Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Февраль
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Σαντορίνη: «Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε;» λέει ο Παπαζάχος και δεν αποκλείει ηφαιστειακή έκρηξη

0
Ta Nea 

Πρωτόγνωρη για τον ελλαδικό χώρο, χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Buongiorno», είπε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι σεισμοί συμβαίνουν στη θάλασσα και όχι σε χερσαίο έδαφος και 25 χλμ. μακριά από τα νησιά.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ο ίδιος σεισμολόγος είπε ότι «δεν υπήρχε λόγος οι κάτοικοι της Σαντορίνης να εγκαταλείψουν το νησί».

«Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε;» λέει ο Παπαζάχος

«Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε; Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν από την επιτροπή, έχουν στο τέλος 7-8 οδηγίες προς τους κατοίκους. Μην κάνετε αυτό, μην κάνετε το άλλο… Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο πολέμου είμαστε  και σε περίοδο που έχουμε μια δύσκολη διαχειρίσιμη ακολουθία», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

«Γι’ αυτό είπαμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία. Κανείς δεν κλείνει τα σχολεία με ελαφρά την καρδία. Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες και δεν διαχειρίζονται την πληροφορία όπως εμείς και μπορεί να γίνει ατύχημα, μπορεί να έχουμε θύματα από πανικό ή τραυματισμό. Το ίδιο συμβαίνει για τις κατολισθήσεις, για τις συναθροίσεις κ.α.» είπε.

Τι είπε για το ηφαίστειο στη Σαντορίνη

Για το ηφαίστειο ο κ. Παπαζάχος είπε ότι είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού.

«Πρόκειται για ένα διαφορετικό φαινόμενο μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος είπε: «Προφανώς και δεν αποκλείεται μια ηφαιστειακή έκρηξη. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα -όχι λόγω της σεισμικής ακολουθίας – αλλά υπάρχει μια μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα να οδηγηθούμε σε έκρηξη».

«Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα σενάρια μιας πιθανής έκρηξης. Στις τρεις εκρήξεις που έγιναν τον 20ο αιώνα, κανέναν άνθρωπος δεν σκοτώθηκε και δεν είχαν τίποτα τότε. Χωρίς σεισμογράφους και πολιτική προστασία. Ούτε μηχανήματα ούτε τίποτα. Ακόμα κι αν φτάσουμε σε αυτό το σενάριο, που έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί θα έχουμε πλήρη ενημέρωση γιατί έχουμε μηχανήματα και παρακολουθούμε» τόνισε.

«Είναι αργό φαινόμενο, έχουμε γεμίσει με μηχανήματα τη Σαντορίνη. Αν το ηφαίστειο εξελιχθεί προς μια δύσκολη κατεύθυνση, να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν και ανακοινώσεις και μέτρα» πρόσθεσε.

«Στην κλίμακα 1 έως 10, βρισκόμαστε στο 1 για ηφαιστειακή έκρηξη» είπε.

Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα σεισμός είναι τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας.

Σήμερα ένας ακόμη σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα. Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Вероника Кудерметова

Вероника Кудерметова вылетела с турнира в Дохе






Неделя мэра: формирование онкологического кластера, реставрация памятников и развитие столичных театров

Студент из Чебоксар оформил почти миллион рублей кредитов на чужие телефонные номера

В Подмосковье врачи извлекли из желудка дошкольника иголку

Мариинка проведет концерт в честь юбилея Ирины Архиповой