اطفال بخشی از کارگران معادن زغال سنگ افغانستان اند
یکی از این افراد ، علی سینا نام دارد.
این پسر ۱۵ ساله از شش ماه به اینطرف در تونل تاریک یک معدن زغال سنگ در ولسوالی درۀ صوف ولایت سمنگان سرگرم کار است.
او زغال سنگ را بر پشت مرکب قرار داده و به بیرون از معدن انتقال می دهد. او میگوید:
«در معدن که آمدم در دل آدم هرگپ می گشت ، می گفتم روزی شود که خدای ناکرده کدام گپ شود که مردم بگوید بچۀ فلانی زیر معدن شد یا این رقم و آن رقم. تا یک چند روز عادت کردم و بعد از آن در قصه اش نشدم.»
علی سینا در خصوص کار کردن در معدن آموزش ندیده و تجهیزات محافظتی با خود ندارد.
او می گوید که مجبور است این کار شاقه و خطرناک را انجام دهد.
«از روی مجبوری کار می کنم. اگر روزگار بچلد در معدن کار نمی کنم. در این جا هر کس هم کار کرده نمیتواند. این جا همیش با جان بازی کردن است. مزدور مردم هستیم و بعد از دو ماه یا دونیم ماه به خانۀ خود می روم.»
در بسیاری معادن در افغانستان استنداردهای ایمنی در نظر گرفته نشده و در استخراج معادن عمدتاً از روش های سنتی استفاده می شود به همین علت هر از گاهی رویدادهایی در معادن اتفاق می افتد و از کارگران قربانی می گیرد.
علی سینا ، مکتب را در صنف ششم ناتمام گذاشت و اکنون روزانه هشت ساعت در معدن زغال سنگ کار می کند و ماهانه ۱۵ هزار افغانی از این کار به دست می آورد.
کار کردن اطفال در معادن زغال سنگ در افغانستان یک امر معمولی است.
مقام های پیشین ولایت سمنگان در زمان حکومت سابق افغانستان گفته بودند که از میان ۵ هزار نفری که در معادن این ولایت کار می کنند بیش از هزار تن آنها زیر سن قانونی اند.
با حاکم شدن دوبارۀ طالبان بر افغانستان ، مشکلات اقتصادی در این کشور خیلی افزایش یافته و به نظر می رسد که معادن زغال سنگ به یک منبع عمدۀ عایداتی مبدل شده است.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس ، یک تُن زغال سنگ پس از استخراج ، حدود ۴۵۰۰ افغانی فروخته می شود اما طالبان ۳۱۰۰ افغانی به عنوان مالیه بر این مبلغ افزوده اند.
میزان صادرات زغال سنگ از افغانستان به پاکستان دراین اواخر افزایش یافته است.
وزارت مالیۀ حکومت طالبان در ماه جوزا گفته بود که از زمان رسیدن دوبارۀ طالبان به قدرت ، دو میلیون تن زغال سنگ به بیرون از این کشور به خصوص به پاکستان صادر شده است.