شورای امنیت سازمان ملل متحد بزودی نشستی را در مورد افغانستان برگزار میکند
نصیر احمد فایق، سرپرست دایمی افغانستان در این سازمان، روز سهشنبه (۳ دسمبر) به رادیو آزادی در پیامی نوشت که این نشست به تاریخ ۱۲ دسمبر برگزار خواهد شد و در آن، گزارش سهماهه سرمنشی ملل متحد انتونیو گوترش درباره وضعیت امنیتی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی افغانستان نیز ارائه میشود.
او در ادامه گفته که در این نشست روزا اوتانبایوا نماینده ویژه سرمنشی ملل متحد، اعضای جامعه مدنی افغانستان، نمایندگان کشورهای عضو شورای امنیت، نمایندهء دفتر هماهنگی امور بشری ملل متحد و سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در ملل متحد و همچنین نمایندگان کشورهایی که عضو این شورا هم نیستند، شرکت خواهند کرد.
دفتر هماهنگی امور بشری ملل متحد (اوچا) که روز دوشنبه گزارش سهماهه سرمنشی سازمان ملل متحد را منتشر کرده، در بخشی از آن گفته که افغانستان همچنان به عنوان بحرانزدهترین کشور در جهان شناخته میشود و حقوق بشر در آن نقض میشود.
انتونیو گویترش در این گزارش ابراز نگرانی کرده که طالبان همچنان به نقض حقوق زنان و دختران افغان ادامه میدهند و هر روز محدودیتهای بیشتری بر آنها تحمیل میکنند.
در این گزارش همچنین اشاره شده که وضعیت امنیتی افغانستان همچنان به عنوان تهدیدی برای جهان محسوب میشود و گروههایی مانند داعش ولایت خراسان و تحریک طالبان پاکستان در حال تقویت هستند.
طالبان بارها این ادعاها را بیاساس خوانده و رد کردهاند،آنها گفته اند که اجازه نخواهند داد هیچ کشوری از خاک افغانستان علیه دیگر کشورها استفاده کند و حقوق تمامی شهروندان، از جمله زنان، ر چهارچوب شریعت اسلامی محفوظ است.
در این گزارش همچنین آمده که در جلسه شورای امنیت ملل متحد تمدید ماموریت یوناما نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اما افغانها چه انتظاراتی از این جلسه دارند؟
یک شهروند کابل به دلیل حساسیت موضوع، نخواست نامش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
"انتظار ما از این نشست ملل متحد این است که باید درباره وضعیت جاری افغانستان صحبتهای واضح و جامعی داشته باشند، زیرا افغانستان اکنون از هر طرف با مشکلات مواجه است. آنها باید درباره مسائل اقتصادی و همچنین سرنوشت خواهران و زنان افغان در زمینه کار و تحصیل قاطعانه صحبت کنند."
مژگان یک باشنده ولایت لوگر در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"از سازمان ملل انتظار داریم که توجه بیشتری به مسائل اقتصادی و سیاسی افغانستان داشته باشد. همچنین در این سه سالی که طالبان بر سر کار آمدهاند، وضعیت زنان تغییر کرده است، بنابراین آنها (شورای امنیت) باید برای کار و تحصیل زنان و دختران افغان و بازگشایی مکاتب اقدام جدی انجام دهند."
گفتنیست که حکومت طالبان در بیش از سه سال گذشته محدودیتها و ممنوعیتهای مختلفی را بر زنان و دختران تحمیل کرده و این محدودیتها هر روز در حال افزایش است، امری که واکنشهای افغانها و جامعه جهانی را برانگیخته است.
جلسه شورای امنیت در حالی برگزار میشود که به گفته دفتر هماهنگی امور بشری ملل متحد اوچا، ۲۳.۷ میلیون افغان - که تقریباً نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند - به کمکهای بشری نیاز دارند و با وجود خطر گرسنگی شدید در افغانستان، هنوز منابع مالی کافی برای حل این بحران فراهم نشده است.