Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Январь
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Πώς τα μάτια μας επηρεάζουν τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι;

0
Ta Nea 

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μάτια μας μπορούν να μεταδώσουν περισσότερα για εμάς απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Leiden αποκάλυψαν ότι τα μάτια μας διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα πάντα, από την ελκυστικότητά μας μέχρι τη γενναιοδωρία.

Ενώ μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται από το χρώμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο άλλοι παράγοντες είναι το κλειδί – το μέγεθος της κόρης του ματιού και η φωτεινότητα της ίριδας.

Στη μελέτη τους, η ομάδα ζήτησε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν φωτογραφίες πρωτευόντων θηλαστικών με επεξεργασμένα μάτια.

Τα αποτελέσματά τους αποκάλυψαν ότι τα ζώα με φωτεινή ίριδα και μεγάλη κόρη αξιολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά και πιο φιλικά.

Επιπλέον τα ζώα με μεγαλύτερες κόρες προκάλεσαν και μεγαλύτερες φιλανθρωπικές δωρεές.

«Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι μικρές αλλαγές στην αντιληπτή μορφολογία των ματιών επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις», δήλωσαν οι ερευνητές.

Το μάτι έχει πολλά μέρη, όπως η ίριδα (το χρωματιστό μέρος), η κόρη (το άνοιγμα στο κέντρο της ίριδας) και ο φακός (η διαφανής δομή στο εσωτερικό του ματιού).

Οι περισσότερες μελέτες έχουν την τάση να εξετάζουν μόνο τις επιδράσεις του καθενός από αυτά τα μέρη από μόνα τους.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν μια σχέση μεταξύ του μεγέθους της κόρης του ματιού και της φιλικότητας, της ελκυστικότητας και της αξιοπιστίας.

Ωστόσο, στη νέα τους μελέτη, η ομάδα έθεσε ως στόχο να κατανοήσει αν οι αλλαγές τόσο στην κόρη όσο και στην ίριδα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κρινόμαστε.

Το πείραμα

Γράφοντας στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Cognition and Emotion, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Juan Olvido Perea-Garcia, εξήγησαν:

«Παρά τη στενή σχέση μεταξύ της ορατότητας της ίριδας και της κόρης, οι αντιληπτές επιδράσεις αυτών των δύο έχουν μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό μεμονωμένα».

«Αποδεικνύουμε, σε δύο πειραματικές μελέτες, ότι οι επιδράσεις του αντιλαμβανόμενου μεγέθους της κόρης εξαρτώνται από την φωτεινότητα της ίριδας».

Στο πρώτο πείραμα, σε 64 συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν φωτογραφίες 32 διαφορετικών ειδών πρωτευόντων μη ανθρώπινων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων χιμπατζήδων, ταμαρινιών και γιβόνων.

Το μέγεθος της κόρης του ματιού και η φωτεινότητα της ίριδας αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν την κοινωνική συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις Perea-García, J. O; Berris, D.; Tan, J.; Kret, M. E.

Τα μάτια των ζώων είχαν τροποποιηθεί ως προς το μέγεθος της κόρης, με ορισμένα να έχουν μεγαλύτερες κόρες από το κανονικό και άλλα μικρότερες.

Οι συμμετέχοντες είπαν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερες δωρεές όταν εκτέθηκαν σε μάτια με φωτεινότερη ίριδα.

Επίσης, αντιλαμβάνονταν τα πρωτεύοντα θηλαστικά με φωτεινότερες ίριδες ως πιο χαριτωμένα, φιλικά και ελκυστικά – αλλά μόνο αν είχαν διεσταλμένες κόρες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το μέγεθος της κόρης του ματιού είναι το κλειδί στην αντίληψή μας για τους ανθρώπους. Ωστόσο και ότι η φωτεινότητα της ίριδας παίζει επίσης ρόλο συνδυαστικά.

«Οι βαθμολογίες τόσο για την αντιλαμβανόμενη ‘χαριτωμενιά’ όσο και για τη φιλικότητα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο και υποδηλώνουν έντονα ότι το μέγεθος της κόρης είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις», ανέφεραν.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Елена Рыбакина

«Я не делала этого последние пять или шесть лет». Елена Рыбакина удивила откровенным признанием






Владимирская епархия 12 января приглашает горожан на Рождественские празднования

Региональный этап всероссийской олимпиады школьников стартовал в Подмосковье

РПЦ помогла обеспечить питьевой водой жителей села в Малави

Обо мне