Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Июль
2024

6+1 διαφορές ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

0
Ta Nea 

Οι γυναίκες, οι διάσημες φίρμες αθλητικών ρούχων, τα μετάλλια και η αφή της φλόγας δεν ήταν παρόντα στη σημαντικότερη και πλέον δημοφιλή αθλητική διοργάνωση της αρχαιότητας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επτά ήταν οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε όσα συνέβαιναν πριν από 28 αιώνες στην Ελλάδα και όσα συμβαίνουν σήμερα στο Παρίσι

1      Από τα στεφάνια ελιάς στα συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων

Ενας και μόνο νικητής αναδεικνυόταν σε κάθε αγώνισμα στην αρχαιότητα. Δεν αναγνωριζόταν ο δεύτερος ή ο τρίτος, όπως επίσης κανείς, ούτε ο πρώτος, δεν έφευγε με ένα μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος του. Για τη νίκη τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανταμείβονταν με έναν κότινο, ένα κλαδί, δηλαδή, αγριελιάς. Οχι όμως από την πρώτη Ολυμπιάδα, του 776 π.Χ. Το πρώτο έπαθλο των αθλητών των πρώτων πέντε διοργανώσεων ήταν ένα μήλο, εξ ου και οι αγώνες ονομάζονταν μηλίτες. Στην έκτη Ολυμπιάδα, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, ο βασιλιάς των Ηλείων Ιφιτος έλαβε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών και ο καρπός της μηλιάς αντικαταστάθηκε από τον κότινο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στεφανίτες.

Ενα απλό στεφάνι ελιάς ήταν το έπαθλο των νικητών στην αρχαιότητα

Στην αρχαιότητα επίσης μια νίκη δεν συνοδευόταν από συμβόλαια που ζαλίζουν και έσοδα από διαφημίσεις και επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει συχνά στην εποχή μας ιδιαιτέρως για τους νικητές σε δημοφιλή αθλήματα. Δεν σημαίνει όμως ότι οι ολυμπιονίκες δεν είχαν και υλικά οφέλη από τις νίκες τους, όπως η διά βίου δωρεάν σίτιση, η απαλλαγή από την καταβολή φόρων, αλλά και χρηματικά έπαθλα.

2      Από τον αγώνα δρόμου στα 310 αγωνίσματα

Για περίπου μισό αιώνα και συγκεκριμένα κατά τις πρώτες 12 διοργανώσεις της αρχαιότητας το στάδιον αποτελούσε το μοναδικό αγώνισμα, το οποίο και συνέχισε να θεωρείται ως το πλέον σημαντικό σε όλη την ιστορία των αγώνων. Επρόκειτο για αγώνα δρόμου μήκους ενός σταδίου, περί τα 192 μ. για την Ολυμπία, καθώς σε κάθε πόλη-κράτος το μήκος του σταδίου διέφερε. Ο τελικός νικητής του συγκεκριμένου αγωνίσματος μπορούσε επίσης να δώσει το όνομά του στην Ολυμπιάδα που συμμετείχε. Εως το τέλος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ο αριθμός των αγωνισμάτων είχε ανέλθει στα 18, τα οποία και διεξάγονταν σε διάστημα πέντε ημερών.

3      Ο Μαραθώνιος δεν ήταν αρχαίο ολυμπιακό άθλημα

Μπορεί ο Μαραθώνιος να είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή μαζικά αθλήματα και να έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα στην έκρηξη του δρομικού κινήματος παγκοσμίως. Μπορεί να συνδέεται άμεσα με την αρχαία Ελλάδα και με ένα ιστορικό γεγονός: τη διαδρομή που έκανε ο αθηναίος οπλίτης το 490 π.Χ. από το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα, κατά την οποία κατατροπώθηκαν οι Πέρσες, ως το άστυ για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης και να ξεψυχήσει.

Ο πρωταθλητής Χαρίλαος Βασιλάκος, ο πρώτος νικητής του σύγχρονου αγωνίσματος του Μαραθωνίου και ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη λίγο πριν απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

Ο αγώνας αντοχής ωστόσο των 42.195 μ. δεν αποτελούσε αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Βασίστηκε σε μια ιδέα του γάλλου γλωσσολόγο και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ, την οποία «αγκάλιασε» και ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν και εμφανίστηκε κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν το 1896 στην Αθήνα. Ο δόλιχος δρόμος ήταν ο μεγαλύτερος σε απόσταση αγώνας δρόμου για έναν αρχαίο αθλητή που αντιστοιχούσε σε 7 έως 20 στάδια, δηλαδή σε απόσταση μεταξύ 1.300 μ. και 3.800 μ.

4      Μια φλόγα που δεν ταξίδευε στον κόσμο

Σήμερα, η αφή της Ολυμπιακής φλόγας βρίσκεται στο επίκεντρο της τελετής έναρξης των Αγώνων. Ομως τόσο η τελετή της αφής που πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας όσο και η λαμπαδηδρομία που ακολουθεί με στόχο η φλόγα να φτάσει στον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων δεν πραγματοποιούνταν αντιστοίχως στην αρχαιότητα. Το λιτό τελετουργικό που πραγματοποιείται στον βωμό του ναού της Ηρας με την πρωθιέρεια να απευθύνει επίκληση στον θεό Απόλλωνα για να ανάψει τη δάδα με την παρέμβαση ενός κοίλου κατόπτρου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Το γεγονός ότι η διπλή αυτή διαδικασία – της αφής και της λαμπαδηδρομίας – δεν είχε εφαρμογή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και καμία διασύνδεση με αυτούς. Ιερή φλόγα έκαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων στον βωμό της Εστίας, όπως και στους βωμούς του Δία και της Ηρας.

5      Από τη «στρατιωτική» Ηλιδα στο σέξι Ολυμπιακό χωριό

Μπορεί οι φήμες για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ολυμπιακού χωριού να οργιάζουν και η δωρεάν διανομή προφυλακτικών να έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις διοργανώσεις, ωστόσο στην αρχαιότητα οι αθλητές δεν απολάμβαναν στην τελική φάση της προετοιμασίας τους, όπως φαίνεται, τις χαρές της σεξουαλικής ζωής.

Οι υποψήφιοι αθλητές κατά τον μήνα που προηγούνταν των Αγώνων όφειλαν να μένουν στην Ηλιδα, όπου μαρτυρείται ότι ίσχυε στρατιωτική πειθαρχία. Ακολουθούσαν εντατικό πρόγραμμα προπόνησης και οι υπεύθυνοι των Αγώνων καθόριζαν ποιοι θεωρούνταν ικανοί να είναι παρόντες στη διοργάνωση και ποιοι όχι. Ταυτοχρόνως οι υποψήφιοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους συγκριτικά με τους αντιπάλους τους και αν έκριναν πως δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι να τους αντιμετωπίσουν μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς η απόφασή τους να θεωρείται επονείδιστη.

Παναθηναϊκός μελανόμορφος αμφορέας του 530 π.Χ. από τον ζωγράφο Ευφίλητο που απεικονίζει αγώνα δρόμου

Ωστόσο η σκληρή προπόνηση και η αγωνία της πρόκρισης δεν σημαίνει πως ήταν αρκετές για να καταπνίξουν το βασικό ένστικτο των αθλητών, οι οποίοι απέφευγαν να εκτονωθούν σεξουαλικά και με σύσταση των προπονητών τους ώστε να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Και για να μην υποκύψουν στον πειρασμό φέρονταν να τοποθετούν «μολύβδινα βάρη στα γεννητικά τους όργανα, ελπίζοντας ότι το κρύο και το βάρος του μετάλλου θα μετρίαζαν τις επιθυμίες τους», όπως αναφέρει ο συγγραφέας Τόνι Περοτέ στο βιβλίο του «Οι Γυμνοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αληθινή Ιστορία των Αρχαίων Αγώνων».

6      Πρόστιμο με τη μορφή του Διός

Αφαίρεση μεταλλίου, αποκλεισμός από μελλοντικές διοργανώσεις, κυρώσεις από την Εθνική και τις διεθνείς ομοσπονδίες, ακόμη και χρηματικό πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί σε έναν αθλητή που παραβιάζει τους κανονισμούς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή.

Οι μάρτυρες των ποινών παραβίασης των κανόνων στην αρχαιότητα στέκουν στην είσοδο του σταδίου της αρχαίας Ολυμπίας. Είναι οι 16 βάσεις από τις λεγόμενες Ζάνες, από τα αγάλματα που αφιερώνονταν στο ιερό του Διός με τα χρηματικά πρόστιμα που επέβαλλαν οι Ελλανοδίκες στους παραβάτες.

Δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών, οι Ζάνες ήταν χάλκινα αγάλματα του Διός που δεν έχουν σωθεί σε αντίθεση με τις βάσεις τους στις οποίες ήταν χαραγμένο το όνομα και η πόλη καταγωγής του παραβάτη. Θεωρούνταν ιδιαιτέρως ατιμωτική η τοποθέτηση ενός τέτοιου αγάλματος τόσο για τον αθλητή όσο και για τον τόπο του, καθώς η θέση του ήταν περίοπτη, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για μελλοντικούς παραβάτες. Το αρχαιότερο ανάθημα-τιμωρία στον Δία ανεγέρθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. από τον θεσσαλό πυγμάχο Εύπωλο με την κατηγορία ότι δωροδόκησε τους αντιπάλους του για να στεφθεί νικητής. Ποινή, ωστόσο, επιβλήθηκε και στους συναθλητές του που υπέκυψαν στην πρόταση συναλλαγής.

7      Χωρίς φίρμες στον στίβο

Η περιβολή ενός αθλητή στους σημερινούς Αγώνες συνδέεται τις περισσότερες φορές με την προβολή των χορηγών του. Ρούχα και παπούτσια αποτελούν χώρους διαφήμισης, καθώς ο εξοπλισμός των δημοφιλών αθλητών ασκεί μεγάλη επιρροή σε εκατομμύρια φιλάθλους.

«Δε χρειάζεται να είσαι χρυσός νικητής για να το φορέσεις». Μήνυμα πάνω σε προφυλακτικό από αυτά που διανεμήθηκαν στους διαμένοντες στο Ολυμπιακό Χωριό

Στην αρχαιότητα ωστόσο οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί, τόσο για να αναδείξουν τη σωματική τους διάπλαση όσο και για να μην εμποδίζονται κατά την εκτέλεση των αγωνισμάτων. Η γυμνή εμφάνιση των αθλητών δεν ίσχυε από τις πρώτες διοργανώσεις, στις οποίες έπρεπε να έχουν γυμνά πόδια, αλλά να φορούν ένα περίζωμα. Το περίζωμα αυτό φαίνεται ότι ενοχλούσε τον Ορσιππο από τα Μέγαρα, ο οποίος ενώ έτρεχε στον αγώνα του σταδίου, το αφαίρεσε. Στέφθηκε νικητής το 720 π.Χ. και προς τιμήν του οι Αγώνες έγιναν γυμνικοί.

Γυμνοί έπρεπε να είναι και οι γυμναστές, όχι μόνο για να έχουν επίσης πολύ καλό σώμα και να αποτελούν παράδειγμα για τους αθλητές, αλλά και προς αποφυγή επανάληψης του περιστατικού με την Καλλιπάτειρα, η οποία θέλοντας να καμαρώσει τον γιο της μεταμφιέστηκε σε γυμναστή, αλλά αποκαλύφθηκε η απάτη της όταν πανηγύρισε ενθουσιασμένη για τη νίκη του.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



YANDI.ga: Революция в коммуникации и Продвижении Музыкантов с использованием WEB3

Freedom Holding Corp. увеличил выручку на 33% и купил SilkNetCom

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области напоминает: В Московском регионе 5,6 тысячи самозанятых самостоятельно формируют будущую пенсию

Современный литературный критик. Литературная критика произведений.


Современный литературный критик. Литературная критика произведений.

Компания ICDMC стала “Выбором потребителей” в 2024 году

Новый этап развития: состоялось перерождение бренда ICDMC

Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»


I grew my business to 7 figures after leaving Meta and Google. Here's the coffee chat formula that helped.

Diddy is ‘renting out his $60m Air Combs private jet & charging $432k for a one-way transatlantic flight’ as trial looms

What is Ceramic Coating?

Killer mom Susan Smith's parole bid inspires 360 correspondences—see how many favor her freedom


В 2025 году в России начнут выпуск нового грузовика собственной разработки

Волшебница Осень...

Современный литературный критик. Литературная критика произведений.

История про Кошку и её Человека


2025's videogame Grammy nominations are the normal AAA fare and one surprising indie entry

Co-op survival game Icarus is celebrating 153 consecutive weekly updates by giving you a flamethrower and a free weekend

Darktide already has hard mode, but will add 40 extra hard, randomized difficulty levels anyway

Material scientists create a new compound that has a thermal resistance up to 72% lower than some of the best liquid metals



Журнал MODA topical и Abakumov clinic представили 16-ю ежегодную звездную премию «Topical Style Awards 2024»

Красноярцы представят свои социальные проекты на конференции «Спорт и общество: энергия изменений»

Рекордное участие в Московском кубке: 74 сомелье соревнуются за звание лучшего столичного профессионала

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области напоминает: Социальный фонд проинформирует самозанятых о формировании пенсионных прав




Современный литературный критик. Литературная критика произведений.

Сергей Собянин рассказал, как платформа «Электронный дом» помогает москвичам

Вокалисты из Котельников стали лауреатами всероссийского фестиваля

Журнал MODA topical и Abakumov clinic представили 16-ю ежегодную звездную премию «Topical Style Awards 2024»


В Москве 3,8 тысячи дорожных камер помогают регулировать дорожное движение

Приемные семьи Подмосковья приняли участие в психологическом квесте

Ливия приглашает российские компании для сотрудничества в нефтяной отрасли

Врач Бажин: цифровой рентген — безопасный и точный способ обследования лёгких


Карлос Алькарас заболел простудой перед стартовым матчем Итогового чемпионата ATP

Финал теннисного Итогового турнира WTA пройдет без первой ракетки мира Соболенко

«Он долго будет править». Борис Беккер — о лидерстве Янника Синнера в рейтинге ATP

Кудерметова и Чжань Хаоцин проиграли в полуфинале Итогового турнира WTA в парах


Собянин рассказал о том, как современные устройства используются в градостроительстве

Стало известно, рядом с кем похоронят пресс-секретаря SHAMAN

Сергей Лазарев поделился впечатлениями о погоде в Барнауле

Александр Цыбульский: "Мы строим в регионе 7 школ"


Музыкальные новости

Самарская филармония: встречаем ансамбль «Мелодия» Георгия Гараняна

«Счастья нет»: певица Жанна Бичевская заговорила о разочаровании в жизни

Депутат хочет наказать Инстасамку и Шнурова за лозунг "Русские, вперед"

Александре Николаевне Пахмутовой — 95: Юрий Башмет, Хибла Герзмава, Пелагея, Сергей Безруков и другие звезды в праздничном концерте



Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области напоминает: В Московском регионе 5,6 тысячи самозанятых самостоятельно формируют будущую пенсию

Рекордное участие в Московском кубке: 74 сомелье соревнуются за звание лучшего столичного профессионала

Красноярцы представят свои социальные проекты на конференции «Спорт и общество: энергия изменений»

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области напоминает: Социальный фонд проинформирует самозанятых о формировании пенсионных прав


Тренер Рахимов: «Краснодар» демонстрирует беспроигрышную серию в РПЛ

Mash: жену Константина Хабенского Ольгу Литвинову госпитализировали в Москве

Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»

В филиале «Северный» ООО «ЛокоТех-Сервис» состоялось награждение участников строительства Байкало-Амурской магистрали


С 11 ноября в Домодедове вышли на маршруты пять новых автобусов

В Москве на Каширском шоссе снесли один из старейших долгостроев

Пассажир московского метро до смерти избил мужчину

Силовики задержали курьера, который сбил пешехода и напал на москвичку


Международный симпозиум «Создавая будущее».

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»





Всех этих смертей можно было избежать: как связаны ВПЧ и рак шейки матки

Компания ICDMC стала “Выбором потребителей” в 2024 году

Компания ICDMC стала “Выбором потребителей” в 2024 году

Новые ультразвуковые фантомы: инновации для медицинского обучения в Москве


Трамп не простит Зеленскому связи с Байденом

Исторический звонок произошел за спиной Зеленского: Как разговор Трампа с Путиным поставил Киев в тупик

Боррель пообещал поставить 1 млн снарядов Киеву к концу 2024 года

Боррель пообещал Киеву закончить поставку 1 млн снарядов к концу года


«Арт-футбол 2024»: праздник спорта и музыки, объединивший артистов и олимпийцев

Московское «Динамо» вышло в полуфинал Кубка России по волейболу

Radio Tapok перенесет зрителей в атмосферу легендарных баталий

Красноярцы представят свои социальные проекты на конференции «Спорт и общество: энергия изменений»




Собянин рассказал о разработке в столице медицинских фантомов

Сергей Собянин рассказал, как платформа «Электронный дом» помогает москвичам

Сергей Собянин. Главное за день

Актрису Васильеву попытались обмануть от имени Собянина


Синоптик назвала опасности глобального потепления в России

«‎Это массовое убийство»: МВД получило депутатский запрос из-за отравлений собак догхантерами

12 шагов от любых зависимостей: игроки, должники, созависимые, нас окружают люди, с похожими проблемами. И эти люди готовы помочь

С визитом на Ростовскую АЭС прибыли специалисты Московского центра ВАО АЭС по процессу «Улучшенный мониторинг» состояния безопасности


Кроссовер Aito Seres M5 получил награду ежегодной премии «Топ-5 Авто»

Александр Цыбульский: "Мы строим в регионе 7 школ"

Собянин рассказал о том, как современные устройства используются в градостроительстве

Стало известно, рядом с кем похоронят пресс-секретаря SHAMAN


Северное сияние вновь осветило небо Архангельской области: жители Поморья наслаждались фантастическим зрелищем

Бизнесменов Хакасии приглашают принять участие в форуме «Дни ритейла в Беломорье»

Предпринимателей Хакасии приглашают на форум «Дни ритейла в Беломорье»

В Архангельске пройдет первый форум керамистов


«Ноздря в ноздрю». Севастополь и Симферополь на вторичном рынке квартир в октябре дружно подорожали

Краеведческий час «Этот тихий край мне мил и дорог».

Выставка-признание «За боем бой», к 70-летию со дня рождения Ю.М. Полякова, советского, российского писателя, киносценариста, поэта, драматурга.

Музыкально–поэтическая акварель «Дарите радость людям»


В Москве наградили почетных экономистов и ...

15-20 ноября в Москве пройдет Международная ювелирная недели моды Estet Fashion Week

Бесплатная диагностика для детей для выявления нарушений зрения ко Всемирному дню благотворительности в детской глазной клинике «Ясный взор» в Митино

Белоусов о попытках Запада подорвать стабильность: «Стремятся сохранить роль гегемона»












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Даниил Медведев

Медведев получил предупреждение за разбитую ракетку в матче с Фрицем на Итоговом турнире






Москвичи сдали в трейд-ин больше 700 кг смартфонов

Модель Решетова заявила, что вода и фрукты помогают ей справиться с тревожностью

Переименование ярославского города в Ростов Великий рассмотрят в Москве

Ливия приглашает российские компании для сотрудничества в нефтяной отрасли