Βασίλης Κικίλιας: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. «Υπάρχει εγρήγορση» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη.
Όπως σημείωσε τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά, συμπληρώνοντας ότι οι επιστήμονες εξετάζουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. «Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να ακούν τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά» πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «εξετάζουμε όλα στα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας» και ότι θα παρέχεται συνεχώς ενημέρωση.
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετέχουν ο Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τους εξής στόχους:
- Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει
- Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός από πρώτο χέρι από τους επιστήμονες αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση
Παράλληλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει και με την συνδρομή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ συμπληρώνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Κλειστά σχολεία
Την ίδια ώρα, η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ ανακοίνωσαν την πρώτη δέσμη μέτρων, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν νέες συσκέψεις όσο εξελίσσεται το φαινόμενο.
Εισηγήθηκαν να κλείσουν τα σχολεία τη Δευτέρα, πέραν της Σαντορίνης, και στα νησιά της Ίου, της Ανάφης και της Αμοργού.
Μπαράζ σεισμών
Σημειώνεται πως την Κυριακή συνεχίστηκαν οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις, με τρεις από αυτές να είναι μεγαλύτερες των 4 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος να κυμαίνεται από 4 έως 10 χιλιόμετρα.
Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στο ΕΡΤNews εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».