Εγραψε Ιστορία, επτά μηνών έγκυος!
Μπορεί μια γυναίκα έγκυος να παίζει και να ξεχωρίζει στην ξιφασκία σε διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί;
Η Νάντα Χαφέζ απέδειξε ότι όλα γίνονται. Η 26χρονη είναι μια διακεκριμένη αθλήτρια της ξιφασκίας από την Αίγυπτο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλων αφού συμμετείχε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ούσα επτά μηνών έγκυος! Αυτή η πληροφορία προκάλεσε παγκόσμια έκπληξη όταν η Χαφέζ αποκάλυψε ότι είναι σε ενδιαφέρουσα, κερδίζοντας μάλιστα τον πρώτο της αγώνα στο τουρνουά. Η εγκυμοσύνη της έγινε γνωστή από την ίδια μέσω των κοινωνικών δικτύων μετά την αποχώρησή της από τη διοργάνωση.
Η Νάντα Χαφέζ έχει μια εντυπωσιακή πορεία στον αθλητισμό, έχοντας ήδη συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2021. Η συμμετοχή της το 2024 ήταν η τρίτη της στους Αγώνες. Παρά τις προκλήσεις που συνεπάγονται η εγκυμοσύνη και η απαιτητική φύση του αθλήματος, η Χαφέζ συνέχισε να ανταγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, εντυπωσιάζοντας όλους με την αφοσίωσή της και την ανθεκτικότητά της.
Πριν από δεκαετίες η εγκυμοσύνη και ο αθλητισμός έμοιαζαν μη συμβατές καταστάσεις. Πολλές αθλήτριες αποχαιρέτησαν τα γήπεδα όταν αποφάσισαν να γίνουν μητέρες. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αθλητριών που όχι μόνο συνεχίζουν την προπόνηση κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά επιστρέφουν αργότερα και σημειώνουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους.
Η Χαφέζ ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος μετά την ήττα της στη φάση των «16» από την Τζιγόν Χιουνγκ με 15-7. «Αυτό που σας φαίνεται σαν δύο αθλητές στο βάθρο ήταν στην πραγματικότητα τρεις! Ημουν εγώ, η αντίπαλός μου και το μωρό μου, που δεν έχει έρθει ακόμα σε αυτόν τον κόσμο!» έγραψε η Αιγύπτια.
«Περήφανη»
Η Χαφέζ, η οποία έκανε την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς χωρίς να αποκαλύψει την εγκυμοσύνη της, είχε φτάσει στη φάση των «16» αφού νίκησε την Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Ταρτακόφσι, Νο 7, με 15-13. «Το roller coaster της εγκυμοσύνης είναι από μόνο του δύσκολο, το να παλέψεις για να διατηρήσεις την ισορροπία μεταξύ ζωής και αθλητισμού ήταν ένα εξαντλητικό έργο, αλλά άξιζε τον κόπο. Περήφανη που πέτυχα μια θέση στη φάση των “16”» είπε η αθλήτρια, που αποφοίτησε από την Ιατρική και ειδικεύτηκε στην κλινική παθολογία.
Δήλωσε ότι ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της για να «ρίξει φως στη δύναμη και στην επιμονή των γυναικών από την Αίγυπτο».
Η υποψήφια ιατρός είναι παντρεμένη με καρδιοθωρακοχειρουργό και του αφιέρωσε μέρος της επιτυχίας. «Γράφω αυτή την ανάρτηση για να πω ότι είμαι γεμάτη περηφάνια που εξασφάλισα μια θέση στη φάση των “16”! Είμαι τυχερή που είχα την εμπιστοσύνη του συζύγου μου Ιμπραχίμ Ιχάμπ και της οικογένειάς μου για να φτάσω ως εδώ. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν διαφορετικοί: τρεις φορές “ολυμπιονίκης”, αλλά αυτή τη φορά με έναν μικρό ολυμπιονίκη!» τόνισε με υπερηφάνεια.
Οι απορίες για τη δύναμη της ανθρώπινης δύναμης και των ορίων της παραμένουν διαχρονικές. Εν προκειμένω, η συμμετοχή μιας εγκυμονούσας αθλήτριας σε αγώνες υψηλού επιπέδου είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας της, η φύση του αθλήματος και η ιατρική παρακολούθηση που λαμβάνει.
Η ασφαλής συμμετοχή εξαρτάται από τη γενική υγεία της εγκυμονούσας και από το εάν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Ο γυναικολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει την απαραίτητη άδεια.
Κάποια αθλήματα είναι περισσότερο επικίνδυνα από άλλα για εγκυμονούσες. Τα αθλήματα με υψηλό κίνδυνο πτώσης, χτυπημάτων ή υπερβολικής καταπόνησης της κοιλιακής περιοχής είναι γενικά απαγορευτικά. Η ξιφασκία μοιάζει να είναι ένα από αυτά και το ρίσκο της Χαφέζ δεν ήταν μικρό.
Εχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς. Για πρώτη φορά μια επτά μηνών έγκυος συμμετέχει σε τόσο υψηλό επίπεδο, κάτι που προκάλεσε εντυπωσιασμό και συζητήσεις για την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά της. Μπορεί το ιατρικό απόρρητο να παραμένει ισχυρό, αλλά στην περίπτωσή της κανείς δεν ξέρει αν η ίδια ενημέρωσε το ιατρικό τιμ για την απόφασή της.
Η συνεχής ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η άσκηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Το ίδιο ισχύει και για την ευθύνη του προπονητή της. Για μια έγκυο η προπόνηση μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι τραυματισμού. Οι αθλήτριες πρέπει να ακούν το σώμα τους και να διακόπτουν την άσκηση αν νιώθουν πόνο, ζαλάδα ή υπερβολική κούραση. Η Χαφέζ μάλλον δεν το άκουσε βάζοντας μπροστά τη δίψα για διάκριση. Πήρε ρίσκο και δικαιώθηκε.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν έχει συγκεκριμένο κανόνα που να απαγορεύει τη συμμετοχή εγκύων αθλητριών. Ωστόσο, υπάρχουν κανονισμοί και οδηγίες που στοχεύουν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των αθλητών.
Οι εγκυμονούσες αθλήτριες συνήθως υποβάλλονται σε εντατική ιατρική παρακολούθηση. Η ΔΟΕ μπορεί να παρέμβει εάν θεωρεί ότι η συμμετοχή μιας αθλήτριας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία της. Στην περίπτωση της Χαφέζ η συμμετοχή της δεν απαγορεύτηκε. Παρά τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, φαίνεται ότι η Αιγύπτια και οι ιατρικοί της σύμβουλοι έκριναν ότι μπορούσε να αγωνιστεί με ασφάλεια. Η απόφαση αυτή ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα εντατικής ιατρικής παρακολούθησης και συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς. Impossible is nothing!