واکنشها به ممنوعیت آموزش دختران در انستیتوتهای طبی؛ اتحادیهٔ اروپا: این محدودیت باید فورا برداشته شود
اتحادیۀ اروپا در اعلامیه ای این اقدام را محکوم کرده و از طالبان خواسته که این تصمیم را فوراً لغو کنند.
عفو بین الملل این اقدام طالبان را "مضحک" و حملۀ سیستماتیکی بر زنان دانسته است.
این سازمان در اعلامیه ای این فرمان را یکی از سخت ترین اقدامات علیه زنان افغان توصیف کرده و نسبت به تاثیرات منفی آن بر صحت زنان هشدار داده است.
در همین حال، حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان در شبکۀ اکس (تویتر سابق) نوشته که شنیدن خبر بسته شدن درهای موسسات طبی به روی دختران افغان، آن هم در شرایطی که زنان با مشکلات زیاد صحی مواجه اند، مایۀ تأسف شدید است.
آقای کرزی از طالبان خواسته که این تصمیم را فوراً لغو کنند و دروازه های مکاتب و پوهنتونها را به روی زنان و دختران باز کنند، تا از ضایع شدن استعدادهای جوان به عنوان سرمایۀ اصلی افغانستان جلوگیری شود.
او تأکید کرد افغانستان زمانی میتواند بر مشکلات داخلی و وابستگی به خارج غلبه کند که از نیروی متخصص و تحصیلکرده برخوردار باشد. او از طالبان خواسته که سریع این تصمیم شان را لغو کنند.
یکی از مسئولان امور قابله ها در افغانستان که نخواست به دلایل امنیتی نامش فاش شود، شام سه شنبه به رادیو آزادی گفت که ادامۀ این ممنوعیت میتواند مرگومیر مادران و کودکان را در آینده بهشدت افزایش دهد.
آمار رسمی مرگ ومیر مادران هنگام زایمان در دسترس نیست، اما پیش از تسلط دوبارۀ طالبان در اگست ۲۰۲۱ میلادی از هر ۱۰۰ هزار ولادت زنده حدود شش صد و پنجاه تن هنگام ولادت جان خود را از دست میدادند.
طالبان قبلا هم آموزش زنان را در پوهنتونها و سایر موسسات تحصیلات عالی ممنوع کرده اند.
به دلیل این ممنوعیت، در بیش از سه سال اخیر هیچ داکتر زنی از موسسات تحصیلات عالی افغانستان فارغ نشده است.
کارشناسان هشدار میدهند که این وضعیت در آینده باعث کمبود شدید پرسونل مسلکی طبی و صحی زن در افغانستان خواهد شد.
براساس پیش بینی بخش زنان سازمان ملل متحد، تا سال ۲۰۲۶ میلادی تأثیر ترک آموزش ۱.۱ میلیون دختر و صد هزار دختر و زن أفغان از پوهنتون ها، با افزایش ۴۵ درصدی حاملگی زودهنگام و افزایش ۵۰ درصدی مرگ و میر مادران در أفغانستان، مرتبط خواهد بود.