Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Апрель
2024

Γκουίντο Τονέλι: «Σήμερα μπορούμε να εξηγήσουμε μόλις το 5% του Σύμπαντος»

0
Ta Nea 

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Γκουίντο Τονέλι, είναι διάσημος φυσικός σωματιδίων και ένας από τους πρωταγωνιστές στην ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς, γνωστού και ως το «σωματίδιο του Θεού». Αυτό το σωματίδιο έχει υπολογιστεί ότι είναι η ακριβής μάζα για να κρατήσει το Σύμπαν στα πρόθυρα της αστάθειας, με το ίδιο το πεδίο Χιγκς να αναδύεται στο σημείο στο οποίο δημιουργήθηκε το Σύμπαν και έκτοτε λειτούργησε ως δική του πηγή ενέργειας. Πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε τη χώρα μας και με απλά λόγια μάς εξήγησε άγνωστες πτυχές του άγνωστου Σύμπαντός μας, την υλικότητα του χωροχρόνου, το «χάος» της δημιουργίας, τις μεγάλες κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης. Τον ευχαριστούμε.

Μετά την πρόσφατη πανδημία και με γνώμονα τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε άτρωτοι, οι προβολείς έπεσαν πάνω στην επιστημονική έρευνα. Ταυτόχρονα αναδύθηκε το φαινόμενο μιας εκτεταμένης δυσπιστίας προς την επιστημονική τεκμηρίωση. Πώς το βλέπετε εσείς όλο αυτό;

Αυτές είναι δύο όψεις του ίδιου ζητήματος. Στη μια πλευρά έχουμε την καθαρή επιστήμη, η οποία μέχρι και τις μέρες μας όχι μόνο έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου αλλά είναι και ισχυρή. Μπορεί πια σε καθημερινή βάση να θεραπεύσει εκατομμύρια δυσανάγνωστα προβλήματα, κάτι που, για παράδειγμα, πριν από μόλις δύο δεκαετίες φάνταζε δύσκολο. Από την άλλη μεριά πολλοί άνθρωποι, ενώ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της επιστήμης, δεν αντιλαμβάνονται πώς ακριβώς λειτουργεί. Πώς λειτουργεί η τεχνολογία. Κι έχουν δίκιο. Διαχρονικά, πόσο μάλλον στις μέρες μας με τις τόσες μεγάλες και «αθόρυβες», όπως υπαινίσσεστε, για τον πολύ κόσμο κατακτήσεις, η επιστήμη φαίνεται σαν να μην έχει ρίζες σε κάτι απτό. Εννοώ πως θεμελιακά σκέφτονται την επιστήμη σαν κάτι που πλησιάζει το υπερφυσικό. Εδώ δημιουργείται ο φόβος. Ο τρόμος πως το ον είναι αιχμάλωτο μιας πανίσχυρης δύναμης, που κυβερνά τη ζωή μας. Ενα προνόμιο μερικών επιστημόνων, οι οποίοι, εκτός του ότι δεν είναι αλάνθαστοι, μας λένε και τι να κάνουμε. Υπάρχει μια πολλαπλή εσωτερική αντίσταση στον κόσμο και χρειάζεται εμείς οι επιστήμονες να εξοπλιστούμε με υπομονή και να ξαναθυμηθούμε την αρχαία τέχνη της πειθούς. Επειδή μεταχειριζόμαστε στοιχεία και δεδομένα, δεν πρέπει να είμαστε αλαζονικοί απέναντι σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν την πειραματική διαδικασία. Ας κρατήσουμε την αισιοδοξία μας για να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους με στοιχειοθετημένα γεγονότα. Οι επιστήμονες δεν τα ξέρουν όλα ακόμη, κι αυτό ας το δηλώσουμε ανοιχτά. Η προσέγγισή μας θα πρέπει να είναι νηφάλια και με διαρκή πειθώ.

Περίπου δώδεκα χρόνια πριν είχατε ανακοινώσει την ανίχνευση του σωματιδίου Χιγκς. Αυτή η ανακάλυψη σε ποιον βαθμό είναι σημαντική για την ιστορία της ανθρωπότητας;

Ειλικρινά μιλώντας, όταν βρισκόμασταν στη μάχη για την ανακάλυψη, αυτά τα γεμάτα φρενίτιδα χρόνια, δεν είχαμε χρόνο να αναλογιστούμε τι κάνουμε ακριβώς. Με τα χρόνια, αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη αλλαγή παραδείγματος που παραγάγαμε, για την κατανόηση του Σύμπαντος. Εν τω μεταξύ έχουν γίνει και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις στη Φυσική, αλλά η συγκεκριμένη απάντησε σε ένα τεράστιο ζήτημα που κρατούσε για περίπου 2.500 χρόνια. Δηλαδή ανακαλύψαμε μια άλλη οπτική γωνία για να βλέπουμε την ύλη. Η μάζα από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, καθώς και από υψιπετείς επιστήμονες όπως ο Νεύτων, ο Γαλιλαίος, μέχρι και ο Αϊνστάιν αρχικά, λογιζόταν πάντα ως μια αυξητική ιδιότητα της ύλης. Εχουμε ύλη, έχουμε και μάζα. Με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς αποδείξαμε ότι η μάζα είναι και δυναμική ιδιότητα. Κάτι που γεννιέται μέσα από την αλληλεπίδραση. Αυτό το αχανές πεδίο που καταλαμβάνει το μποζόνιο αλληλεπιδρά με κάθε σωματίδιο-μόριο εντός του, που θα μπορούσε να είναι άνευ μάζας, αλλά λόγω αυτής της δράσης την αποκτά. Αυτή ήταν η βασική διαδικασία μέσω της οποίας παρατηρούσαμε πως τα ξεχωριστά στοιχεία μπορούν να συμπεριφερθούν σαν σύνολο και να δημιουργήσουν υποατομικά σωματίδια, τα λεγόμενα πρωτόνια. Αν αφαιρέσεις τη μάζα από τα κουάρκ (βασικοί τύποι των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης), δεν υπάρχει συμπιεσμένη ύλη. Για παράδειγμα, δεν θα είχαμε αστέρια, σκόνη, πλανήτες, ανθρώπους. Αυτή η στοιχειώδης ελάχιστη ύλη υπάρχει από την αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος, και αυτή με τη σειρά της γέννησε πρωτόνια, κουάρκς και εν συνεχεία ηλεκτρόνια και αργότερα τα πρώτα άτομα, μέχρι να φτάσουμε στους πλανήτες, κ.ο.κ. Υστερα από αυτή την ανακάλυψη θα χρειαστεί να ξαναγράψουμε τα βιβλία της Φυσικής και να δούμε τον Κόσμο διαφορετικά.

Δηλαδή, στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να γράψουμε μια νέα Γένεση; Και ποια θα είναι τα κύρια κεφάλαια;

Αυτό ήταν το κίνητρο για να συγγράψω το βιβλίο «Γένεση, η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, Διόπτρα). Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να εγγράψουμε τις μεγάλες μεταμορφώσεις που έδωσαν σχήμα στο Σύμπαν μας. Και από τη στιγμή που ανακαλύψαμε ότι ήταν επτά τον αριθμό, το συνδύασα με τις αντίστοιχες ημέρες της Δημιουργίας. Ο χρόνος στην καθεμία από αυτές τις ημέρες είναι εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι εμείς τον μετράμε συμβατικά. Ετσι η πρώτη ημέρα διαρκεί 10 (εις τη μείον 35) δευτερόλεπτα και η τελευταία 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι ημέρες μοιάζουν με καταστροφές. Κάθε φορά που το Σύμπαν μας άλλαζε εντελώς τη δομή του, θα μπορούσε να οδηγηθεί και στην ανυπαρξία. Ομως αυτό δεν συνέβη. Τούτες οι μεταμορφώσεις, αντίθετα, δημιούργησαν τον κόσμο γύρω μας, τη ζωή, τους πλανήτες και τους γαλαξίες. Αυτή η γενική εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πυκνή και καθαρή. Είναι εντελώς νέα και μαγική. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι μας λείπουν ακόμη πολλά στοιχεία.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι μεταμορφώσεις;

Η πρώτη έρχεται από τη διακύμανση των ελάχιστων κβάντα μέσα στο Κενό, που μεταμορφώνονται σε μια Φούσκα η οποία διαστέλλεται από τον μηχανισμό που ονομάζουμε κοσμολογικό πληθωρισμό. Από αυτόν τον μηχανισμό δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζουμε μικροσκοπικά πως αυτή η Φούσκα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου παίρνει το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Η δεύτερη μεταμόρφωση έρχεται μέσα από το μποζόνιο του Χιγκς. Στο στάδιο επέκτασης αυτού του τέλειου Σύμπαντος, τα σωματίδια χωρίς μάζα – που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν ακόμα σύνολο – τρέχουν παντού με την ταχύτητα του φωτός. Κάποτε το Σύμπαν ηρεμεί και όταν το μποζόνιο του Χιγκς παγώσει, τότε αυτό το καινούργιο πεδίο αλλάζει τα χαρακτηριστικά των σωματιδίων. Ολα αυτά συμβαίνουν σε χρόνο 10 (εις το μείον 11) δευτερόλεπτα και μετά τα σωματίδια, όταν γκρουπαριστούν, είναι σε θέση δυνητικά να δημιουργήσουν την πρώτη μορφή ύλης που είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Υστερα από μερικά δευτερόλεπτα εισερχόμαστε στο Σύμπαν που ξέρουμε, μέσα από αυτό το τεράστιο σύννεφο με σωματίδια που συνθέτουν το σώμα μας, τα βράχια, το νερό, τον αέρα κ.λπ. Ωστόσο το Σύμπαν δεν είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσει άστρα, γιατί η θερμοκρασία του είναι πολύ υψηλή. Για να δημιουργηθούν τα πρώτα άτομα χρειάζεται να περιμένουμε πολλές χιλιάδες χρόνια, όταν το φως διαχωρίζεται από την ύλη.

Γιατί παίρνει τόσο πολύ στο να δημιουργηθούν τα πρώτα άτομα;

Λόγω της θερμοκρασίας. Διότι η ένωση των ηλεκτρονίων με τα πρωτόνια μέσω ηλεκτρομαγνητικής δύναμης είναι ασθενής και με υψηλή θερμοκρασία δεν μπορούν να σταθούν. Οταν η θερμοκρασία κατέβει πολύ, τότε έχουμε τη δημιουργία των πρώτων ατόμων. Υπάρχουν αυτά τα τεράστια νέφη από υδρογόνο και ήλιο και μετά πρέπει να περιμένουμε άλλα 400 εκατομμύρια χρόνια για να έχουμε τα πρώτα άστρα.

Αναφέρετε στα βιβλία σας ότι η υλική ενέργεια και ο χρόνος δεν υπήρχαν από πάντα. Ωστόσο γεννήθηκαν μαζί; Πώς φτάνουμε σε αυτό το συμπέρασμα;

Το συμπέρασμα έρχεται από μελέτες που ξεκινούν πριν από τριάντα χρόνια. Τότε που οι επιστήμονες μετρούν τις ιδιότητες του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες είναι σαν τα μικρά παιδιά και μέσα από τις αφελείς ερωτήσεις παράγεται αποτέλεσμα. Εχει αυτό το σύστημα ηλεκτρική ενέργεια; Εχει αδράνεια; Ποια η κατεύθυνση της ταχύτητάς του; Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι το Σύμπαν έχει συνολική ενέργεια που είναι ίση με το μηδέν. Για κάθε θετική ενέργεια υπάρχει ισοδύναμη αρνητική, και σημαίνει ότι πίσω από κάθε «φανερή» δράση πάντα κάτι κρύβεται από πίσω. Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Δεν το συλλαμβάνουμε ακόμη και σήμερα. Το Σύμπαν λοιπόν έχει τον ίδιο κβαντικό αριθμό με το Κενό, που είναι [0 0 0]. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο συστήματα παραμένουν αξεχώριστα και φυσικά ισοδύναμα. Ετσι ολόκληρο το Σύμπαν αποτελεί μια μορφή κενού. Το Κενό όμως δεν σημαίνει το τίποτα. Το σύστημα του Κενού είναι ένα σύστημα υλικό.

Για να ξαναγυρίσουμε στον χρόνο που με ρωτήσατε. Εκείνο που είχε παραμεληθεί για δεκαετίες ήταν το εξής: όταν χρειάζεται να παραχθεί μάζα (π.χ. ένα άστρο), θέλεις μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Αλλά όταν έχεις τα πρώτα άστρα ή έναν πλανήτη μέσα σε έναν χωρόχρονο, αρχίζει και παράγεται η βαρύτητα. Ο σχηματισμός του χωροχρόνου λοιπόν γεννά την έλξη μεταξύ των σωμάτων, κάνει τη Γη να γυρίζει γύρω από τον Ηλιο κ.λπ. Η έλξη αυτή σημαίνει ότι ο χωρόχρονος είναι γεμάτος από αρνητική ενέργεια που είναι ισοδύναμη με τη θετική.  Ο χωρόχρονος τελικά είναι και υλικό στοιχείο. Τούτο σημαίνει πως μπορεί να δημιουργηθεί το Σύμπαν από το κενό. Με την παραγωγή μάζας (που συνεπάγεται ενέργεια) και την εν συνεχεία τοποθέτησή της στον χωρόχρονο.

Τι ακριβώς είναι το Κενό;

Είναι ένα αχανές ρεζερβουάρ σωματιδίων και αντισωματιδίων. Το Κενό, για να κάνουμε μια αναλογία, μοιάζει με τον αριθμό μηδέν. Μια τεράστια δεξαμενή ύλης και αντιύλης. Μικροσκοπικά το Κενό κάθε άλλο παρά στατικό είναι. Εχουμε μια έξαλλη παραγωγή φυσαλίδων (γεμάτες ύλη και αντιύλη), για ένα μικροκλάσμα του δευτερολέπτου. Είμαι σίγουρος πως αν κατανοήσουμε τις ιδιότητες του συστήματος του Κενού θα μπορέσουμε να αποσπάσουμε γνώση που θα μας δώσει ακόμα πιο νέες και αδιανόητες τεχνολογίες από τις υπάρχουσες. Εννοώ να βάλουμε το Σύμπαν στο μικροσκόπιο και να εξεταστεί κάθε ελάχιστη λεπτομέρειά του. Ξέρετε, το Κενό προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «χάος», που τη χρησιμοποιούσε και ο Ησίοδος. Το χάος έχει πολλές ερμηνείες. Δεν σημαίνει μόνο αταξία στο σύστημα. Αλλά και κάτι το οργανικό που διέπεται από ακανόνιστους κανόνες.

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου

Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει μόνο ένας χωρόχρονος;

Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Υπάρχει ένα τεράστιο εάν εδώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάτι. Εάν δηλαδή υπάρχει ένα άλλο Σύμπαν το οποίο θηλυκώνει με το δικό μας. Που σημαίνει ακριβώς πως κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας άλλος χωρόχρονος με τις δικές του ιδιότητες, που όμως μπλέκεται με τον δικό μας. Τότε τι γίνεται; Οι έρευνες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι είμαστε οι μοναδικοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του χωροχρόνου που γνωρίζουμε; Τα σύγχρονα τηλεσκόπια φτάνουν στις πιο σκοτεινές μεριές του Σύμπαντος. Οι αστρονόμοι για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μελετούν κατά πόσο οι ιδιότητες του δικού μας χωροχρόνου είναι ομογενείς. Εάν δεν υπάρχει άλλος γαλαξίας κοντά, τότε ο χωρόχρονός μας ακολουθεί μια συνήθη δομή. Αλλά εάν υπάρχει ένα άλλο Σύμπαν που δένει με το δικό μας, τότε ο δικός μας χωρόχρονος θα είναι διαταραγμένος και ακόλουθα η ζωή δεν θα είναι παρά ένα παράξενο μοτίβο. Αν είμαστε τυχεροί και βρούμε στοιχεία από άλλο Σύμπαν, τότε θα αλλάξουν όλα.

Η γέννηση ενός Σύμπαντος έχει τελικά κάποιον σκοπό;

Οχι, είναι βασισμένο στην τυχαιότητα. Δείτε το γενικότερα: έχουμε δισεκατομμύρια γαλαξίες, με δισεκατομμύρια άστρα ο καθένας, που περιβάλλονται από πλανήτες. Σταθείτε για μια στιγμή εδώ. Και ξάφνου μέσα σε έναν πολύ μικρό γαλαξία εμφανιζόμαστε εμείς. Σκεφτείτε, είμαστε μέχρι στιγμής μια απίθανη εξαίρεση. Τότε ποια η αναγκαιότητα του Σύμπαντός μας. Είναι πρώτα οι νόμοι της Φυσικής, και αυτοί με τη σειρά τους προέρχονται από κρυμμένες συμμετρίες. Για τις οποίες έχουμε βρει ορισμένους βασικούς κανόνες. Υπάρχουν όμως και άλλοι νόμοι της Φυσικής όπως η Αρχή της Αβεβαιότητας ή η Κβαντομηχανική κ.ά., όπου τους χρησιμοποιούμε αλλά δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Υπάρχουν δηλαδή και άλλες κρυμμένες συμμετρίες που χρειάζονται εξερεύνηση.

Τελικά υπάρχει Θεός;

Ο Θεός ξέρετε είναι πέρα από τη φύση. Ο καθένας είναι ελεύθερος να φανταστεί και να πιστεύει τι κυβερνά και δημιουργεί ίσως τα πάντα. Η επιστήμη εκεί δεν μπορεί να επέμβει. Το μεγάλο ερώτημα είναι η σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος. Σήμερα ό,τι μπορούμε να εξηγήσουμε είναι μόλις το 5% του Σύμπαντος συνολικά. Ολη μας η γνώση απλώνεται σε μια μικρή φλοίδα του Σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% παραμένει υπό έρευνα. Ξέρετε, χωρίς τη σκοτεινή ύλη ο Γαλαξίας μας θα είχε διαλυθεί κομματάκια. Είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο ο χωρόχρονος συνεχίζει να διαστέλλεται. Αυτό σημαίνει ότι ο Γαλαξίας μας επιταχύνει. Ετσι η επέκταση του Σύμπαντός μας που κάποτε πιστεύαμε ότι θα ήταν πεπερασμένη λόγω της βαρύτητας, συνεχίζει να επεκτείνεται προς το άπειρο.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Дети играют, родители отдыхают

Почему новостройки на Северном Кипре — это лучшее решение для жизни и инвестиций

В студии Детского радио прошла церемония гашения почтовой марки

Арбуз, кукуруза и холодные напитки: диетолог Садыков назвал продукты, которые портят ваш сон летом


Brit Who Fought Usyk Calls For Daniel Dubois To ‘Leave The Sport’ After Staying Down In Rematch

Madeline Brewer Marries Jack Thompson-Roylance in England!

La UFC anuncia un mes de octubre mayúsculo

Stanford dropout Sam Altman says college is ‘not working great’ for most people—and predicts major change in the next 18 years


Летний Петербург. Сад--трасформер на Московской площади.

Дивеево ..

В Челябинске арестован председатель правления банка "Снежинский"

Возбуждено первое в России уголовное дело о дропперстве


Краткая биографическая справка о центральных персонажах Mafia: The Old Country

Первый трейлер Battlefield 6

'I destroyed months of your work in seconds' says AI coding tool after deleting a devs entire database during a code freeze: 'I panicked instead of thinking'

Microsoft warns of 'active attacks' on its government and business server tech, with one cybersecurity expert claiming that they should 'assume that you have been compromised'



Utrace запускает услугу по валидации IT-систем для фармацевтического рынка

В Санкт-Петербурге обсудили внедрение ИИ в разработку и оптимальные корпоративные архитектуры

Технологии будущего: MGIMO Ventures объявляет старт четвертого сезона акселерационной программы

«Деловые Линии» сократили сроки авиаперевозок по более чем 4400 направлений по России




В студии Детского радио прошла церемония гашения почтовой марки

Благодаря новому промышленному объекту в САО возможность трудоустройства получат более тысячи квалифицированных специалистов

В Третьяковке на Кадашевской набережной открылся концертный зал

«Деловые Линии» сократили сроки авиаперевозок по более чем 4400 направлений по России


Сразу до +35 градусов: синоптики рассказали, когда снова вернется жара. Ждать осталось недолго

Математика Савватеева возмутило заявление о "лишних" учителях

Как мы в Fix Price автоматизировали создание рекламных видео

МЧС предупредило москвичей о жаре до +30℃


Фриц пробился в четвертьфинал турнира в Вашингтоне.

Россиянин Сидоренко выиграл соревнования по настольному теннису на Универсиаде‑2025

«Следующая остановка — Монреаль!» Потапова полетела в Канаду для участия в «тысячнике»

Медведев обыграл У Ибина и вышел в 1/4 финала турнира в Вашингтоне


Как мы в Fix Price автоматизировали создание рекламных видео

Патрушев: НАТО усиливает давление у морских границ России

МЧС предупредило москвичей о жаре до +30℃

Компания «Титан-СМ» переходит на маркировку «Честный знак»


Музыкальные новости

Врач Шуров: Оззи Осборн мог умереть от паркинсонизма

Невозможное возможно: две подопечные фонда «Жизнь в Движении» с ограниченными возможностями покорят вершину Эльбруса

Почему дочь Волочковой с "рекордным шпагатом" сбежала от матери и тайно обвенчалась вопреки ее воле

Оззи Осборн скончался в возрасте 76 лет после продолжительной болезни



«Деловые Линии» сократили сроки авиаперевозок по более чем 4400 направлений по России

Utrace запускает услугу по валидации IT-систем для фармацевтического рынка

В Санкт-Петербурге обсудили внедрение ИИ в разработку и оптимальные корпоративные архитектуры

Технологии будущего: MGIMO Ventures объявляет старт четвертого сезона акселерационной программы


Группа Аквилон передала государству первые квартиры

«ХАЙ, СИСТЕРС» Okko и ТНТ выпустят драмеди про трёх сестёр

Назначены судейские бригады на матчи 2-ого тура МИР РПЛ

В Смоленской области пройдёт IT-фестиваль «Мой Бизнес. Табтабус 2025»


Несколько автомобилей столкнулись на внешней стороне 92-го км МКАД

На Крымском мосту восстановили движение автотранспорта

В Москве росгвардейцы оказали помощь пострадавшей в ДТП мотоциклистке (видео)

На МКАД в Москве произошло массовое ДТП, движение затруднено


Соболезнования в связи с авиакатастрофой в Амурской области выразили зарубежные лидеры

"Ультиматум Трампа: потенциальные последствия для Путина"

У Путина есть роскошный подарок для Китая: США схватились за голову, узнав о нем

В сентябре Путину будет представлена обновленная программа строительства кораблей для ВМФ.


Депздрав: новый штамм коронавируса «стратус» фиксируют в Москве с мая

Депздрав Москвы оценил ситуацию с распространением нового штамма коронавируса

Депздрав Москвы: новый штамм коронавируса "стратус" фиксируют в Москве с мая

Штамм коронавируса "стратус" захватил 22% всех вирусных заболеваний в Москве




Фитнес-марафоны на паузе: суд продлил домашний арест блогеру Лерчек

Путин дал указание рассмотреть проблемы онкологии в Архангельской области.

Пластический хирург Софья Абдулаева: подтяжка груди нитями - эффективно ли это

Utrace запускает услугу по валидации IT-систем для фармацевтического рынка



"Монсон о спортсменах, которые меняют гражданство в сложный период для России"

Пять земельных участков для размещения НКО доступны на городских торгах

Игровые терминалы в ТЦ: союз ради будущего

«Каникулы с Росгвардией» проходят в регионах Центральной России


Лукашенко посоветовал не злить его и не допускать падежа в животноводстве

Лукашенко заявил, что в Белоруссии «на всякий случай» готовятся к войне

Лукашенко поделился мнением о самой идеальной профессии.



Собянин: Около 10 тыс. москвичей начали переселение по реновации этим летом

Сергей Собянин поздравил москвича — победителя международной олимпиады по физике

Сергей Собянин. Главное за день

Сергей Собянин осмотрел Дом-музей Федора Конюхова


Детеныш боливийской ночной обезьяны родился в Московском зоопарке

В центре внимания: CorpSoft24 вошел в рейтинг крупнейших ИТ-компаний России

видео пожаров на Кипре стало доступно общественности

Исследование выявило снижение инвестиций в экологически чистую энергетику США.


Сразу до +35 градусов: синоптики рассказали, когда снова вернется жара. Ждать осталось недолго

Дом с аркой отремонтируют в Отрадном

Патрушев: НАТО усиливает давление у морских границ России

Ошибка Баку: На "красивый кавказский обычай" нашлась русская пословица


В Нарьян-Маре из-за холодов возобновили подачу отопления в дома

Настольный термотрансферный принтер штрих-кодов iDPRT iE4P

Путин дал указание рассмотреть проблемы онкологии в Архангельской области.

70 участников СВО в Архангельске показали мотивацию выше госслужащих — Цыбульский


"Россия дала мне возможность быть счастливым": Джефф Монсон в Крыму

В центре Балаклавы изменят дорожное движение – причины и сроки

Россияне выбирают Крым для отдыха с детьми – названы города-лидеры

В Симферополе на базе «Клинического госпиталя для ветеранов войн» функционирует гериатрический центр для пожилых людей с возрастными нарушениями


Пять земельных участков для размещения НКО доступны на городских торгах

Патрушев: НАТО усиливает давление у морских границ России

Компания «Титан-СМ» переходит на маркировку «Честный знак»

Шаляпин успокоил дочь Бони Анджелину после ее конфликта с мамой












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Тейлор Фриц

Фриц пробился в четвертьфинал турнира в Вашингтоне.






Ошибка Баку: На "красивый кавказский обычай" нашлась русская пословица

Сразу до +35 градусов: синоптики рассказали, когда снова вернется жара. Ждать осталось недолго

Жизнь в стиле хлебо-rock. Музыкант с необычными пристрастиями дает алтайскому селу лепешек и зрелищ

Как мы в Fix Price автоматизировали создание рекламных видео