Ισορροπία τρόμου στην Κουμουνδούρου – Διαγραφές και προειδοποιήσεις
Σε μια νέα ισορροπία τρόμου κινείται από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκάλεσε αιφνιδιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να ανακοινώσει αλλαγές, με προεξάρχουσα την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Νίκο Παππά. Η ήδη συρρικνωμένη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελικά τριχοτομηθεί, με τους 17 «προεδρικούς» που ψήφισαν «υπέρ» να έχουν πλέον απέναντί τους 12 της λεγόμενης «ομάδας Τσίπρα» που καταψήφισαν, αλλά και τους τέσσερις βουλευτές που δήλωσαν «παρών».
Ο νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επιχείρησε να υποβαθμίσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καταγράφεται στο κόμμα, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα «καθαρό» και «δημοκρατικό» και δηλώνοντας πως «δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο/η κάθε βουλευτής».
Σε νέα ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που από χθες, με τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, αριθμεί πλέον 34 βουλευτές, έχοντας μόλις τρεις έδρες περισσότερες από το ΠΑΣΟΚ) προχώρησε αμέσως μετά την ψηφοφορία η ομάδα των «87», αναφέροντας ότι «ο Κασσελάκης είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία». Η Κουμουνδούρου απάντησε ότι «ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση, μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά, αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην Κεντρική Επιτροπή».
Ενδεικτική, δε, του βάθους του χάσματος που καταγράφεται πια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αποστροφή της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία εν μέσω συγκρουσιακού κλίματος στη συνεδρίαση της ΚΟ διατύπωσε την άποψη ότι «κατασκευάζονται εχθροί με στόχο πλέον τον Τσίπρα», καθώς και ότι η αλλαγή που πρότεινε ο πρόεδρος με την καρατόμηση Φάμελλου αφορά «άλλο ένα ξεκαθάρισμα».
Ο Παύλος Πολάκης, που άνοιξε πρώτος τον χορό της αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόθεσή του να υποβάλει πρόταση μομφής στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (7-8 Σεπτεμβρίου), έκανε λόγο για «διασυρμό και πύρρειο νίκη», ενώ επέμεινε πως το κόμμα «χρειάζεται βαθιά αλλαγή», διατηρώντας στον αέρα το ερωτηματικό γύρω από το τι θα πράξει στην Κεντρική Επιτροπή.
Για «αδικαιολόγητη και επιζήμια κίνηση» εκ μέρους του προέδρου έκανε λόγο χθες ο πρωταγωνιστής του αντάρτικου στην εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση των ανακοινώσεων σχετικά με την αντικατάστασή του, ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν είναι «ούτε σύμμαχος, ούτε αντίπαλος του κ. Κασσελάκη». Λίγες ώρες αργότερα, από πηγές της Κουμουνδούρου διέρρεε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση του προέδρου να προχωρήσει σε αλλαγές στο προεδρείο της ΚΟ από τις 24 Ιουλίου.
Τη συγκεκριμένη εκδοχή επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας χθες στο Mega, τονίζοντας πως για πρώτη φορά πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ πως ο πρώην πρόεδρός της διαφωνούσε μαζί του από την πρώτη εβδομάδα της εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος.
«Ουδείς αναντικατάστατος στην Αριστερά», ήταν το σχόλιό του για τον Σωκράτη Φάμελλο, από τον οποίο, όπως ανέφερε, έχει ζητήσει να τον βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ έδειξε εκ νέου τον δρόμο μιας νέας εσωκομματικής κάλπης, διαμηνύοντας: «Εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του κόμματος, ας με προκαλέσουν, δεν έχω πρόβλημα». Την προειδοποίηση αυτή είχε μεταφέρει νωρίτερα χθες και η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, αναφέροντας πως «αν κάποιοι τον αμφισβητούν, μπορούν να το καταθέσουν επίσημα στα όργανα» ενώ, παράλληλα, προέβλεψε πως, ενόψει του «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει και παρά το ότι ο πρόεδρος «δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό μπορεί να μη γίνεται να αποφευχθεί».
Οι επόμενες μάχες
Με το βλέμμα όλων στραμμένο πλέον στον επόμενο κρίσιμο σταθμό που, εκτός απροόπτου, θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου δεν αποκλείεται ο Παύλος Πολάκης να κάνει πράξη την υποβολή πρότασης μομφής κατά του προέδρου, παρά την επιχείρηση εξευμενισμού του μέσω της διαγραφής Λινού, είναι σαφές πως κάθε πλευρά – λιγότερο ή περισσότερο λαβωμένη – προετοιμάζει τη φαρέτρα της για τη μάχη που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να διεξαχθεί. Με σύμμαχο τον Νίκο Παππά – την ώρα που ορισμένοι κάνουν λόγο για αναβάθμιση του ρόλου του απέναντι στην «ομάδα Τσίπρα», που αγγίζει τα όρια της συμπόρευσης στο τιμόνι του κόμματος – και με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ, ο Στέφανος Κασσελάκης και η «ομάδα των προεδρικών» οχυρώνονται οργανώνοντας τη στρατηγική τους έναντι πιθανών μελλοντικών αιφνιδιασμών που μπορεί να λάβουν χώρα στις επικείμενες κομματικές διαδικασίες από την ενισχυμένη πλέον ομάδα των 87, υπό τον φόβο μιας νέας διάσπασης που μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που και τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν σημάνει συναγερμό με την κατρακύλα του κόμματος στην πέμπτη θέση.
Μια αποπομπή με αιχμές από Κασσελάκη κατά Τσίπρα
Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, μερικές μόνον ώρες μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά την οποία η βουλευτής είχε καταψηφίσει την προεδρική εισήγηση, συνοδεύτηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη με έμμεσες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ καταγράφηκε από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ και ως προσπάθεια να ρίξει νέες γέφυρες προς τον επίσης διαγραφέντα Παύλο Πολάκη.
Από τη Αθηνά Λινού ζητήθηκε αρχικά να παραδώσει την έδρα με στόχο να την καταλάβει η επόμενη επιλαχούσα στον Βόρειο τομέα Αθήνας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι δεν υπήρξε απάντηση στις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματά τους.
Ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς γνωστοποίησε τελικώς τη απόφαση διαγραφής στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του, αφού ανέφερε πως τα στοιχεία που τους παρείχε η βουλευτής για την υπόθεσή της «δημιούργησαν περισσότερες απορίες», πρόσθεσε πως «η οικονομική δραστηριότητά της έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου», απάντησε η Αθηνά Λινού για να της ανταπαντήσει η Κουμουνδούρου πως βάσει κανονισμού «η έδρα ανήκει στο κόμμα».
Για «δικαίωση» έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης, που έστησε διαδικτυακό πανηγύρι με φόντο τη διαγραφή Λινού, προσθέτοντας πως πρόκειται για «μάθημα» σε όσους, εντός και εκτός, πίστεψαν ότι «ξεμπέρδεψαν» μαζί του. Σημειολογικά, πάντως, πίσω από αυτήν την εξέλιξη, πολλοί είδαν μια κίνηση καλής θέλησης προς τον κατεξοχήν αμφισβητία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού μετά τις καταγγελίες που είχε κάνει εις βάρος της, σε μια απόπειρα να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες, νέες αναταράξεις που φαίνεται ότι θα σημειωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.