حمایت رهبران آلمان و بریتانیا از زلنسکی؛روسها به معدن لیتیوم اوکراین نزدیک شدند
صدراعظم آلمان «دیکتاتور» نامیدن ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، را اشتباه دانست و نخستوزیر بریتانیا نیز در تماسی تلفنی با آقای زلنسکی بر حمایت لندن از او تاکید کرد.
همزمان گزارشها حاکی است که نیروهای روسیه در پیشرویهای خود به منابع عظیم لیتیوم اوکراین که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، خواستار دسترسی به آن شده است، بسیار نزدیک شدهاند.
به گزارش روزنامه آلمانی اشپیگل، اولاف شولتس، صدراعظم این کشور، روز چهارشنبه اول اسفند به اظهارات دونالد ترامپ که ولودیمیر زلنسکی را «دیکتاتور بدون انتخابات» خواند است، واکنش نشان داد و این اظهارات را «اشتباه و خطرناک» توصیف کرد.
آقای شولتس گفت: «انکار مشروعیت دموکراتیک رئیسجمهور زلنسکی کاملا اشتباه و خطرناک است.»
همچنین دفتر نخستوزیری بریتانیا نیز با انتشار بیانیهای از تماس تلفنی کییر استارمر، نخستوزیر این کشور، با ولودیمیر زلنسکی خبر داد که متعاقب اظهارات آقای ترامپ انجام شده است.
این بیانیه میگوید: «نخستوزیر حمایت خود را از رئیسجمهور زلنسکی به عنوان رهبر منتخب دموکراتیک اوکراین ابراز کرد و گفت که تعلیق انتخابات در طول جنگ امری کاملا قابل قبول است همانطور که بریتانیا نیز در طول جنگ جهانی دوم چنین کرد.»
ساعاتی قبل از آن دونالد ترامپ به شدت از ولودیمیر زلنسکی انتقاد کرده و او را «دیکتاتوری» خوانده بود که در صورت عدم اقدام سریع، کشور خود را از دست خواهد داد.
آقای ترامپ در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشیال، نوشت: «یک دیکتاتور بدون انتخابات، زلنسکی بهتر است سریعتر اقدام کند وگرنه دیگر کشوری برایش باقی نخواهد ماند.»
قانون اساسی اوکراین برگزاری انتخابات را در شرایط حکومت نظامی که از زمان حمله تمامعیار روسیه در فوریه ۲۰۲۲ اعمال شده، ممنوع کرده است حال آن که دوره پنجساله زلنسکی قرار بود پس از انتخابات ماه مارس، در ماه مه ۲۰۲۴ به پایان برسد.
آمریکا مهمترین متحد اوکراین در مقابله با تهاجم نظامی تمامعیار روسیه به این کشور بوده است اما با ورود دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید و سیاستهای متفاوت او در قبال جنگ اوکراین، روابط میان واشینگتن و کییف بهویژه در روزهای اخیر متشنج شده است.
یک روز قبل از این، ریاض میزبان مذاکرات میان وزرای خارجه ایالات متحده و روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین بود که در آن نمایندگان اوکراین و اروپا غایب بودند. این امر انتقاد زلنسکی را به دنبال داشت که هشدار داد چنین مذاکراتی با هدف خارج کردن ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، از انزوا انجام شده و میتواند تغییراتی در موازنه ژئوپلیتیکی ایجاد کند که بر امنیت اوکراین تأثیرگذار خواهد بود.
با این حال دونالد ترامپ انتقادات زلنسکی از جمله در رابطه با عدم حضور اوکراین در مذاکرات ریاض را رد کرده و تلویحا کییف را مسئول آغاز جنگ دانسته است. آقای ترامپ روز سهشنبه گفت: «امروز شنیدم که گفتهاند ما دعوت نشدیم. خب، شما سه سال زمان داشتید. باید تمامش میکردید... اصلا نباید شروعش میکردید. میتوانستید توافق کنید.»
آقای ترامپ روز چهارشنبه نیز در شبکههای اجتماعی نوشت: «زلنسکی احتمالاً میخواهد 'قطار پول بادآورده' همچنان ادامه داشته باشد»، سخنی که ظاهراً اشاره به حمایتهای مالی غرب از اوکراین دارد. وی افزود: «من اوکراین را دوست دارم، اما زلنسکی عملکردی وحشتناک داشته است. کشورش ویران شده و میلیونها نفر بیدلیل کشته شدهاند.»
رئیسجمهور جدید ایالات متحده خواستار دسترسی کشورش به منابع معدنی اوکراین در قبال کمکهای مالی و نظامی واشینگتن به کییف شده است، اما زلنسکی میگوید که این بحث باید با تضمینهای امنیتی جدی همراه باشد.
پیشروی نیروهای روسی به سمت معادن بزرگ اوکرایندر این حال گزارشها حاکی از پیشروی نیروهای روسی به سوی ذخایر لیتیوم شوچنکو در اوکراین است. دادههای وبلاگ نظامی اوکراینی «دیپ استیت» نشان میدهد، ارتش روسیه که تاکنون حدود یک پنجم خاک اوکراین را تصرف کرده است به چهار مایلی این معادن رسیده است و نیروهایش از سه جهت مختلف به سمت آن پیشروی میکنند.
لیتیوم به دلیل استفاده از آن در بسیاری از صنایع و فناوریها از تلفنهای همراه گرفته تا خودروهای الکتریکی، یک منبع ارزشمند جهانی است. بر اساس برآوردهای دولت ایالات متحده، اوکراین حدود ۵۰۰ هزار تن ذخایر لیتیوم دارد و ذخایر لیتیوم روسیه نیز دو برابر آن است.
شوچنکو در دونتسک، یکی از چهار استان اوکراینی قرار دارد که مسکو آن را جزو خاک خود میداند، اما کییف و قدرتهای غربی میگویند الحاق آن به خاک روسیه غیرقانونی است. معدن شوچنکو یکی از بزرگترین ذخایر لیتیوم در اوکراین است و در عمقی قرار دارد که امکان بهرهبرداری تجاری از آن را فراهم میکند.