Πιθανό πλήγμα στις ΗΠΑ από τους δασμούς Τραμπ
Τα σχέδια για δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσουν αντίθετο άνεμο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας και θα ασκήσουν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Ενώ οι φορολογικές περικοπές και η χαμηλότερη εποπτεία μπορούν να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών στην ανάπτυξη των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Αναμένουμε από τη Fed να μην παραβλέψει τις πληθωριστικές επιπτώσεις των δασμών και να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για το υπόλοιπο του έτους.
Ενώ οι δασμοί βοηθούν ορισμένους εγχώριους παραγωγούς, βλάπτουν περισσότερο τους καταναλωτές και άλλες απροστάτευτες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα καθαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία στο σύνολό της. Οι υψηλότερες τιμές λόγω των δασμών θα διαβρώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οδηγώντας σε επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης – ωστόσο, οι περικοπές φόρου εισοδήματος μπορούν να αντισταθμίσουν μέρος αυτού και ο καθαρός αντίκτυπος στις καταναλωτικές δαπάνες θα είναι πιθανότατα μικρός. Επιπλέον η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης θα πλήξει τις εξαγωγές. Η ασταθής προσέγγιση του Τραμπ εισάγει επίσης σημαντική αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί ως αντίθετος άνεμος στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες καθυστερούν τα σχέδια για επέκταση της παραγωγής και της απασχόλησης. Μακροπρόθεσμα, τα αντίποινα δασμών από άλλες χώρες και τα ακριβότερα κεφαλαιουχικά αγαθά που οι ΗΠΑ χρειάζονται να εισάγουν θα βλάψουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Οι υψηλότεροι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές των εισαγωγών στη χώρα. Eνα ισχυρότερο δολάριο και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις θα απορροφήσουν μέρος αυτού, αλλά αναμένουμε τουλάχιστον το ήμισυ της αύξησης του κόστους εισαγωγής να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Η Fed αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Οι δασμοί έρχονται σε μια περίοδο που οι προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό είναι ήδη αυξημένες, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση και το πραγματικό ΑΕΠ επεκτείνεται με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους τροφοδοτούμενο από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό έρχεται σε αξιοσημείωτη αντίθεση με την τελευταία φορά που τέθηκαν σε εφαρμογή οι δασμοί: Το καλοκαίρι του 2019 η Fed μείωσε τα επιτόκια, εστιάζοντας περισσότερο στους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και χωρίς να ανησυχεί τόσο για τον πληθωρισμό, καθώς αυτός ήταν σταθερά κάτω από τον στόχο.
Ο Ατακάν Μπακισκάν είναι οικονομολόγος της Berenberg στις ΗΠΑ. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης της γερμανικής τράπεζας για τους πελάτες της