Φρίντριχ Μερτς: Με δεκανίκι την Ακροδεξιά
Ο Αλμπρεχτ Βάινμπεργκ είναι σήμερα 99 χρονών, από τους τελευταίους επιζήσαντες του Αουσβιτς, όπου έχασε τους γονείς του. Με την απελευθέρωση από το στρατόπεδο του θανάτου έφυγε μαζί με την αδερφή του για τη Νέα Υόρκη. «Ημασταν τόσο ανακουφισμένοι που φύγαμε για την Αμερική! Δεν θέλαμε να ξέρουμε τίποτα για τη Γερμανία», έλεγε πριν από δύο εβδομάδες στους ξένους ανταποκριτές, που τον επισκέφτηκαν στη μικρή πόλη Λέερ, κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία. Επέστρεψε εκεί το 2012, ζει σε γηροκομείο και δίνει τον δικό του αγώνα για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. «Για να μην ξεθωριάσει η μνήμη του Αουσβιτς, όπως ο αριθμός στο χέρι μου», είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του που έγραψε με τη βοήθεια δημοσιογράφου. Για τη συμφιλιωτική δράση του τιμήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό της Τιμής, το σημαντικότερο παράσημο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.
Την περασμένη Πέμπτη ο Βάινμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το παράσημο, το ίδιο θα κάνει και ο φωτογράφος Λουίτζι Τοσκάνο. Είναι «σοκαρισμένος» μετά τη συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ την Τετάρτη και την έγκριση ψηφίσματος της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) για τους μετανάστες με τις ψήφους του ακροδεξιού AfD. «Υστερα από όλα όσα έζησα στη Γερμανία ως Εβραίος, αισθανόμουνα υπερήφανος, ήταν μεγάλη τιμή που πήρα το παράσημο το 2017. Αλλά τώρα δεν το θέλω πλέον». Πώς θα επιστραφεί το παράσημο, είναι άγνωστο. Ισως προσκληθεί ξανά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ανάγκη θα το στείλει πίσω με το ταχυδρομείο.
Η ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ έγινε μετά την ειδική συνεδρίαση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Αουσβιτς. «Τότε απειλούνταν η ζωή μου από τους Ναζί, γιατί είμαι Εβραίος. Σήμερα απειλείται η ζωή μου από τον Πούτιν, επειδή είμαι Ουκρανός», είπε από το βήμα του Μπούντεσταγκ ο Ρόμαν Σβάρτσμαν, από τους λίγους πλέον επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που έζησε και ζει στην Οδησσό τους βομβαρδισμούς του Πούτιν. «Λάβετε σοβαρά υπόψη τους εχθρούς της δημοκρατίας», ήταν η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Η προεδρική έκκληση δεν εισακούστηκε από όλους. Ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης Φρίντριχ Μερτς δεν περίμενε να κερδίσει τις εκλογές και με την κυβερνητική του πλειοψηφία να τερματίσει την, κατά τη γνώμη του, «λανθασμένη πορεία στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό επί μία δεκαετία», συμπεριλαμβάνοντας και την Ανγκελα Μέρκελ. Η πρώην καγκελάριος απάντησε με μια ασυνήθιστη για τα δικά της δεδομένα παρέμβαση, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την επιλογή του Μερτς να αθετήσει τη δέσμευση που είχε προτείνει ο ίδιος, να τίθενται σε ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ μόνο θέματα στα οποία συμφωνούν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, χωρίς το ακροδεξιό AfD.
Η τελευταία επίθεση στο Ασάφενμπουργκ με δράστη έναν ψυχασθενή αφγανό πρόσφυγα και θύματα ένα δίχρονο αγόρι μαροκινής καταγωγής και έναν 42χρονο άντρα ήταν ο καταλύτης για τον Φρίντριχ Μερτς να επιδιώξει εδώ και τώρα τη μεγάλη στροφή στο Μεταναστευτικό. Γνώριζε εκ των προτέρων ότι μπορεί να την περάσει μόνο με τη στήριξη του ακροδεξιού AfD, οργανώσεις του οποίου παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «βεβαιωμένα εξτρεμιστικές». Μάλιστα, μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, ήρθε στην ολομέλεια του Μπούντεσταγκ αίτημα να εξεταστεί η απαγόρευση του AfD με τις υπογραφές και Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ. Ο Φρίντριχ Μερτς θέλει να πάρει από τους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους την ιδεολογική ηγεμονία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρώπη ενδεχόμενη υλοποίηση των θέσεών του για επαναφορά μόνιμων ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας και άμεση επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Αναπάντητη έμεινε η ερώτηση του Πράσινου υποψήφιου καγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ στον Μερτς αν ρώτησε για τα σχέδιά του τους αρχηγούς αδερφών ευρωπαϊκών κομμάτων, της Αυστρίας ή της Ελλάδας. Ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε ήδη απαντήσει ότι η Αυστρία δεν θα δεχτεί επιστροφές από τη Γερμανία. Το Λουξεμβούργο διεμήνυσε το δικό του «όχι στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ», η Ισπανία υπέδειξε ότι συνοριακοί έλεγχοι επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επικαλείται και ο Μερτς, αλλά δεν θεμελιώνεται από τις συνεχώς μειούμενες μεταναστευτικές ροές.
Το πρόβλημα της Γερμανίας είναι η υπέρμετρη επιβάρυνση με 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία και η λεγόμενη δευτερογενής μετανάστευση όσων παίρνουν άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ αλλά καταλήγουν στη Γερμανία και ζητούν εκ νέου καθεστώς προστασίας. Η επιστροφή τους προϋποθέτει τη συμφωνία της χώρας πρώτης υποδοχής, που συνήθως δεν υπάρχει. Ελάχιστες, για παράδειγμα, είναι οι επιστροφές στην Ελλάδα, από όπου προέρχεται περίπου το 20% των δευτερογενών μετακινήσεων προς τη Γερμανία. Αν ο Μερτς γίνει καγκελάριος, τότε η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την ασφυξία του ντόμινο από το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων.