Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη με ΕΣΥ και… ΜΑΤ
Ξεκίνησε από χθες το καυτό πολιτικό τριήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Και δεν ξεκίνησε όμορφα, αλλά με ένταση και ΜΑΤ. Τον χορό των κινητοποιήσεων ενόψει της αποψινής ομιλίας του Πρωθυπουργού άνοιξαν οι υγειονομικοί, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» με μαύρα μπαλόνια και πανό και, στη συνέχεια, πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση του ΕΣΥ. Παρουσία όλων των μεγάλων σωματείων του κλάδου, με γιατρούς και νοσηλευτές να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση της υγείας κι ελλείψεις προσωπικού. Ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές αιχμές, διά…συνθημάτων και δηλώσεων, στον Αδωνη Γεωργιάδη, για τη συμπεριφορά στις αντεγκλήσεις του με τους εργαζομένους του ΕΣΥ. Η ένταση σημειώθηκε όταν η πορεία επιχείρησε να φτάσει προς το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου οι υγειονομικοί είχαν σκοπό να αναρτήσουν ένα πανό. Εκεί επενέβησαν τα ΜΑΤ που τους εξώθησαν μακριά από τον χώρο όπου θα συγκεντρωθούν οι επίσημοι. Δεν ξεκινήσαμε καλά.
Αναστενάζουν τα τραπέζια
Κάθε χρόνο, φυσικά, τις ημέρες της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, αναστενάζουν τα παντός είδους φαγάδικα, οι καφετέριες και τα μπαρ. Και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι, ενίοτε, τόσο φορτωμένο που υπάρχει κόσμος που πρέπει να βρεθεί σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια του πρώτου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των Σφαγείων. Την ίδια ακριβώς ώρα, όμως, προγραμμάτισε ξαφνικά μια δική του εκδήλωση το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του Βασίλη Κικίλια, σε κοντινό ξενοδοχείο, με σκοπό, όπως αναφέρει η πρόσκληση, «να τιμήσουμε όσους συνέβαλαν στην αντιπυρική περίοδο παρουσία του Πρωθυπουργού». Πώς τα πρόλαβε όλα; Τι να σας πω. Με τρέξιμο. Και μετά είχε κι ένα πέρασμα από το κάλεσμα για ποτά που οργάνωσε η ΟΝΝΕΔ σε κεντρικό μπαρ.
Με απουσιολόγιο
Στην αποψινή ομιλία στο Βελλίδειο, πάντως, δεν θα μετράμε παρουσίες αλλά απουσίες. Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι θα είναι αρκετοί (έως και 30) οι βουλευτές που δεν θα ανέβουν Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τον Μητσοτάκη και να συμμετέχουν στα «γαλάζια» τραπέζια. Ξέρουμε ήδη ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είναι εκεί. Και οι φήμες λένε ότι θα απέχουν κυρίως βουλευτές που βρίσκονται στο περιβάλλον του μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού.
Τα Τέμπη στην Ευρωβουλή
Αρχισαν αυτή την εβδομάδα οι πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών της Ευρωβουλής και ένα από τα πρώτα μεγάλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που ήρθαν στο προσκήνιο ήταν τα Τέμπη. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Μεταφορών (TRAN) συγκεκριμένα, με νέα προεδρεύουσα την Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εκεί εμφανίστηκε για ακρόαση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) Τζόζεφ Ντόπελμπαουερ και δέχτηκε τα πυρά των ελλήνων ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης για τις ευθύνες του Οργανισμού για τον έλεγχο των σιδηροδρομικών δικτύων, για τη σχέση του με τα εθνικά υπουργεία, τη ΡΑΣ και τις αρχές ασφαλείας, την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σχετικά με τις πιστοποιήσεις των τρένων. Το μεν ΚΚΕ, διά του Κώστα Παπαδάκη, κατήγγειλε ότι στην υποχρηματοδότηση οφείλεται ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος (και άλλων κρατών-μελών) δεν διαθέτει το σύστημα ασφαλείας ΕΤCS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών) και το ERTMS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας), σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί κατά 18% οι θάνατοι στις ράγες στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο καταγραφής τους. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, διά της Ελενας Κουντούρα, κατέθεσε έξι ερωτήματα προς τον ERA, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός είχε εκδώσει πιστοποιητικό ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο παρά το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Το θέμα θα συνεχιστεί και σε μελλοντική συνεδρίαση, μαθαίνω, ενώ άλλες πτυχές της υπόθεσης των Τεμπών αναμένεται να συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες και στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (τη γνωστή μας LIBE).
Ο «δικαιωμένος» και ο «κομιστής»
Σε μια απίθανη ιστορία συντροφικών καρφωμάτων και αδειασμάτων εξελίσσεται η υπόθεση της διαρροής των email των αποδήμων ψηφοφόρων. Αφού, όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει, ο ένας τα ρίχνει κανονικότατα στον άλλον. Ο τέως γραμματέας Αποδήμων Νίκος Θεοδωρόπουλος σε «εντολές άνωθεν» και στον Μένιο Κορομηλά, τέως οργανωτικό γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ. Ο Μένιος Κορομηλάς στον τέως γενικό γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη που δηλώνει άγνοια. Και η ΝΔ πετάει την μπάλα πίσω στον Θεοδωρόπουλο. Ο οποίος δηλώνει, μαθαίνω, «δικαιωμένος» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι «αποδεικνύεται ότι δεν ήμουν εγώ ο κομιστής». Παρότι η Αρχή δήλωσε ότι η έρευνά της συνεχίζεται και δεν έβγαλε τελικό πόρισμα.
Ο Μαρινάκης και ο Κοέλιο
Στο μεταξύ, όμως, από τις ως σήμερα καταθέσεις στην Αρχή αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις μεταξύ των «γαλάζιων» (και δη του Θεοδωρόπουλου) και των εκπροσώπων του κόμματος. Ο Παύλος Μαρινάκης ειδικότερα, απάντησε για τους ισχυρισμούς του Θεοδωρόπουλου ότι δεν του είχε δοθεί «απολύτως καμία εντολή και, μάλιστα, αν γνωρίζει κάποιος και κάποια δεδομένα, και αυτό δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά και όλους τους υπόλοιπους που είχαν μια θέση στη ΝΔ, μπορεί να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια εντολή». Ο Μαρινάκης τόνισε, μάλιστα, ότι η Αρχή έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους ήδη στα γραφεία της Πειραιώς, προσθέτοντας «από εκεί και πέρα, κάθε πολίτης, κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο είναι σε μια υπόθεση, μπορεί να λέει, να καταθέτει ό,τι θέλει. Από εκεί και πέρα, αυτά αξιολογούνται. Σημασία έχει, – σας μιλάω και με τη δικηγορική μου ιδιότητα – τι αποδεικνύεται και, βέβαια, σας απαντώ κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια εντολή». Υστερα από αυτές τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και τότε γραμματέα της ΝΔ, ο Θεοδωρόπουλος αρκέστηκε σε ένα τουίτ που τσίταρε… Πάουλο Κοέλιο: «Η επιμονή σε ένα λάθος, είναι μεγαλύτερο λάθος». Το ακριβές τσιτάτο βέβαια λέει «όταν επαναλαμβάνεις ένα λάθος δεν είναι πια λάθος, είναι απόφαση». Αλλά, εντάξει, λεπτομέρειες…