Τέμπη: Ποιος πραγματικά επιχειρεί να συγκαλύψει;
Αν στρέψουμε τον ισχυρισμό για κυβερνητική συγκάλυψη, δηλαδή απόκρυψη της αλήθειας όσον αφορά το δυστύχημα των Τεμπών, εναντίον αυτών που τον εκτοξεύουν, θα διαπιστώσουμε ότι ταιριάζει γάντι στους κατηγόρους – στους οποίους συμπεριλαμβάνω πολιτικούς, παράγοντες της δικαστικής διερεύνησης του δυστυχήματος και κάθε άλλο εμπλεκόμενο.
Πράγματι, ποιος βάζει κάθε είδους εμπόδια και μετέρχεται κάθε είδους μέσο, νόμιμο και παράνομο, για να οδηγηθούμε σε λάθος δρόμο;
Ποιος παραπλανά συστηματικά την κοινή γνώμη, ώστε να έχει μόνιμα στραμμένο το βλέμμα της στο δέντρο και έτσι να μη βλέπει το δάσος;
Ποιος κατόρθωσε να ξεχάσει η κοινή γνώμη ότι ένας μηχανοδηγός έστειλε τη μία αμαξοστοιχία να συγκρουστεί με την άλλη, απλώνοντας από πάνω του ένα αόρατο πέπλο προστασίας;
Τέλος, ποιος κατασκευάζει και προβάλλει νυχθημερόν ανύπαρκτες θεωρίες συνωμοσίας για να συσκοτίσει αυτό που πραγματικά συνέβη;
Αυτόν τον στόχο δεν είχαν μια σειρά από ψέματα για τα Τέμπη, που προβλήθηκαν και διακινήθηκαν από διάφορες πλευρές;
Τα απαρίθμησε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης και τα επαναλαμβάνω.
Υπενθύμισε τις ανυπόστατες καταγγελίες ότι σκοτώθηκαν 53 επιπλέον άνθρωποι που επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία χωρίς εισιτήριο.
Οτι εξαφανίστηκαν τρία βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Οτι ένα βαγόνι δήθεν μετέφερε μια δεξαμενή με τόνους από ξυλόλιο, το οποίο προκάλεσε τις εκρήξεις και τη φωτιά αλλά εξαϋλώθηκε.
Οτι αυτό το υλικό προήλθε από μια μεγάλη ποσότητα ξυλολίου που κατασχέθηκε στον Προμαχώνα Σερρών και φορτώθηκε στο εμπορικό τρένο από κάποιο λαθρέμπορο με συνεργούς υπαλλήλους των σιδηροδρόμων.
Και τέλος ότι οι συνομιλίες μεταξύ των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών που έχουν κατατεθεί στη δικογραφία είναι μονταρισμένες (η θρυλική «μονταζιέρα του Μαξίμου», που μάλιστα οδήγησε και σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης).
Αν αυτά τα τερατώδη ψέματα για το δυστύχημα των Τεμπών δεν συνιστούν επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας, αναρωτιέμαι τι τη συνιστά.
Εχοντας πετύχει να κρατά η κοινή γνώμη το βλέμμα της στραμμένο σταθερά προς αυτούς που δήθεν συγκαλύπτουν, οι κατήγοροι βγήκαν και ομολόγησαν, ανοικτά, απροκάλυπτα και κυρίως άφοβα, ότι δεν θέλουν να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη στα Τέμπη.
Ετσι, ζήτησαν την αντικατάσταση του εφέτη ανακριτή και προχώρησαν σε μήνυση εναντίον του για δήθεν απόκρυψη εκατοντάδων χιλιάδων στοιχείων (που όλοι μπορούμε να φανταστούμε πού θα οδηγούσε).
Αιτήθηκαν ανερυθρίαστα να μη συμπεριληφθούν στη δικογραφία τα βίντεο που δείχνουν ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία και μάλιστα υποσχέθηκαν ότι θα επιδιώξουν να πετύχουν τον σκοπό τους πάση θυσία.
Ωσπου φτάσαμε στην κορύφωση της επιχείρησης συγκάλυψης, που είναι οι απόπειρες κατατρομοκράτησης των λειτουργών της Δικαιοσύνης, με ύβρεις και απειλές εναντίον του εφέτη ανακριτή και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, και εν τέλει η αμφισβήτηση του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Πρόκειται πλέον για τον ορισμό της έννοιας της συγκάλυψης, που έχει ως στόχο να υποταχθεί η δικαστική κρίση στις προειλημμένες αποφάσεις των άτυπων λαϊκών δικαστηρίων.
Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης