Νέο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες
Το πώς θα οργανώσουν την επόμενη συνάντηση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία τοποθετείται χρονικά τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, θα συζητήσουν, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν σε συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Οπως μου μεταφέρει η ανταποκρίτριά μας, Μαρία Βασιλείου, η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά οι δύο υπουργοί θα βρεθούν τελικά, με τη συζήτηση να περιορίζεται μονάχα στα οργανωτικά του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας και να μην επεκτείνεται σε ζητήματα ουσίας. Πέραν αυτού, ο Γεραπετρίτης προγραμματίζει στο περιθώριο της νατοϊκής συνόδου συναντήσεις και με τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας, της Ουκρανίας και της Ιαπωνίας, που μετέχει ως παρατηρητής, ενώ χθες είχε συνάντηση στην Κομισιόν με την πρώτη επίτροπο για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σουίτσα.
Συμμαχία στον ΟΑΣΕ
Να σας πω, επίσης, ότι ο Γεραπετρίτης και ο Φιντάν θα βρεθούν μαζί και στη Μάλτα την Πέμπτη, για τη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ. Εκεί, η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα γίνει αποδεκτή η κοινή πρόταση Ελλάδας και Τουρκίας, βάσει της οποίας έχουν προταθεί για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ ο τούρκος διπλωμάτης Φεριντούν Σινιρλίογλου και για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ελληνίδα διπλωμάτης, Μάνια Τελαλιάν. Η αποδοχή της πρότασης, που θα πρέπει να είναι ομόφωνη από τα 56 κράτη-μέλη του Οργανισμού, θα ανοίξει τον δρόμο για να παίξει ο ΟΑΣΕ σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, μιας και, εξαιτίας του ότι ήταν «ακέφαλος», παρέμενε αδρανής για μεγάλο διάστημα.
Παραίτηση – μήνυμα από Χαρδαλιά
Το κλίμα στην Ενωση Περιφερειών δεν είναι καλό και η χθεσινή παραίτηση του Νίκου Χαρδαλιά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που σας έχω γράψει εδώ και ημέρες. Ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από τη θέση του α’ αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ, επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις και φόρτο εργασίας». Μια δικαιολογία, μάλλον, προσχηματική. Διότι η παραίτηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την εκλογή νέου προεδρείου, λόγω της αποχώρησης του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το «αγκάθι» για τον Χαρδαλιά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που επελέγη από το Μαξίμου για την προεδρία της Ενωσης ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που σας μετέφερα χθες, ο περιφερειάρχης Αττικής δεν θα έμενε απλώς εκτός της κορυφαίας θέσης, αλλά και εκτός προεδρείου γενικώς, διότι για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων της ΕΝΠΕ προαλείφονται ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δημήτρης Πτωχός. Αντί να περιμένει, λοιπόν, να μείνει εκτός, πρόλαβε τις εξελίξεις (και διεμήνυσε τη δυσαρέσκειά του) υποβάλλοντας από μόνος του την παραίτησή του μια ώρα αρχύτερα…
Στο στόχαστρο του ΟΗΕ για το τράφικινγκ
Μία μία έρχονται και οι λυπητερές από τις υπηρεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων έστειλε επιστολή στην Ελλάδα με την οποία εκδηλώνει την ανησυχία της για το κατά πόσο οι ελληνικές Αρχές παρέχουν φροντίδα σε θύματα τράφικινγκ, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες υποθέσεις που πέρασαν απαρατήρητες. Aναφέρθηκε σε 14 γυναίκες που εντοπίστηκαν στο κέντρο μεταναστών στη Σάμο με «σαφείς δείκτες» (τραυματισμούς, ουλές, σεξουαλικές ασθένειες ή και εγκυμοσύνη) αλλά δεν έλαβαν βοήθεια ιατρική, ψυχολογική ή μεταφορά σε ειδική στέγη. Μάλιστα, ένα από τα θύματα που περιγράφονται, είχε μείνει έγκυος έπειτα από παρατεταμένες περιόδους σεξουαλικής βίας και γέννησε ένα κοριτσάκι μία ημέρα μετά την άφιξή της στη Σάμο, αλλά δεν της προσφέρθηκε ούτε καν μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Θυμίζω ότι έχει προηγηθεί η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που διατύπωνε σοβαρές ανησυχίες.
Γερμανοί Ικαροι
στην Καλαμάτα
Εκπαιδευόμενους Ικάρους από τη Γερμανία υποδέχεται αυτήν την εβδομάδα η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο συμφωνίας των επιτελείων των δύο χωρών για να εμπλουτίσουν την εκπαίδευσή τους, με θεωρητικά μαθήματα και εξομοιωτές, αλλά και με εκπαιδευτικές πτήσεις με τους έλληνες «συμμαθητές» τους. Η μετατροπή της Πτέρυγας σε Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο που θα εκπαιδεύει νατοϊκά πληρώματα ήταν ένα σχέδιο που συζητιόταν χρόνια και φαίνεται πως άρχισε σταδιακά να γίνεται πραγματικότητα μέσω σχετικών προσκλήσεων σε επιτελεία σύμμαχων χωρών. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι εκτός από τους Γερμανούς αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και εκπαιδευόμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Κροατίας.