Κρίση στο Γκολάν: Ο πραγματικός ένοχος ίσως βρίσκεται στο… Τελ Αβιβ – Eιδική στη Χεζμπολάχ εξηγεί
Μπορεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να απειλεί τη Χεζμπολάχ με «σκληρή» ανταπόδοση, για την δήθεν επίθεσή της οργάνωσης στα υψίπεδα του Γκολάν, που σκότωσε 12 παιδιά, αλλά μήπως «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης;»
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 27 Ιουλίου, στη μικρή πόλη Δρούζων, Ματζντάλ Σαμς, που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, 12 αγόρια και κορίτσια -από 10 έως 16 ετών- σκοτώθηκαν όταν χτύπησε ρουκέτα γήπεδο ποδοσφαίρου
Αμέσως, το Ισραήλ έσπευσε να κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι, δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Η ανταπόδοσή μας θα έρθει, και θα είναι σκληρή».
Η Χεζμπολάχ, όμως, αμέσως αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη για αυτή την σφαγή.
Για την Αμάλ Σαάντ-Γκοραγιέμπ, ειδήμονα στη Χεζμπολάχ στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.
Σε συνέντευξή της στον βραβευμένο Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέρεμι Σκέιχιλ, η ίδια θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να βρίσκεται η λιβανέζικη οργάνωση πίσω από αυτή την επίθεση.
«Πρώτα απ ‘όλα, αυτή η πόλη, Ματζντάλ Σαμς, δεν είναι ισραηλινό έδαφος. Είναι κατεχόμενο συριακό έδαφος και οι κάτοικοί του είναι Σύροι Δρούζοι. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να λάβουν την ισραηλινή υπηκοότητα και να υπηρετήσουν στο στρατό. Και είναι ένθερμοι υποστηρικτές του άξονα αντίστασης. Υποστήριξαν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Υποστήριξαν τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς».
Συνεπώς, ίδια θεωρεί εντελώς παράλογο να χτυπήσει η Χεζμπολάχ συμμάχους της.
Ένας επιπλέον λόγος που η Αμάλ Σαάντ δεν πιστεύει ότι φταίει η Χεζμπολάχ είναι ότι δεν θεωρεί ότι οργάνωση θα χτυπούσε ούτε καν Ισραηλινούς αμάχους, διότι αυτό θα ήταν πολύ προκλητικό και θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Αλλά ακόμα και τότε, δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα αναζητούσε αμάχους και να τους σφαγιάσει έτσι» λέει, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα θα στόχευαν πολιτικκούς στόχους, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από το να στοχεύουν αμάχους, και ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό για να είμαστε δίκαιοι. Δεν έχουμε δει πραγματικές απώλειες αμάχων στο Ισραήλ [από επιθέσεις της Χεζμπολάχ], υπήρξαν αρκετά λίγες. Με βάση λοιπόν αυτούς τους παράγοντες, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να πρόκειται για σκόπιμο τουλάχιστον χτύπημα».
Αστοχία του Σιδερένιου Θόλου μήπως;
Προσπαθώντας λοιπόν η λιβανέζα ειδική να δώσει μια εξήγηση, θεωρεί ότι πιο βάσιμο σενάριο είναι ότι ένας ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης που δεν εκτοξεύτηκε σωστά, προσπαθούσε να αναχαιτίσει έναν εισερχόμενο πύραυλο.
«Λέω ότι υπάρχουν κάποιες εμπειρικές αποδείξεις για αυτό, διότι στην αραβική τηλεόραση, που προφανώς δεν το είδαμε στα δυτικά ΜΜΕ, είδαμε αρκετές αναφορές που μιλούσαν με αυτόπτες μάρτυρες που είπαν ότι είδαν πράγματι αυτόν τον αναχαιτιστικό πύραυλο από το Σιδερένιο Θόλο να χτυπά τον στόχο. Και ένας ανταποκριτής είπε ότι ένας Ισραηλινός διασώστης της είπε αυτό, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να το πει στον αέρα γιατί θα συλληφθεί. Έτσι, υπήρξαν αρκετές τέτοιες αναφορές, και φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση».
Βέβαια, η ειδική στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δεν αποκλείει να ευθύνονται άλλες αντι-ισραηλινές οργανώσεις από λάθος, καθώς δεν είναι μόνο η Χεζμπολάχ στην περιοχή, αλλά δραστηριοποιούνται και άλλες κοσμικές ή ισλαμικές οργανώσεις, όπως η λιβανέζικη σουνιτική Jamaa Al-Islamiya. «Ωστόσο, αν ήταν άλλη ομάδα, προφανώς ήταν λάθος» τονίζει η Αμάλ Σαάντ. «Αυτό δεν επρόκειτο να είναι σκόπιμος στόχος για κανέναν».
Η Χεζμπολάχ έχει παραδεχτεί λάθος της στο παρελθόν
Πάντως η Σαάντ υπενθυμίζει περιστατικό το 2006 που κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιουλίου, ένας από τους πύραυλους της Χεζμπολάχ, προσγειώθηκε κατά λάθος σε μια παλαιστινιακή πόλη, σκοτώνοντας δύο παιδιά Άραβες στη Ναζαρέτ.
«Και όχι μόνο η Χεζμπολάχ έκανε δήλωσε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ζητώντας συγγνώμη, αλλά ο ίδιος ο Νασράλα ζήτησε συγγνώμη προσωπικά στην τηλεόραση και εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων» λέει η Σαάντ.
«Έτσι, η Χεζμπολάχ έχει ιστορικό ανάληψης ευθύνης, παραδοχής τέτοιων σφαλμάτων. Και νομίζω ότι αυτό προσδίδει επίσης μεγαλύτερη αξιοπιστία στο επιχείρημά της, ή μάλλον στον ισχυρισμό της, ότι δεν ήταν πίσω από αυτό» καταλήγει η ειδική.
Άλλωστε το Ισραήλ ευθύνεται για πολλές χιλιάδες νεκρά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους 10 μήνες. Γιατί τα 12 προκάλεσαν τόση “οργή” ξαφνικά στο Τελ Αβίβ;