Γιατί το «μπάζωμα» στα Τέμπη δεν πήγε στη Βουλή
Νέα ερωτήματα για ένα από τα πιο «σκοτεινά» σημεία, για την κοινή γνώμη, του δυστυχήματος των Τεμπών, προκύπτουν από την αποκάλυψη του in.gr της εισαγγελικής διάταξης με την οποία απερρίφθη μήνυση συγγενή θύματος εις βάρος πολιτικών προσώπων, χωρίς να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή. Η διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, που δημοσίευσε αποκλειστικά το in.gr, βάσει της οποίας απορρίπτεται μήνυση συγγενών θυμάτων, αφορά τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος, το λεγόμενο «μπάζωμα». Στους εγκαλούμενους περιλαμβάνονταν δυο υφυπουργοί, συγκεκριμένα ο Χρήστος Τριαντόπουλος και η Ζωή Ράπτη, αλλά η μήνυση σε ό,τι τους αφορά δεν παραπέμφθηκε αμελλητί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά απερρίφθη ως αβάσιμη. Απόφαση που προκάλεσε ερωτηματικά σε νομικούς κύκλους, δεδομένου ότι απορρίπτει την καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή υφυπουργών, ειδικά του Χρήστου Τριαντόπουλου, που θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων μετά το δυστύχημα.
Το σκεπτικό
Στη διάταξη καταγράφεται και το σκεπτικό της απόρριψης: «Επειδή, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιανδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του δυστυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».
Εφεση με νέα στοιχεία
Από την πλευρά τους οι μηνυτές, συγγενείς θύματος των Τεμπών, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν σε έφεση, διευρύνοντας μάλιστα τη λίστα των εγκαλούμενων και με νέα ονόματα, αλλά και με νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους πραγματογνώμωνες τεχνικούς συμβούλους της πλευράς τους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο δημοσίευμα στο in.gr, ο πραγματογνώμονας που όρισαν οι συγγενείς, Κώστας Λακαφώσης, δεν θα σταθεί «σε κανένα δικαστήριο» η επιχειρηματολογία που προβάλλεται επισήμως για το λεγόμενο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος. (To ρεπορτάζ για τα Τέμπη στη σελίδα 28).
Γαλάζια ευρωλίστα
Τρεις νέες υποψηφιότητες, που πήραν το πράσινο φως του Μητσοτάκη για την ευρωλίστα, ανακοίνωσε η ΝΔ χθες, φτάνοντας τον αριθμό των ήδη γνωστών υποψηφίων της στους 31. Οι νέες είσοδοι στο ευρωψηφοδέλτιο είναι ο εκδότης Γιώργος Μουρούτης, ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος και η γιατρός από τη Ροδόπη Νουρτζάν Σούλογλου. Για τον Γιώργο Μουρούτη – που θα μου επιτρέψετε δημοσιογραφικά να τον ξεχωρίσω καθώς έχει κάνει πέρασμα και από τον ηλεκτρονικό Τύπο – θα θυμίσω ότι είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Γνωστός για την ευγένεια και το ήθος του τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί διακριτικά από την ενεργό πολιτική δράση, όπου μετά χαράς μαθαίνω ότι επιστρέφει τώρα με νέο, πιο δυναμικό ρόλο.
Παρέλαση στις ΗΠΑ
Την επιχείρηση εξωστρέφειας συνεχίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, που τον βλέπουμε να τριγυρνάει ατσαλάκωτος κι ακούραστος από καναπέδες πρωινάδικων σε χωριά των Χανίων με ζηλευτή ζέση. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ετοιμάζεται και για έξοδο εκτός συνόρων. Σε γνώριμα εδάφη. Συγκεκριμένα, την επόμενη Κυριακή θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρελάσει στη μεγάλη παρέλαση των ομογενών για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Μάλιστα, επειδή συμπίπτει με τις προκριματικές για τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος θα ψηφίσει ηλεκτρονικά. Μετά την επιστροφή του, όμως, ο Κασσελάκης έχει ήδη έτοιμη μια νέα σειρά δημόσιων παρεμβάσεων.
Πιέζουν την Ούρσουλα
Σαν ευχάριστο διάλειμμα θα είναι το τριήμερο στην Αθήνα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έρχεται ως επίσημη προσκεκλημένη στο συνέδριο της ΝΔ. Διότι, πίσω στις Βρυξέλλες, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Μετά από την έρευνα για το λεγόμενο «Pfizergate» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τώρα της έσκασε και το «Piepergate». Κοινώς, η αποκάλυψη ότι διόρισε έναν πολιτικό φίλο της, τον χριστιανοδημοκράτη πρώην ευρωβουλευτή Μάρκους Πέιπερ σε θέση-φιλέτο στην Κομισιόν, παρότι άλλοι συνυποψήφιοί του είχαν καλύτερες επιδόσεις σε διαγωνισμό που προηγήθηκε. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, την πρόεδρο εγκαλούν τέσσερα κορυφαία μέλη της ίδιας της Κομισιόν της. Οι επίτροποι Τιερί Μπρετόν, Πάολο Τζεντιλόνι, Ζοζέλ Μπορέλ και Νικολά Σμιτ, που συνυπογράφουν επιστολή που την καλούν επισήμως να δώσει εξηγήσεις.