Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Январь
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31

Αυτή είναι η πόλη που βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει τις πλημμύρες

0
Ta Nea 

Για μια πόλη που είναι σχεδόν τόσο μικρή ώστε να χωράει μέσα στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν που βρίσκεται μόλις λίγα μίλια μακριά, το Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ φιλοδοξεί να κατακτήσει μία παγκόσμια πρωτιά: μία από τις νεότερες παιδικές χαρές της πόλης, γνωστή ως Northwest Resiliensy Park, βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να αξιοποιήσει τις πλημμύρες συμβάλλοντας εδώ και 15 μήνες στον μετριασμό των επιπτώσεών τους, καθώς λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης 7,5 εκατ. λίτρων ομβρίων υδάτων.

Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα της έκτασης του Χόμποκεν – που βρίσκεται στις δυτικές όχθες του ποταμού Χάντσον – βρίσκονται σε μια πλημμυρική πεδιάδα. Και η έντονη ευαισθησία του στις πλημμύρες δεν ήταν ίσως ποτέ πιο εμφανής από ό,τι κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σάντι το 2012, όταν τρομακτικές καταιγίδες πλημμύρισαν την πόλη.

Αλλά τώρα, δώδεκα χρόνια μετά την καταιγίδα, οι αξιωματούχοι του Χόμποκεν έχουν θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειες των καταιγίδων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης μιας καινοτομίας που αξιοποιεί τις πλημμύρες.

Οι αξιωματούχοι της πόλης λένε ότι το πάρκο Northwest Resiliensy Park είναι το μεγαλύτερο πάρκο ανθεκτικότητας στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ.

Η έξυπνη απάντηση στις πλημμύρες που φέρνει η κλιματική κρίση

Το πάρκο, έκτασης πέντε στρεμμάτων, διαθέτει κούνιες, τσουλήθρες, γήπεδο μπάσκετ και αθλητικό γήπεδο – και κάτω από όλα αυτά, μια υπόγεια δεξαμενή, ικανή να συγκρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα ομβρίων υδάτων που, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πόλης, διαφορετικά θα χύνονταν στους δρόμους ή θα κατέληγαν στα υπόγεια των σπιτιών και των επιχειρήσεων του Χόμποκεν.

Η οικοδόμηση κλιματικά ανθεκτικών – ή κλιματικά έξυπνων – παιδικών χαρών αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου κινήματος μεταξύ των δήμων και των περιβαλλοντικών ομάδων στις ΗΠΑ. Αν και τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παιδικών χαρών σε όλη τη χώρα, που έχουν αναδιαμορφωθεί ως χώροι φιλικοί προς το κλίμα είναι δυσπρόσιτα, το Trust for Public Land, μια μη κερδοσκοπική ομάδα προστασίας, εκτιμά ότι έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής περισσότερων από 300 τέτοιων παιδικών χαρών σε κοινότητες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαδέλφειας, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες.

Στο Σικάγο, τα ανθεκτικά πάρκα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των έργων υποδομής που σχεδιάζονται στην πόλη. Στη δυτική πλευρά του, για παράδειγμα, ο χώρος παιχνιδιού Garfield Conservatory Play and Grow Nature Play Space έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί δέντρα και κήπους βροχής. για να βοηθήσει στη διαχείριση της απορροής των ομβρίων υδάτων. Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 16 άλλοι χώροι παιχνιδιού, που αποτελούν συνολικά 2.000 στρέμματα και διαθέτουν φυτά με βαθιές ρίζες τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της απορροής των ομβρίων υδάτων, επιτρέποντάς τους να απορροφηθούν στο έδαφος.

Πώς λειτουργεί η παιδική χαρά, που αποθηκεύει το νερό;

Ορισμένοι χώροι, όπως εκείνοι στο Χόμποκεν, χρησιμοποιούν μια υπόγεια δεξαμενή, πορώδη τεχνητό χλοοτάπητα και φρεάτια ή ανοίγματα σε ένα γήπεδο μπάσκετ για την αποθήκευση των ομβρίων υδάτων. Άλλοι αυξάνουν την ανθεκτικότητα με νεοφυτεμένα δέντρα, που μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους – όταν ωριμάσουν, τα δέντρα αυτά παρέχουν επίσης κάλυψη σκιάς. που μπορεί να μειώσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας των αστικών περιοχών, ένα πρόβλημα που εντείνεται από τις παραδοσιακές παιδικές χαρές με μαύρη άσφαλτο, που ήταν κοινός τόπος πριν από γενιές.

Οι ειδικοί στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό λένε ότι οι νέοι χώροι αντικατοπτρίζουν την έμφαση που δίνουν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στη δημιουργία πολυλειτουργικών υποδομών με γνώμονα την κλιματική κρίση.

«Αυτή η παιδική χαρά είναι ένα από τα πολλά καλά παραδείγματα όπου πραγματικά σκεφτόμαστε: Εντάξει, αυτό είναι ένα μέρος για να παίζουν τα παιδιά, αλλά είναι επίσης ένα μέρος για την αποθήκευση των όμβριων υδάτων», δήλωσε στον βρετανικό Guardian η Daniella Hirschfeld, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που μελετά τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

«Μπορεί επίσης να είναι ένα μέρος για την επεξεργασία των ομβρίων υδάτων. Και έτσι, μπορεί να γίνει ένα κέντρο ψύξης κατά τη διάρκεια ακραίων θερμικών φαινομένων. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία μάθησης – ένας τρόπος για τους ανθρώπους να ασχοληθούν και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με αυτά τα θέματα».

Αφορμή ο τυφώνας Σάντι

Ο Caleb Stratton, επικεφαλής ανθεκτικότητας του Χόμποκεν, θυμάται πώς οι αξιωματούχοι της πόλης του ζήτησαν να ηγηθεί των προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης μετά τον τυφώνα Σάντι. Το πάρκο, ένας από τους τέσσερις προγραμματισμένους χώρους ανθεκτικότητας στην πόλη, πληρώθηκε κυρίως με επιχορηγήσεις αντικατάστασης υποδομών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 εκατ. δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Ο Stratton δήλωσε ότι ένα βασικό στοιχείο του σχεδιασμού του πάρκου ήταν η πολύπλευρη προσέγγισή του για να μπορέσουν να μετριάσουν τις πλημμύρες.

Εκτός από την υπόγεια δεξαμενή κατακράτησης ομβρίων υδάτων, η οποία χωράει εκατ. λίτρα νερού, ο Stratton σημείωσε ότι οι υπέργειες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των κήπων βροχής, μπορούν να χωρέσουν ένα εκατομμύριο περισσότερα. Μια επίγεια αντλία μπορεί επίσης να στείλει το νερό πίσω στον ποταμό Χάντσον.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε μέρη για να πηγαίνει το νερό, ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το κρατήσουμε μακριά από τους δρόμους, μακριά από τα κτίρια των ανθρώπων και να προετοιμαστούμε για το αβέβαιο μέλλον, το οποίο βιώνουμε κατά κάποιο τρόπο σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στόχος όχι απλώς να ξαναχτίσουμε, αλλά να ξαναχτίσουμε καλύτερα»

Ο Stratton σημείωσε ότι η παιδική χαρά χτίστηκε σε γη που χρησίμευε ως χημικό εργοστάσιο από το 1800 έως πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο χώρος αποκαταστάθηκε και καλύφθηκε από τη γερμανική χημική εταιρεία BASF, η οποία τον πούλησε στην πόλη του Χόμποκεν το 2016.

Με αυτή την ιστορία κατά νου, όπως είπε, η ιδέα του σχεδιασμού για μεγάλο μέρος του πάρκου ήταν η «αποκατάσταση της φυσικής οικολογίας. Αν δεν περνούν αυτοκίνητα, μπορείς να ακούσεις τις μέλισσες να βουίζουν και τους γρύλους να κελαηδούν. Αυτό προϋπήρχε του πάρκου». Η στρατηγική της πόλης, εξήγησε, ήταν «όχι απλώς να ξαναχτίσουμε, αλλά να ξαναχτίσουμε καλύτερα, να ξαναχτίσουμε πιο ολοκληρωμένα».

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν υπευθυνότητα

Από τότε που άνοιξε τον Ιούνιο του 2023, το πάρκο στο Χομπόκεν έχει γίνει κόμβος για τους γονείς, όπως η Μάρεν Σμιτ, η οποία το επισκέφθηκε για πρώτη φορά με τα αγόρια της, τον Τεό, πέντε ετών, και τον Μπένο, τριών ετών, και ανυπομονούσε ήδη για περισσότερες επισκέψεις.

Η Σμιτ η οποία διατηρεί αρτοποιείο στην πόλη, τόνισε πως επειδή ο σχεδιασμός του πάρκου βασίστηκε στη μείωση των βλαβών από την κλιματική καταστροφή και κυρίως τις πλημμύρες που πλήττουν συχνά το Χομπόκεν, υπήρξαν πολλές διδακτικές στιγμές εν μέσω του παιχνιδιού των παιδιών της.

«Μαθαίνουν υπευθυνότητα, ελπίζω, καθώς μαθαίνουν περισσότερα για το πάρκο και γιατί χτίστηκε με αυτό τον τρόπο. Είναι καλό και για τους ενήλικες να μαθαίνουν γι’ αυτό γιατί, ειλικρινά, δεν ήμουν πραγματικά ενήμερη για όλα αυτά. Νομίζω λοιπόν ότι το Χομπόκεν το χρειάζεται, επειδή προφανώς όλοι παλεύουμε με την κλιματική αλλαγή – και ειδικά το Χομπόκεν επηρεάζεται από αυτήν όταν πρόκειται για πλημμύρες – και έτσι όσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την όμορφη πόλη μας, τόσο το καλύτερο».




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Елена Рыбакина

Елене Рыбакиной дали совет после расставания с тренером






Чиновники будут в соседней камере? В Мытищах задержали таджичку, которой местная администрация подарила квартиру

Скончался Владимир Фоменко, знаменитый актёр театра и кино, в возрасте 84 лет

Попечителей не судят // Тем более в канун дня рождения МГУ, когда с ними встречается президент

«Приумножать достижения»: как прошел визит Путина в МГУ