and pulling a Helldivers 2 instead: $40 for the full game with all 16 heroes at launch

How to watch the 2024 PC Gaming Show: our 10th annual summer showcase

В новом трейлере Indiana Jones and the Great Circle Индиана спускается на корабле с горы

Take a mystery lover's holiday by solving crime on the Italian Riviera in On Your Tail


Досвідчені садівники обирають великі технічні горщики для своїх рослин і квітів


Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Родители 308,9 тысячи детей в Московской области получают единое пособие

УЗИ и КТ при диагностике урологических заболеваний: что выбрать

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Соцфонд выдал проактивно 3,2 млн сертификатов на материнский капитал

"СВЯТОЙ ЛЕНИН: сенсация о прогнозах направит Америку и Европу творить добро?!




СОТРУДНИКИ СОБР «СТОЛИЦА» СТАЛИ ИНСТРУКТОРАМИ НА СБОРАХ ПО БЕСПАРАШЮТНОМУ ДЕСАНТИРОВАНИЮ СПЕЦНАЗОВЦЕВ РОСГВАРДИИ В ВОРОНЕЖСКОЙ ОБЛАСТИ

США и Европа "подготавливают" Россию и Ближний Восток для переселений?!

Названа совершенно удивительная причина, зачем иностранные туристы летом едут в Россию: это было неожиданно

Умер российский кинематографист Виктор Капырин


Астроном МГУ: Странный сигнал из космоса может исходить от инопланетян

Назван фильм, возглавивший российский кинопрокат в минувшие выходные

Гимназию на улице Фрунзе в Павловском Посаде отремонтируют к августу

«Роснефть» и Красноярский край подписали Меморандум о сотрудничестве


Мирра Андреева может стать новой Марией Шараповой

Ига Свентек в четвертый раз выиграла Открытый чемпионат Франции по теннису

Новак Джокович дал дорогу молодым // Борьбу за первое место в рейтинге АТР в этом году поведут Янник Синнер и Карлос Алькарас

Испанец Алькарас выиграл Открытый чемпионат Франции по теннису


Не гречкой единой: единственная русская еда, которую не может есть весь остальной мир. И почему так получилось?

Новгородские полицейские выявили нелегальных мигрантов на трассе Москва – Санкт-Петербург

Москва направит 11 млрд рублей на увеличение объёма медпомощи по 14 направлениям

Орловская область представили свои издания на книжном фестивале «Красная площадь»


Музыкальные новости

«Мат на сцене»: Михайлов заявил, что до сих пор обижается на Шнурова

Певица и телеведущая Ольга Бузова побывает в лабораториях АмГУ

В Баку впервые прозвучит «Ленинградская» симфония Дмитрия Шостаковича

Певица Людмила Зыкина родилась 95 лет назад



"СВЯТОЙ ЛЕНИН: сенсация о прогнозах направит Америку и Европу творить добро?!

2015 • «Лёд и Пламя» приглашает на турнир 14-15 сентября 2024 г юношей 2015 г.р. «Орион-Технопул» Московская область г.Балашиха

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Родители 308,9 тысячи детей в Московской области получают единое пособие

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Соцфонд выдал проактивно 3,2 млн сертификатов на материнский капитал


Глава СК Бастрыкин пообещал защитить гаишника Гусева от диаспоры и МВД Новосибирска

Создание и продвижение КАНАЛА, ГРУППЫ или ЧАТА в WhatsApp, Telegram, Там Там и других мессенджерах.

В Ярославле ждут Надежду Бабкину на бесплатные концерты

«Солнечная Азбука» в особом семейном центре «Семь-Я»


Рантье не поделили торгцентр // «Кама Капитал» судится за площади

В Туле пенсионер из Москвы пойдет под суд за смертельное ДТП

Мост в Нагатинском затоне соединил берега

12 июня в Оренбуржье пройдут мероприятия, посвященные Дню России


Путин на следующей неделе встретится с участниками программы «Время Героев»

Путин встретится с первыми участниками программы «Время героев»

Порты ждут от РЖД расширения. Мост на Сахалин нужен не всем. ТЖД сомкнётся к концу года. Пульс ж/д за неделю в зеркале прессы

Песков: Запад вводит цензуру для СМИ, но Россия должна объяснять свою позицию





УЗИ и КТ при диагностике урологических заболеваний: что выбрать

Собянин открыл приемное отделение Морозовской детской городской больницы

УЗИ и КТ при диагностике урологических заболеваний: что выбрать

Рия Горбунова развеяла популярные мифы о уходе за кожей


В чем успех визита Зеленского во Францию и почему надо брать Mirage 2000

Зачем западная пресса начала «сливать» главу ОП Ермака, который за спиной у Зеленского решает все вопросы


"Евро-Футбол.Ру": "Спартак" летом хочет приобрести вингера

Альбина Мухаметзянова на ПМЭФ объявила о выходе сериала «Команда МАТЧ» в Казахстане

12 июня в Оренбуржье пройдут мероприятия, посвященные Дню России

Легкоатлетка Тангара назвала кринжем участие Бузовой в забеге на Никольской


Рабочий визит в Республику Беларусь совершил воронежский губернатор



Собянин рассказал о волонтерском движении Москвы

Собянин открыл приемное отделение Морозовской детской городской больницы

Собянин рассказал о развитии столичного района Мнёвниковская пойма

Собянин рассказал о развитии Москвы на ПМЭФ   


Ученый РАН: вероятность возникновения торнадо в Подмосковье выше, чем в Москве

Кубань вошла в топ-10 регионов с наибольшими эффектами от реализации проектов до 2035 года

Тузику и Мурке присвоят номера: нужен ли в России закон о нумерации домашних животных

Редкую амфибию обнаружили в столичном "Измайлове"


Почти 130 тыс. жителей Подмосковья прошли онкоскрининг полости рта с начала года

Тюкавин хочет забить гол за сборную России в официальном матче

«Лепота» и «merhaba»: Бурак Озчивит стал лицом новой рекламной кампании Иви

УФАС включило ООО «МЕЛЛДЕН» в реестр недобросовестных поставщиков


Свыше 180 тысяч северян приняли участие в оценке репродуктивного здоровья в рамках пилотного проекта

В Архангельске прошёл межрегиональный теннисный турнир «Белое море»

На следующей неделе в Архангельске стартует межрегиональный фестиваль «Сияние»

В Архангельске пройдет IV Межрегиональный фестиваль национальных культур «Гармоничная Россия»


В районе Симферополя появится крупный жилой микрорайон - ЖК "Республика"

Выставка-галерея «России славной имена»

Патриотический час «В семье единой», ко Дню России

На этой неделе загрязнение воздуха отмечали в четырех городах Крыма


Проверку чердаков и подвалов провели в Михайлово-Ярцевском

Астроном МГУ: Странный сигнал из космоса может исходить от инопланетян

Москва направит 11 млрд рублей на увеличение объёма медпомощи по 14 направлениям

Назван фильм, возглавивший российский кинопрокат в минувшие выходные












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Александр Зверев

Зверев сыграет с Алькарасом в финале "Ролан Гаррос"






Спортсменки из Пскова привезли два «серебра» с соревнований по джампинг-фитнесу в Москве

Назван фильм, возглавивший российский кинопрокат в минувшие выходные

Тела подростка и его матери нашли под окнами на западе Москвы

«Роснефть» и Красноярский край подписали Меморандум о сотрудничестве