Ταμείο 1,5 δισ. για την Αμυνα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινού ταμείου για την Αμυνα βρίσκονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, που εκτιμά ότι μπορεί η συμφωνία να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο θα έχει λιγοστούς πόρους σε πρώτη φάση, 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Στην παρούσα φάση, η ΕΕ προχωρά στον προσδιορισμό εμβληματικών έργων «κοινού ενδιαφέροντος» που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κονδύλια του εν λόγω Ταμείου σε τομείς όπως η αεράμυνα και τα αντιπυραυλικά συστήματα. Οπως αποσαφηνίστηκε και από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ανάπτυξη του τομέα της άμυνας αποτελεί προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Οι επαφές
στο Λονδίνο
Στις συναντήσεις με τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές χθες και σήμερα, στο συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΥΔΑΠ, Austriacard Holdings, Autohellas, Ομιλος ΑΒΑΞ, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Eurobank, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Intrakat, Intralot, Κρι Κρι, Lamda Development, Metlen Εnergy & Metals, Motor Oil, Εθνική, Optima Bank, Piraeus, ΟΛΠ, Profile Software, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν, Trade Estates, Viohalco, Elvalhalcor και Noval Property. Χθες ξεκίνησαν τρεις θεματικές συζητήσεις σε πάνελ που εστίασαν στις ελληνικές τράπεζες (με τη συμμετοχή των Φ. Καραβία της Eurobank, Χρ. Μεγάλου της Πειραιώς, Π. Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας και Β. Ψάλτη της Alpha Bank), στον κλάδο της ενέργειας (με τη συμμετοχή του Ευ. Μυτιληναίου της Metlen και του Michael O’ Dwyer, Managing Director, Oil & Gas Investment Banking της Morgan Stanley), αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βάση και τις πρόσφατες εισαγωγές (Διεθνής Αερολιμένας, Optima Bank και Τράπεζα Κύπρου).
10 δισ. σε τέσσερα χρόνια
Νέα δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ επιδιώκει να διοχετεύσει στην αγορά η Πειραιώς τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου που συνδιοργάνωσε η Morgan Stanley με το ΧΑ στο Λονδίνο. Η προσδοκία της Πειραιώς είναι ότι παρά την πίεση που αναμένεται να δεχθούν τα έσοδα από τόκους ως αποτέλεσμα της πολιτικής χαλάρωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, αυτή θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης, καθώς θα προκύψουν ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη λιανική (ιδίως στα στεγαστικά). Επιπλέον, ο Χρήστος Μεγάλου επανέλαβε την πρόβλεψη της Πειραιώς για μέρισμα 50% για τα κέρδη του 2025 (διανομή καλοκαίρι 2026), που ενισχύει την επενδυτική πρόταση της τράπεζας.
Eνεργειακή
μετάβαση
Ως «μεγάλη ευκαιρία» για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την ενεργειακή μετάβαση ο CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Οπως εξήγησε, μιλώντας χθες στο OT Forum, «ο λόγος που είναι μια μεγάλη ευκαιρία είναι ότι η χώρα μας είναι πάρα πολύ πλούσια στο καύσιμο της πράσινης μετάβασης στον ήλιο και στον αέρα», για να προσθέσει ότι «ταυτόχρονα η γεωγραφική της θέση την ευνοεί ώστε να είναι κόμβος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομη σε μεγάλο βαθμό, γιατί θα μιλήσουμε στη συνέχεια για τις προκλήσεις της αποθήκευσης».
Δεν απέκλεισε
διεθνή συνεργασία
Στόχος της νέας Attica Bank είναι να υπάρξει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία καθώς και τριπλασιασμός των μεριδίων αγοράς, ξεκινώντας από χαμηλή βάση ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας, Ελένη Βρεττού, στο ΟΤ Forum, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεθνούς συνεργασίας της τράπεζας. Επίσης κάλεσε τις επιχειρήσεις «να έρθουν για δανεισμό στην τράπεζα» αλλά θα πρέπει να πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια. «Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα όλων των κλάδων, όχι μόνο των μηχανικών, θέλουμε να ακολουθήσουμε την ανάπτυξη της χώρας, με τις υποδομές καταρχήν χωρίς να παραβλέπουμε τον στεγαστικό τομέα στον οποίο θέλουμε να προσφέρουμε συνολικές λύσεις (ασφάλεια, αντισεισμικές βελτιώσεις κλπ)» σημείωσε.