افزایش موارد خشونت علیه زنان در ولایت کندز
پری گل با اسم مستعار خانم ۳۵ ساله از ساکنان ساحه الچین کندز است. این خانم که چهار طفل دارد میگوید که شوهرش زندگی را برایش تلخ کرده بود. او افزود که ده سال پیش عروسی کرده بود، اما دوسال پیش شوهرش او را طلاق داد.
او میافزاید: "شوهرم مرا لتوکوب میکرد. خانه از خودم بود، دکان از خودم بود. همه چیزی را و اولادهایم را گرفت. بخودش زن گرفت، مرا طلاق داد و از خانهام کشید. از دولت میخواهم نفقه مرا از شوهرم بگیرد."
سلیمه حیدری از فعالان حقوق زن درکندز میگوید که عدم مجازات عاملان خشونت علیه زنان باعث شده است که میزان خشونت علیه زنان افزایش یابد.
او میافزاید: "درمرکز شهر شاید خشنونت کاهش یافته باشد. بهخاطرکه در اینجا آگاهان جامعه اطلاعرسانی کردهاند. ولی در قراوقصبات خیلی بیشتر است، قتل و لتوکوب از این موارد خشونت خیلی شدید استند. در قراوقصبات به دختران اجازه مکتب رفتن را نمیدهند، اجازه تحصیل را نمیدهند. اجازه رفتن به کار را نمیدهند. بدون رضایت به شوهر داده میشوند، که این خود یک نوع خشونت فکری و ذهنی است."
مسئولان دفترساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر در کندز میگویند که درسال روان در این ولایت ۱۰۸ مورد خشونت علیه زنان به ثبت رسیده است، که از این میان ۱۵ مورد آن را قتلهای زنان تشکیل میدهد.
سیدحفیظ الله فطرت رئیس این کمیسیون گفت: "درمجموع به تعداد ۱۰۸ مورد خشونت علیه زن در دفتر ساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر در زون شمالشرق به ارتباط ولایت کندز ثبت شده است. که در مقایسه سال قبلی حدود ۱۰ درصد بیشتر محاسبه میشود آمارش. از مجموعی این خشونتهای که صورت گرفته است، به تعداد ۱۵ موردش قتل است و دو موردش خودکشی است."
نصیبه هولکر رئیس اداره امور زنان کندز میگوید در مقایسه به ۹ ماه پارسال، در سال روان در زمان مشابه قضایایی خشونت که در این اداره به ثبت رسیده است ۱۰ درصد کاهش را نشان میدهد:بان
بانو هولکرمیافزاید: "نسبت به سال گذشته، ما حدود ۹۳ قضیه را ثبت و راجستر داشتیم که خوشبختانه اکثری قضایای که حدود ۲۸ قضیه تنها جار و جنجال فامیلی بود که از طریق مشورهها حل شده است. قضایای که کمیسیون حقوق بشر اعلام کرده اکثریتشان قضایای بود که از طریق مشورهها حل شده و نیاز نبود که مورد بررسی قرار بگیرد."
رئیس امورزنان افزود، که ممکن در ولسوالیها و قریهجات قضایایی خشونت علیه زنان بلند باشد، چون تهدیدهای امنیتی و رسم و رواجهای ناپسند در جامعه سبب شده است، که اکثریت زنان شکایت ثبت نکنند.
او میگوید: "نمیتوانم بگویم که به معنی کاهش قضایای درسرتاسر کندز است. ممکن ما در قراقصبات و در ولسوالیها، در محلات که هنوز هم حرف حاکم است. هنوزهم مردم بر اساس مشورهها خانوادهگی و سلا که خانواده میبیند قناعت میکنند و نمیتوانند که خودشان به ارگانهای عدلی و قضایی برسانند و یا به ریاست امور زنان برسانند. همچو قضایای را ممکن ما داشته باشیم که تاهنوز ثبت و راجستر ما نشده باشد."
فعالان حقوق زن در کندز میگویند که نهادهای مدافع حقوق زن،ملا امامان مساجد، بزرگان قومی و نهادهای جامعه مدنی در راستائی محوه خشونت علیه زنان با تشریک مساعی کار کنند، تا باشد در سالهای آینده خشونت علیه زنان کاهش یابد.