Πόσο θα αντέξει ο Φρανσουά Μπαϊρού;
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει την περασμένη Τρίτη – ότι θα ανακοίνωνε το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας μέσα στο επόμενο 48ωρο.
Ακόμη και χθες, άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους πάντες στα «τυφλά», να κάνουν σενάρια και να αγωνιούν.
Ολα αυτά, όμως, είναι «λεπτομέρειες», μια και το κρίσιμο διακύβευμα βρίσκεται αλλού: Εάν ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο 73χρονος ηγέτης του κεντρώου MoDem ο οποίος διαθέτει μόλις 36 έδρες στη Βουλή, αλλά επελέγη από τον πρόεδρο της Γαλλίας για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας την καρέκλα που «καίει» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σήμερα στη χώρα, καταφέρει να παραμείνει σε αυτή πιο πολύ από τον προκάτοχό του, Μισέλ Μπαρνιέ.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο Μπαϊρού τόνισε πως «η μείωση του χρέους της Γαλλίας δεν αποτελεί μόνο πολιτική προτεραιότητα αλλά και ηθική υποχρέωση».
Αναμφίβολα, ο Μακρόν δεν έφτασε εύκολα στην απόφασή του – η οποία θα μπορούσε ουσιαστικά να χαρακτηριστεί και ως λύση ανάγκης.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Μπαϊρού, ο οποίος παρέμεινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μία ώρα και 45 λεπτά, οι δύο φέρονται (σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Monde») να διαφώνησαν έντονα και σε υψηλούς τόνους.
Κι αυτό διότι ο Μακρόν φέρεται αρχικά να του παρουσίασε ως πρωθυπουργό τον Ρολάντ Λεσκιούρ, καλώντας τον να είναι «νούμερο δύο», κάτι που ο Μπαϊρού απέρριψε κατηγορηματικά, αντιπροτείνοντας τον Μπερνάρ Καζνέβ – τον οποίο με τη σειρά του δεν δέχθηκε ο πρόεδρος της χώρας.
Οσο για τις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του Μπαϊρού αφήνουν όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Η Μαρίν Λεπέν
τον κάλεσε «να ακούσει την αντιπολίτευση», αλλά τον χαρακτήρισε «προέκταση του μακρονισμού».
Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, τόνισε ότι ναι μεν δεν θα τον καταδικάσει προκαταβολικά, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα μείνει σταθερός στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί και οδήγησαν στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Πιο σκληρή στάση προανήγγειλε,
από την πλευρά της, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), βασική συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, κάνοντας λόγο για άμεση κατάθεση νέας πρότασης μομφής, κάτι για το οποίο απαιτούνται οι υπογραφές του 10% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή τουλάχιστον 58 βουλευτών.
Ωστόσο, καθοριστική εδώ είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Σοσιαλιστές (είπαν πως δεν θα μετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά ούτε θα την καταψηφίσουν εξαρχής), οι Πράσινοι (έκαναν ήδη λόγο για «κακό θέατρο») και το ΚΚ Γαλλίας (έθεσε ως όρο τη μη χρήση του επίμαχου άρθρου 49.3 του συντάγματος, με το οποίο παρακάμπτεται η βουλή).
Ομως οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, διά του αρχηγού τους Λοράν Βοκιέ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, αφότου ο Μπαϊρού παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα.