Τριβές μεταξύ Βερολίνου – Αθήνας για επιστροφές προσφύγων
Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε ένα θέμα που πονάει τον τελευταίο καιρό, την επίσπευση εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου – τις δυσλειτουργίες, τα χρέη και τα προβλήματα του υπουργείου σάς τα έχω γράψει από καιρό. Η Φέζερ στην Αθήνα προγραμματίζει να συναντήσει τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ θα επισκεφθεί και τη δομή πρώτης υποδοχής στην Κω. Οπως με ενημερώνει ο ανταποκριτής μας στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, τόνισε με αφορμή την επίσκεψη ότι για τη γερμανική κυβέρνηση «είναι σημαντική η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του νέου συστήματος ασύλου» στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότεροι έλεγχοι, καλύτερη καταγραφή, καλύτερη κατανομή στις χώρες της ΕΕ. «Ζητούμενο είναι η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή και συνεργασία κυρίως με τις χώρες κατά μήκος της Μεσογείου» συμπλήρωσε. Αυτό θα τεθεί και στις συνομιλίες της γερμανίδας υπουργού στην Αθήνα. Υποθέτω ότι θα πρέπει κάποιος να την ενημερώσει βέβαια ότι εδώ αιτήσεις για άσυλο δεν προχωρούν επειδή είναι έναν χρόνο απλήρωτοι οι δικηγόροι της Υπηρεσίας Ασύλου και όχι μόνο…
Η Πύλος και οι κάλπες
Είναι σαφές, πάντως, από τα συμφραζόμενα ότι η γερμανίδα υπουργός δεν θα αποφύγει τα δυσάρεστα θέματα στις συζητήσεις της με τους έλληνες ομολόγους της. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στα πρόσφατα θανατηφόρα ναυάγια στο Αιγαίο (Πύλος, Σάμος κ.ά.) και στις συνθήκες σε κέντρα υποδοχής όπως αυτό της Λέσβου. Το βαθύ αγκάθι, ωστόσο, στην ελληνογερμανική ατζέντα για το Μεταναστευτικό είναι ο πολιτικός λόγος για τον οποίο η Γερμανία επείγεται για την πλήρη εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο, που τυπικά θα ξεκινήσει το 2026. Και είναι αυτός που φαντάζεστε: Οι εκλογικές επιτυχίες που καταγράφει το ακροδεξιό AfD από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η δευτερογενής μετανάστευση
Πώς επηρεάζει η γερμανική Ακροδεξιά την Ελλάδα; Οπως μου εξηγεί ο Γιώργος Παππάς, μέχρι να ισχύσει το νέο πλαίσιο ευρωπαϊκού ασύλου, το Βερολίνο πιέζει για επιστροφές προσφύγων στη χώρα καταγραφής και χορήγησης ασύλου, βάσει του ισχύοντος συστήματος «Δουβλίνο-ΙΙ». Δηλαδή την επιστροφή όσων μεταναστών έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα και έπειτα πήγαν στη Γερμανία. Είναι η λεγόμενη «δευτερογενής μετανάστευση», ζήτημα που προκαλεί τριβές σε Βερολίνο και Αθήνα αφού από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Οκτωβρίου η Γερμανία ζήτησε την επιστροφή 13.512 προσφύγων στην Ελλάδα. Εξ αυτών, οι 12.525 αιτήσεις απορρίφθηκαν από την ελληνική πλευρά και επέστρεψαν μόλις 14. Η γερμανική κυβέρνηση είναι εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια δυσαρεστημένη με το ζήτημα αυτό και η Φέζερ το είχε συζητήσει και στην προηγούμενη συνάντησή της με τον Παναγιωτόπουλο στο Βερολίνο. Η πολιτική πίεση έχει γίνει, ωστόσο, πια πολύ ισχυρή.
Νέα παραίτηση
και αδιέξοδα
Στο υπουργείο Μετανάστευσης τα αδιέξοδα βαίνουν άλυτα και οι παραιτήσεις συνεχίζονται. Μετά την αποχώρηση της γενικής γραμματέως υποδοχής, Δήμητρας Λυγούρα, την παραίτησή του υπέβαλε και ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου. Πηγές του υπουργείου επιχειρούν να εξηγήσουν τις παραιτήσεις λέγοντας πως επίκειται αναδιοργάνωση της υπηρεσίας. Και άρα δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν κι άλλοι. Παράλληλα, στο υπουργείο έγινε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό, της Κομισιόν, της Υπατης Αρμοστείας κι άλλων διεθνών οργανισμών. Με θέμα τα χρέη και τις καθυστερήσεις πληρωμών. Κι ενώ ο Παναγιωτόπουλος τήρησε ήρεμους τόνους αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, όταν έφυγε από τη συνάντηση πήρε τον λόγο ο γενικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης, που δεν ήταν και τόσο… πράος.
Εκτός προεδρείου
ο Χαρδαλιάς
Σας είχα εγκαίρως ενημερώσει για τις εξελίξεις που θα προκαλέσει στην Ενωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) η αναχώρηση του προέδρου της Απόστολου Τζιτζικώστα για τις Βρυξέλλες. Και για το γεγονός ότι επελέγη από το Μαξίμου για την προεδρία της Ενωσης ο Γιώργος Χατζημάρκος αντί του Νίκου Χαρδαλιά. Από ό,τι φαίνεται, όμως, ο περιφερειάρχης Αττικής δεν μένει απλώς εκτός της κορυφαίας θέσης. Μένει εκτός προεδρείου γενικώς. Διότι οι πληροφορίες θέλουν «κλειδωμένες» και τις θέσεις των δυο αντιπροέδρων της ΕΝΠΕ στους Σταύρο Αρναουτάκη και Δημήτρη Πτωχό. Θα είναι, μάλλον, η πρώτη φορά που θα απουσιάζει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας από το προεδρείο της Ενωσής τους. Ενδιαφέρον.