خانه آزادی بیان افغانستان؛ ۳۰۰ رسانه در افغانستان فعالیتهای خود را متوقف کردهاند
خانه آزادی بیان افغانستان، این فرمانها را بیش از ۲۰ مورد شمرده و گفته که این فرمانها برای سرکوب آزادی بیان، اجرای سانسور سخت و ایجاد محیط بسته برای فعالیتهای رسانهای طراحی شدهاند.
این نهاد در اعلامیهای که روز پنجشنبه به مناسبت روز جهانی تلویزیون در صفحه اکس (تویتر سابق) خود منتشر کرده، همچنین گفته که به همین دلیل در این مدت بیش از ۳۰۰ رسانه در این کشور فعالیتهای خود را متوقف کردهاند. در این اعلامیه آمده است که بهویژه رسانههای تصویری با محدودیتهای بیسابقهای مواجه شدهاند.
در همین حال، مرکز خبرنگاران افغانستان (اې اف جي سي) نیز به تاریخ ۲۱ نوامبر در صفحه اکس (تویتر سابق) خود اعلام کرده که تنها در یک سال گذشته، ۱۲ شبکه تلویزیونی در افغانستان مسدود شدهاند.
اعلامیه میافزاید که این رسانهها یا به دلیل فرمانهای مستقیم طالبان بسته شدهاند یا به علت محدودیتهای اعمالشده، فعالیتهای خود را متوقف کردهاند. همچنین این اعلامیه تأکید میکند که در این مدت ۳۰ خبرنگار توسط حکومت دستگیر شدهاند که ۷ نفر آنها هنوز در زندان هستند.
یکی از کارمندان پیشین تلویزیون خورشید که به دلیل حساسیت موضوع نخواست از او نام گرفته شود، میگوید که پس از توقف فعالیت این رسانه، اکنون خانهنشین است: "من بهعنوان یک خبرنگار در یک رسانه پویا کار میکردم و بسیار به شغل خود علاقه داشتم، اما با وضع محدودیتها نتوانستم به کارم ادامه دهم. فعلاً بیکار هستم و این بسیار سخت است."
همچنین مصطفی شهریار، مسئول یک هفتهنامه غیر فعال موسوم به «گيتي سبز» به رادیو آزادی گفت که پس از روی کار آمدن حکومت طالبان به دلیل محدودیتها مجبور شدهاست هفتهنامهاش را ببندد: "کار رسانهها با مشکلات زیادی مواجه است و بسیاری از رسانهها که بسته شدهاند و خبرنگارانیکه شغل خود را از دست دادهاند، اکنون در خانهها در شرایط سخت زندهگی میکنند. قبل از تغییر نظام، من هفتهنامه «گيتي سبز» را اداره میکردم، اما متأسفانه نتوانستم آن را ادامه دهم و این هفتهنامه بسته شد."
این ادعاها در حالی مطرح میشود که پیشتر سخنگویان حکومت طالبان گفته بودند که به فعالیتهای رسانهای در چهارچوب شریعت اسلامی و ارزشهای ملی متعهد هستند و علت بسته شدن برخی رسانهها را مشکلات اقتصادی آنها عنوان کردهاند.
آنها همچنین درباره دستگیری خبرنگاران گفته اند که این دستگیریها به کارهای رسانهای آنها مربوط نمیشود، موضوعیکه رسانهها و خبرنگاران آن را رد کردهاند.
این نهادهای حامی رسانهها و خبرنگاران افغان از جامعه جهانی خواستهاند که به وضعیت سرکوبگرانه رسانهها در افغانستان توجه کند.
قابل ذکر است که نی، حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان که اکنون فعالیتهای خود را در افغانستان متوقف کرده، در ماه نوامبر ۲۰۲۳ گفته بود که پس از بازگشت طالبان به قدرت، ۲۸۱ رسانه در افغانستان بسته شدهاند و به همین دلیل از ۱۱،۸۵۸ نفریکه در رسانهها کار میکردند، اکنون تنها ۴،۵۰۰ نفر مشغول به کار هستند.