Οι δύσκολες εξισώσεις του Μαξίμου
Χωρίς αποκλίσεις από τον πυρήνα της πολιτικής του και των προγραμματικών δεσμεύσεων αλλά με έκτακτο ανασχεδιασμό προτεραιοτήτων και ειδική προσοχή στην επικοινωνιακή διαχείριση της κυβερνητικής καθημερινότητας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου έναν μήνα μετά τον δυσάρεστο εκλογικό αιφνιδιασμό. Το ένα, δηλαδή τον ανασχεδιασμό ώστε να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα οι μετακινήσεις (τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα), το επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, λέγοντας (Σκάι) ότι «η καθημερινότητα είναι πάντοτε στόχος». Το δεύτερο, δηλαδή την αγωνία της κυβέρνησης να προωθήσει μεγάλες αλλαγές αλλά χωρίς να προσπερνά και προσπαθώντας να κρατά χαμηλά τις αντιδράσεις επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, το δείχνει ο συντονισμένος τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η επικοινωνιακή προβολή – «επεξήγηση» όπως θέλουν να λένε οι κυβερνητικοί – των γαλάζιων πρωτοβουλιών. Εκείνο που θέλουν είναι με γρήγορες δημόσιες απαντήσεις και σε χαμηλούς τόνους να αποφευχθεί το… προηγούμενο του χειρισμού στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, ένα θέμα που άφησε το δικό του εκλογικό κόστος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχτεί άλλωστε ότι «ίσως μερικές φορές αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος γλώσσα». Στόχος, οι αποτελεσματικές επαναπροσεγγίσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία, κοινώς οι γέφυρες εμπιστοσύνης με τους πολίτες, την ίδια ώρα που δείχνουν ότι θέλουν να ανεβάσουν ρυθμούς, παρά τις εσωκομματικές ταλαντώσεις, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης (με προετοιμασία προτάσεων νόμου) όσο και το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος πυκνώνει τις επαφές τους με κλάδους επαγγελματιών. Το Μαξίμου συνεπώς έχει μπροστά του μια σειρά από δύσκολες «εξισώσεις» – παρεμβάσεις οι οποίες προδιαγράφεται ότι θα σηκώσουν φωνές αντίστασης και θα χρειαστούν διαχειριστική… φροντίδα.
Τα εργασιακά
Είναι ενδεικτική η συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης να υπεραμυνθεί της παρέμβασης για την εξαήμερη εργασία – θέμα που ανέδειξε μέχρι και ο βρετανικός «Guardian». Στο προσκήνιο βγήκε άμεσα η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αλλά και στελέχη του Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μην αφήσουν να σέρνεται η κριτική, μιλώντας για «ιδιαίτερη συνθήκη» που «έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό». Συνολικά τα εργασιακά είναι ψηλά στην… ανασχεδιασμένη λίστα προτεραιοτήτων του Μαξίμου, με ενδεικτική την προβολή χθες της απόφασης με την οποία μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πληρωθούν αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022 για παιδιά που γέννησαν μέχρι σήμερα.
Ιδιώτες γιατροί
Αντίστοιχα το στοίχημα του (νέου) ΕΣΥ επίσης συνοδεύεται από ανησυχίες για εκτεταμένες αντιδράσεις. Από τη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε «θετικά» σινιάλα αποφασιστικότητας προαναγγέλλοντας για παράδειγμα την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων σε ιατρούς προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε άγονες περιοχές την ώρα που εκκρεμεί και πιο δύσκολο εγχείρημα: οι υπογραφές που θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο ενοικίασης δημόσιων χειρουργείων και γενικώς υποδομών από ιδιώτες ιατρούς. Η κυβέρνηση επιμένει να μιλάει για τον στόχο της αμφίδρομης συνεργασίας, προετοιμάζοντας ωστόσο ζύμωση με εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων.
Στεγαστικό και επιδόματα
Ως πολυπαραγοντική εξίσωση αντιμετωπίζεται επίσης το στεγαστικό και ειδικότερα οι αναμενόμενες παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση μιλάει για την ανάγκη απελευθέρωσης ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το AirBnb δίνει σε ιδιοκτήτες ακινήτων έξτρα εισόδημα. Μέχρι να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός, η κυβέρνηση προτιμά να δείχνει στον στόχο για νέο «Σπίτι μου», με δικαιούχους και τους 40-50 ετών. Ταυτόχρονα σε φάση επεξεργασίας είναι ήδη η αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής – η εκλογίκευση των επιδομάτων, σύμφωνα με την ορολογία της αρμόδιας υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη – ένα πρότζεκτ που προδιαγράφεται ότι θα σηκώσει κοινωνική συζήτηση.