Ισραήλ: Το δώρο που πρόσφερε 4χρονος σε μουσείο επειδή έσπασε αγγείο 3.500 ετών
Το να σπάσεις ένα σπάνιο μουσειακό αγγείο που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, θα σου επέφερε πιθανότατα τουλάχιστον ισόβια απαγόρευση.
Όμως, ένα τετράχρονο παιδί που έριξε κατά λάθος ένα αγγείο από την εποχή του χαλκού, αφήνοντάς το σπασμένο σε κομμάτια, καλωσορίστηκε ξανά στο Μουσείο Hecht στη Χάιφα του Ισραήλ, μια εβδομάδα μετά το ατυχές περιστατικό.
«Ήταν απλώς μια απόσπαση της προσοχής για ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε η Anna Geller μητέρα τριών παιδιών από την πόλη Ναχαρίγια του βόρειου Ισραήλ. «Και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι, είναι ένα πολύ μεγάλο μπουμ πίσω μου», λέει στον Guardian.
Ο γιος της, ο Ariel, μελετούσε τα αρχαία αντικείμενα του μουσείου όταν η γυναίκα κοίταξε αλλού για μια στιγμή. Τότε ακούστηκε ένας θόρυβος, ένα σπάνιο πιθάρι ηλικίας 3.500 ετών έσπασε στο έδαφος και ο γιος της στάθηκε από πάνω του εμβρόντητος.
Το δώρο του μικρού στο μουσείο
Το αγγείο της εποχής του χαλκού που έσπασε ο Ariel την περασμένη εβδομάδα εκτίθεται στο Μουσείο Hecht στη Χάιφα εδώ και 35 χρόνια. Ήταν ένα από τα μοναδικά δοχεία του μεγέθους του και της εποχής εκείνης που ήταν ακόμη πλήρες όταν ανακαλύφθηκε. Πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να κρατάει κρασί ή λάδι και χρονολογείται μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ.
Την Παρασκευή, η οικογένεια επέστρεψε στο μουσείο. Ο Ariel χάρισε στο μουσείο ένα δικό του πήλινο αγγείο και έγινε δεκτός από το προσωπικό και τους επιμελητές.
Ο Ariel, το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, ήταν εξαιρετικά περίεργος λέει η μητέρα του και αποκαλύπτει ότι τη στιγμή που άκουσε το δυστύχημα την περασμένη Παρασκευή, σκέφτηκε «παρακαλώ ας μην είναι το παιδί μου».
«Ντρέπομαι», δήλωσε η Άννα, η οποία είπε ότι προσπάθησε απεγνωσμένα να ηρεμήσει τον γιο της αφού έσπασε το βάζο. «Μου είπε ότι ήθελε απλώς να δει τι είχε μέσα».
Τους καλέσαν να επιστρέψουν
Το αγγείο ήταν ένα από τα πολλά αντικείμενα που εκτέθηκαν, μέρος του οράματος του Μουσείου Hecht να αφήσει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ιστορία χωρίς γυάλινα εμπόδια, δήλωσε ο Inbar Rivlin, ο διευθυντής του μουσείου.
Είπε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει την αποκατάσταση ως εκπαιδευτική ευκαιρία και να βεβαιωθεί ότι οι Γκέλερ, οι οποίοι περιόρισαν την αρχική τους επίσκεψη στο μουσείο αμέσως μετά το σπάσιμο του βάζου από τον Άριελ την περασμένη εβδομάδα, αισθάνονταν ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν.
Υπήρχαν πολλά παιδιά στο μουσείο εκείνη την ημέρα και ο πατέρας του Άριελ δήλωσε ότι «έπαθε απόλυτο σοκ» όταν έμαθε ότι ο γιος του ήταν αυτός που προκάλεσε τη ζημιά.
Ο πατέρας πήγε στους φύλακες ασφαλείας για να τους ενημερώσει τι είχε συμβεί με την ελπίδα ότι επρόκειτο για μοντέλο και όχι για πραγματικό αντικείμενο. Ο πατέρας προσφέρθηκε μάλιστα να πληρώσει για τη ζημιά.
«Αλλά τηλεφώνησαν και είπαν ότι ήταν ασφαλισμένο και αφού έλεγξαν τις κάμερες και είδαν ότι δεν ήταν βανδαλισμός, μας κάλεσαν ξανά για μια επίσκεψη», είπε ο πατέρας του 4χρονου.
Αρκετά απλή η επισκευή του αγγείου
Ο Roee Shafir, ειδικός σε θέματα αποκατάστασης στο μουσείο, δήλωσε ότι οι επισκευές θα είναι αρκετά απλές, καθώς τα κομμάτια προέρχονται από ένα ενιαίο, πλήρες βάζο. Οι αρχαιολόγοι αντιμετωπίζουν συχνά το πιο δύσκολο έργο του να κοσκινίζουν μέσα από σωρούς θραυσμάτων από πολλαπλά αντικείμενα και να προσπαθούν να τα συναρμολογήσουν.
Ο Shafir πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα θα πρέπει να παραμείνουν προσβάσιμα στο κοινό, ακόμη και αν συμβούν ατυχήματα, επειδή το άγγιγμα ενός αντικειμένου μπορεί να εμπνεύσει ένα βαθύτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και την αρχαιολογία.
«Μου αρέσει που οι άνθρωποι αγγίζουν. Να μην τα σπάσουν, αλλά να αγγίζουν τα πράγματα, είναι σημαντικό», δήλωσε.