Παρακαλώ προσδεθείτε…
Οταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής του πλανήτη βάζει περιορισμούς στην πώληση των προϊόντων σου και ο σχηματισμός στον οποίο συμμετέχεις ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, τότε βρίσκεσαι σε πόλεμο. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε σε εμπορικό πόλεμο, με πολλές από τις επιπτώσεις για τον «άμαχο» πληθυσμό να είναι ίδιες με έναν κανονικό πόλεμο.
Χθες η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιδιώκοντας να διαπιστώσει ότι τυγχάνουν επιδοτήσεων. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Προφανώς επιδοτούνται οι ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών, άρα οι περιορισμοί στις εξαγωγές στην αγορά της Κίνας θεωρούνται βέβαιοι. Είναι η δεύτερη κινεζική «έρευνα» – είχε προηγηθεί αυτή στο χοιρινό κρέας – που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Κίνα εισάγει γαλακτοκομικά προϊόντα από Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία. Χαμένη της υπόθεσης των πιθανότατων απαγορεύσεων στο χοιρινό κρέας είναι η Ισπανία, που είναι μακράν από τον δεύτερο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στην Κίνα (περίπου 2 δισ. ετησίως), μέσω του περίφημου και πανάκριβου ζαμπόν (χαμόν) Iberico. Εξάγουν και άλλες χώρες χοιρινό, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά κανείς όσο οι Ισπανοί. Μη γελιέστε, ο «πόλεμος» θα επεκταθεί και ενδεχομένως θα κλιμακωθεί και σε προϊόντα άλλων χωρών.
Ηδη βρίσκεται εδώ και καιρό σε πλήρη εξέλιξη ένας άλλος πόλεμος για τον έλεγχο των κρίσιμων πρώτων υλών, μεταλλευμάτων απαραίτητων για την παραγωγή υλικών του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως τα τσιπάκια των κινητών τηλεφώνων και όχι μόνο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά και άλλα. Οι κινεζικές Αρχές που ελέγχουν τα περισσότερα από αυτά, ανακοίνωσαν ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα περιορίσουν τις εξαγωγές ενός από αυτά, του αντιμονίου. Ηδη οι τιμές του υλικού που χρησιμοποιείται στην ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία έχουν αυξηθεί πάνω από 100% τον τελευταίο χρόνο, θα αυξηθούν ακόμα παραπάνω μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων.
Οι Κινέζοι ήδη απειλούν με κυρώσεις και σε τομείς υλικών για σιδηροδρόμους, φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας, αλλά και εξοπλισμού ασφαλείας, ενώ σύντομα θα μπουν στο παιχνίδι και τα προϊόντα βιοτεχνολογίας.
Ολο αυτό το σκηνικό είναι σαφές ότι προμηνύει ένα πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το επόμενο διάστημα. Με πρώτη επίπτωση την πιθανή αναζωπύρωση της ακρίβειας στην αγορά, ο βαθμός και η ένταση της οποίας θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις αποφάσεις για τα επιτόκια. Ενδεχομένως, προμηνύει και στασιμότητα και ύφεση για πολλές από τις οικονομίες, που μέχρι σήμερα βασίζονταν στη γεωπολιτική ισορροπία. Το σίγουρο είναι ότι μικρές οικονομίες, όπως η ελληνική, χωρίς σαφείς και στέρεες δομές ανταγωνισμού και με μικρές παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να μη βρεθούν στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων, αλλά σε δεύτερη φάση είναι βέβαιο ότι θα κλυδωνιστούν. Το σκηνικό μιας κρίσης δημιουργείται πιθανότατα αυτή την περίοδο. Για καλό και για κακό, «προσδεθείτε», θα έχει αρκετές αναταράξεις…