Για πρώτη φορά η ψηφιακή έκδοση της Ιεράς Σινδόνης θα τεθεί σε προσκύνημα
Μια ψηφιακή έκδοση της Ιεράς Σινδόνης, του υφάσματος που θεωρείται πως έχει το νεκρικό αποτύπωμα του Χριστού αναμένεται να εκτεθεί, μετά το Πάσχα για προσκύνημα.
Το κειμήλιο της Καθολικής Εκκλησίας θα εκτεθεί σε ψηφιακή μορφή που δημιουργήθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου στην κεντρική πλατεία του Τορίνο, την Piazza Castello.
Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Βατικανό, η πρωτοβουλία ανήκει στην Αρχιεπισκοπή του Τορίνο. Στόχος είναι να φέρει τους πιστούς κοντά στην Εκκλησία, συνδυάζοντας τις νέες τεχνολογίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Τορίνο και Επίσκοπος της Σούσα, Καρδινάλιος Roberto Repole, Ποντίφικας Κηδεμόνας της Σινδόνης, υπενθύμισε σύμφωνα με το vaticannews.va τη σημασία της Σινδόνης, η οποία, δείχνοντας έναν άνθρωπο ηττημένο από την ιστορία, κακοποιημένο, βασανισμένο και σκοτωμένο, αντικατοπτρίζει τα δραματικά τρέχοντα γεγονότα, τους πολέμους, αλλά και τις ασθένειες και την εγκατάλειψη των πιο ευάλωτων.
Ταυτόχρονα, όμως, η Σινδόνη είναι μια «πρόσκληση να ζήσουμε μια νέα ζωή», επειδή είναι «το αποτύπωμα της Aνάστασης» και με αυτή την έννοια, μας ανοίγει την ελπίδα, «η οποία είναι πάντα η πίστη ότι όλες οι ήττες στην ιστορία μας δεν είναι η τελευταία λέξη».
Διάφορες προτάσεις και πρωτοβουλίες
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από πέρυσι, δεν θα υπάρξει δημόσια έκθεση, αλλά θα υπάρξουν διάφορες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη Σινδόνη.
Οι επισκέπτες στη βόρεια ιταλική πόλη θα μπορούν να δουν το ψηφιακό αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος που εμφανίζεται σε ένα διαδραστικό τραπέζι. Η εγκατάσταση επιτρέπει στους θεατές να φωτίσουν και να εξερευνήσουν βασικές λεπτομέρειες του υφάσματος, όπως το πρόσωπο, το αγκάθινο στεφάνι και τα σημάδια της σταύρωσης. Το ψηφιακό αντίγραφο του σάβανου θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο μετά την έκθεσή του στο Τορίνο.
Παράλληλα θα φιλοξενείται μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Faces in the Face» – μια συλλογή από πορτρέτα και εικόνες που εξερευνούν το πρόσωπο του Χριστού όπως αντικατοπτρίζεται στη Σινδόνη του Τορίνο και στα πρόσωπα των ανθρώπων τόσο σε όλη την ιστορία όσο και σήμερα.
Πηγή διαμάχη η Ιερά Σινδόνη
Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της θρησκευτικής και της επιστημονικής κοινότητας για αιώνες, καθώς υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, ενώ σύμφωνα με κάποιες επιστημονικές μελέτες αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα.
Για την αυθεντικότητα και την προέλευσή της έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Επιστημονικές αναλύσεις και χρονολογήσεις του υφάσματος αναφέρονται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πως οι χρωματικοί τόνοι των εικόνων της Σινδόνης είχαν μάλλον το χαρακτήρα φωτογραφικών αρνητικών. Το 1988, τρεις ανεξάρτητες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Αριζόνας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας αντίστοιχα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δημιούργημα που χρονολογείται την περίοδο 1290-1390. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποδέχτηκε τη Σινδόνη ως μη αυθεντική.
Σύμφωνα με νεότερη έρευνα (2024) Ιταλών ερευνητών, που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει ακτίνες Χ για να χρονολογήσουν το υλικό, επιβεβαίωσαν ότι κατασκευάστηκε την εποχή του Ιησού πριν από περίπου 2.000 χρόνια.