واکنش برخی استادان پوهنتون به اعطای دکترای افتخاری به عبدالباقی حقانی
وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در وبسایت خود نوشته که پوهنتون ننگرهار به پاس خدمات علمی و اکادمیک عبدالباقی حقانی، به او مدرک دکترای افتخاری و جایزۀ خدمات در عرصه فقه و حقوق اعطا کرده است.
با این حال، حامد عابدی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی دولت پیشین و استاد پوهنزی ژورنالیزم پوهنتون کابل، اعطای دکتورای افتخاری به عبدالباقی حقانی را اقدامی خلاف معیارهای اکادمیک میداند: "اعطای مدرک دکترای افتخاری به سرپرست وزارت تحصیلات عالی، اقدامی خلاف تمام معیارهای علمی است، زیرا این عنوان به کسانی داده میشود که در دنیا تحولی در این زمینه ایجاد کردهاند، دستآورد داشته باشند و یا یک نوآوری کرده باشند. متأسفانه سرپرست وزارت تحصیلات عالی هیچ ابتکاری نکرده و تغییر مثبتی نهآورده است."
عبیدالله وردک، استاد پوهنتون کابل هم که اکنون در هند مشغول فراگیری دکترای خود است، به رادیو آزادی میگوید، هر چند دکترای افتخاری ارزش علمی ندارد، اما بر اساس شرایط خاص به شماری از افراد داده میشود.
به گفتۀ او، یکی از شرطهای اعطای دکترای افتخاری این است که به بزرگان ادارات داده نمیشود: "شرایط دکترای افتخاری این است که توسط فردی معرفی شود و در گام دوم شورای علمی پوهنتون در مورد آن تصمیم گیری کرده است، شرط دیگر این است که دکترای افتخاری به روسای برحال مؤسسات داده نشود و تنها زمانی دکترای افتخاری میتوان داد که او از آن موسسه بازنشسته شد."
هجرت الله اختر، استاد پیشین پوهنزی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون ننگرهار این تصمیم پوهنتون ننگرهار را سیاسی میخواند و میگوید، از یک سو محدودیت سفر برای سرپرست وزارت تحصیلات عالی و از سوی دیگر آوازههای برکناری وی شنیده میشود و به همین دلیل این دکترای افتخاری داده میشود تا به گفته او، وی در کرسی خود باقی بماند.
آقای اختر ادعا میکند که استادان پوهنتونها، دانشجویان و عام مردم از تصمیم و موضعگیریهای یک سال گذشتۀ سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان آزرده اند: "شماری چنان صحبت میکنند که محصلان و استادان را آزرده کرده، عموم مردم نیز از سخنان او ناراضی هستند، بعضی از اقدامات را گرفته اند که به طور مثال استادان که در حکومت گذشته با حفظ کادر علمی وظیفه داشتند به آنان اجازه تدریس را ندادند. سایر اساتید که در خارج از کشور در سطح ماستری و دوکتورا درس خوانده اند، آنان از افغانستان بیرون شده اند، حقوق استادان نصف شده است، این تمامش انتقاد های موجود بر این وزیر است."
در همین راستا از خلیل احمد بهسودوال، رئیس پوهنتون ننگرهار نیز پرسیدیم که وی بر اساس کدام معیار، مدرک دکترا را به سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان اعطا کرده است، اما او به پرسشهای ما در این باره پاسخ نداد.
عبدالباقی حقانی که از آغاز حاکمیت طالبان به عنوان سرپرست وزارت تحصیلات عالی گماشته شده بود، تاکنون سرپرست این وزارت است.
وی یکی از مقامات طالبان است که در بیست و یکم جون سال جاری از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد ممنوع السفر شد.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان اخیراً اظهارات جنجالی را در بارۀ موسسات آموزشی، استادان و محصلان مطرح کرده که واکنشهای گستردهای را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است.