ترامپ میگوید جنگ تعرفهها میتواند تا حدی موجب رنج آمریکاییها هم بشود
آقای ترامپ که کمتر از دو هفته از آغاز دور دوم ریاست جمهوری او میگذرد از تصمیم خود در رابطه با تعرفهها دفاع کرد و آن را اقدامی لازم برای ممانعت از مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر به ایالات متحده دانست.
کانادا و مکزیک گفتهاند که با همکاری یکدیگر با تعرفههای ۲۵ درصدی ایالات متحده بر واردات مقابله کنند. این سه کشور برای دهههاست که بر اساس توافقنامههایی با یکدیگر تجارت آزاد داشتهاند و اکنون تعرفهها اقتصاد همبسته آنها را تهدید میکند.
کانادا و مکزیک پس از آنکه دونالد ترامپ فرمان اعمال تعرفهها را امضا کرد، وعده تلافی دادند. چین اعلام کرد که تصمیم ترامپ برای تعرفه ۱۰ درصدی را در سازمان تجارت جهانی به چالش میکشد و بدون ذکر جزيیات وعده اقدامات متقابل داد.
منتقدان میگویند که برنامه رئیسجمهور جمهوریخواه ایالات متحده رشد جهانی اقتصاد را کند میکند و با افزایش قیمتها به آمریکاییها نیز آسیب میزند، اما آقای ترامپ روز یکشنبه ۱۴ بهمن در شبکههای اجتماعی از تصمیم خود دفاع کرد.
دونالد ترامپ نوشت: «ایالات متحده با کانادا، مکزیک و چین (و تقریبا تمام کشورها!) کسری تجاری بزرگی دارد، ۳۶ تریلیون دلار بدهکار است. و ما دیگر قرار نیست نقش کشور احمق را بازی کنیم.»
وی افزود: «عصر طلایی آمریکا از راه رسیده؟ آیا تا حدی رنج هم در کار خواهد بود؟ بله، شاید (و شاید هم نه!).»
آقای ترامپ اما مشخص نکرد که منظورش از «رنج» چیست.
شرکتهای آمریکای شمالی از پیش آماده این اقدام بودند که میتواند از صنایع اتوموبیل تا کالاهای مصرفی و انرژی را متاثر از خود کند.
مدلی که گرگروری داکو، اقتصاددان ارشد، طراحی کرده و تاثیر برنامه ترامپ برای تعرفهها را ارزیابی میکند حاکی است که این اقدام رشد اقتصادی ایالات متحده را امسال ۱.۵ درصد کاهش میدهد، کانادا و مکزیک را وارد دوره رکود میکند و در داخل ایالات متحده نیز منجر به رکود تورمی میشود که ترکیبی از تورم بالا، رشد اقتصادی ایستا و افزایش بیکاری است.
بازارها در این حال با نگرانی منتظر تحولات هستند، اما برخی تحلیلگران معتقدند که همچنان امیدی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات، به ویژه با کانادا و چین وجود دارد.
اقتصاددانان شرکت خدمات مالی و بانکداری گلدمن ساکس در یادداشتی که روز یکشنبه منتشر کردند، یادآور شدند: «با توجه به این که تنها دو روز تا اجرای تعرفهها باقی مانده است، به احتمال نیز زیاد اجرا خواهد شد، اگرچه امکان توافق لحظه آخری همچنان وجود دارد.»
آنها افزودند که از آنجا که کاخ سفید شرایطی بسیار کلی برای لغو این تعرفهها تعیین کرده است، تعرفهها احتمالاً موقتی خواهد بود، «اما چشمانداز آن روشن نیست».
دونالد ترامپ تهدید کرده بود که در صورت عدم توقف جریان مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر خطرناکی مانند فنتانیل از شماری از کشورها به ایالات متحده، تعرفههای تنبیهی علیه آن کشورها اعمال خواهد شد.
او ضربالاجل خود را برای روز اول فوریه (۱۳ بهمن) تعیین کرده بود تا به سه کشور چین، مکزیک و کانادا برای ممانعت از قاچاق ماده مخدر فنتانیل و ورود مهاجران غیرقانونی به ایالات متحده فشار وارد کند. مقامات دولت ترامپ میگویند که فنتانیل از چین قاچاق میشود و سپس از طریق مکزیک و کانادا به ایالات متحده میرسد.
ترامپ برای اعمال تعرفهها با استناد به «قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بینالمللی»، وضعیت اضطراری ملی اعلام کرده است که به رئیسجمهور اختیارات ویژهای برای حل بحرانها میدهد.