Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Февраль
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28

Σκληρό πόκερ Ελλάδας – Γαλλίας

0
Ta Nea 

Χαμηλό βαρομετρικό φαίνεται ότι επικρατεί σε αυτή τη φάση στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας στον απόηχο της πιθανής πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία, αλλά και με φόντο τη μη συμπερίληψη της Ελλάδας στην πρώτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Ενδεικτικό, άλλωστε, του σκληρού πόκερ που παίζεται αυτό το διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν και το «καρφί» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επιλεκτικές προσκλήσεις του γάλλου προέδρου, ο οποίος χθες αναδιπλώθηκε με τη νέα σύσκεψη και τη συμμετοχή των ευρωπαίων ηγετών χωρίς αποκλεισμούς.

Είχαν, στο μεταξύ, προηγηθεί εντός του μήνα δύο διαδοχικά τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Μακρόν – το πρώτο στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις αρχές Φεβρουαρίου και ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια, κεκλεισμένων των θυρών, στο Ελιζέ μία εβδομάδα αργότερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο φαίνεται ότι εξελίχθηκε σε ένα ελληνογαλλικό μπρα ντε φερ με κεντρικό θέμα την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία – κίνηση για την οποία είχε προηγηθεί και η διαμαρτυρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια προς την πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αθήνα.

«Χωριάτικη σαλάτα»

Την ελληνογαλλική διαμάχη ήρθε χθες να αναδείξει δημοσίευμα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Le Canard Enchaîné», στο οποίο η όλη υπόθεση (της πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA και των απότοκων εξελίξεων) περιγράφεται με το λογοπαίγνιο «ελληνική χωριάτικη σαλάτα» που ερμηνεύεται και ως «μπέρδεμα». Στο δημοσίευμα που προφανώς βασίζεται σε γαλλικές διαρροές, γίνεται αναφορά στις συναντήσεις Μητσοτάκη – Μακρόν, με τους Meteor στο επίκεντρο, αλλά και λόγος για τρία ελληνικά αιτήματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για την Αθήνα μπροστά στην πώληση Meteor στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Γαλλία «εκνεύρισε αφόρητα τους Ελληνες» επιλέγοντας να μην ασκήσει το βέτο της για να εμποδίσει την πώληση Meteor, τη στιγμή μάλιστα που Αθήνα και Παρίσι βρίσκονταν εν μέσω «επαναδιαπραγμάτευσης της στρατηγικής συμφωνίας του 2021, επικυρώνοντας την παράδοση, έναν χρόνο νωρίτερα, 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τη μελλοντική παραγγελία έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και τριών φρεγατών άμυνας και επέμβασης – ήτοι, συμβολαίων που κυμαίνονται ανάμεσα στα τρία και τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ».

Αυτό, πάντως, που σημειώνουν γάλλοι ειδικοί στο δημοσίευμα είναι πως σε περίπτωση που το Παρίσι διατηρούσε το βέτο του, με δεδομένο ότι οι πύραυλοι Meteor κατασκευάζονται από τη MBDA, μια κοινοπραξία έξι χωρών, «το Λονδίνο θα απειλούσε να προβεί σε αντίποινα με την ευκαιρία της προμήθειας, το επόμενο διάστημα, του ίδιου πυραύλου αέρος – αέρος για τα… ελληνικά Rafale». Μια προοπτική που, όπως σημειώνεται, δυσαρεστούσε την Dassault, την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale, η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Γαλλίας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να έχει θέσει τα εξής αιτήματα: «Πρώτον, τη διοργάνωση κοινών ναυτικών, αεροναυτικών ασκήσεων στα Δωδεκάνησα, όπου επικεντρώνεται η ελληνοτουρκική ένταση. Δεύτερον, την παράδοση πυραύλων κρουζ από το Παρίσι. Τρίτον, εμπορικές εκπτώσεις στη συντήρηση των Rafale και στον εξοπλισμό των φρεγατών Belharra».

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωναν εν μέρει το γαλλικό δημοσίευμα, αλλά πρόσθεταν ότι «κάποια σημεία του δεν απηχούν την πραγματικότητα». Ως προς την κοινή αεροναυτική άσκηση, πάντως, επισημαίνεται ότι μια αντίστοιχη είχε προγραμματιστεί για τις 8 με 10 Δεκεμβρίου βορειοδυτικά της Καρπάθου, όπου θα έπλεε η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», και τα μαχητικά Rafale που αυτό μεταφέρει θα συνεκπαιδεύονταν με ελληνικά. Η άσκηση αυτή, ωστόσο, είχε αναβληθεί λόγω των καθεστωτικών αλλαγών που σημειώνονταν εκείνη την περίοδο στη Συρία. Επιπλέον, το δημοσίευμα θίγει το ζήτημα της «σιωπής» από πλευράς Αθήνας ως προς την αγορά «μιας τρίτης φρεγάτας, παρότι αυτό προβλέπεται στις διμερείς συμφωνίες» – αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει οψιόν για την τέταρτη Belharra και όχι δέσμευση της Ελλάδας. Οσο για την αναφορά στην προμήθεια πυραύλων κρουζ, ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την ενίσχυση των Belharra (πλην της πρώτης) με τον στρατηγικό πύραυλο SCALP Naval, τύπου κρουζ, που μπορεί να πλήττει στόχους σε αποστάσεις άνω των χιλίων χιλιομέτρων με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Με το κόστος της τέταρτης φρεγάτας, δε, να κυμαίνεται στα 900 εκατ. ευρώ, η «Canard Enchaîné» προεξοφλεί πως «αν το διμερές κλίμα δεν ζεσταθεί, η αγορά θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες».




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Андрей Рублёв

Рублев вышел в финал теннисного турнира в Дохе






Намаз в храме: Протоиерей Андрей Ткачёв объяснил смысл провокации ДУМ РФ

Сергей Собянин. Главное за день

Губернатор Подмосковья наградил участников СВО, спасателей, врачей и сотрудников Росгвардии

Подмосковные больницы получили 2 новых аппарата для КТ