Bakan'ın karşı çıktığı ballı maaşlara torba yasayla devam dendi
Türksat Yönetim Kurulu üyelerinin ballı maaşları, torba yasa ile korunmaya alındı. Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu, üyelere kanunun belirlediğinin 3 katı maaş verilmesini mevzuata aykırı bulmuştu. 2014'teki torba yasaya konulan maddeyle Türksat'ın her yıl kamu kurumlarının yönetiminde yer alanlara ödenecek maaşı belirleyen Yüksek Planlama Kurulu kararlarının kapsamı dışına çıkarıldığı ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı başdanışmanları Mustafa Varank, Maksut Serim ile Ali Taha Koç'la Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı'nın da aralarında bulunduğu Türksat Yönetim Kurulu üyelerinin yasaya aykırı olan ballı maaşlarına torba yasa piyangosu vurduğu ortaya çıktı. Sayıştay'ın uyarısıyla inceleme yapan Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu, Türksat yönetim kurulu üyelerine kanunun belirlediğinin 3 katı aylık 8,2 bin'er liralık (2015 rakamı) maaş verilmesini mevzuata aykırı bulmuştu. 2014'ün Mayıs ayında dönemin Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan raporu gereğinin yapılması için Türksat'a göndermişti. Ancak hükümetin Eylül 2014'te çıkardığı torba yasaya koyduğu maddeyle Türksat'ın her yıl kamu kurumlarının yönetiminde yer alanlara ödenecek maaşı belirleyen Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararlarının kapsamı dışına alındığı ortaya çıktı. Bu kapsamda Eylül 2015'teki YPK kararıyla belirlenen yasal sınırdan kamu sermayeli banka ve borsa yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra ilk defa Türksat Yönetim Kurulu üyeleri de muaf tutuldu. Böylelikle Türksat Yönetim Kurulu üyelerinin diğer kamu kurumlarına göre 3 kat fazla maaş alması sağlanmış oldu. Bu sırada Türksat, söz konusu yasal düzenlemeyi gerekçe gösterip 2005'ten bu yana yönetiminde görev alanlara ödediği ve Bakanlık Teftiş Kurulu'nun geri alınmasını istediği 2 milyon 769 bin liralık fazla maaşı geri almaya yanaşmadı. Sayıştay raporunda Türksat'ın fazladan ödenen maaşları geri istemeyerek kanunların geriye doğru yürümezlik ilkesini açıkça çiğnediği belirtildi.
Raporda fazladan maaş ödenen yönetim ve denetim kurulu üyelerinin isimleri listelenerek paraların geri alınması istendi. Fazla maaş ödenen isimlerden bazıları şöyle: Ulaştırma Bakanlığı eski müsteşarı halen Sivas AKP milletvekili M. Habip Soluk'a 248 bin lira fazla ödeme yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yıllarca en yakınında görev yapan TCDD eski Genel Müdürü Süleyman Karaman'a 2007 ve 2012 yılları arasında Türksat Yönetim Kurulu üyeliğinden 219 bin 772 lira fazla maaş ödendi. DLH eski Genel Müdürü ve halen AKP milletvekili olan Ahmet Arslan'a 44 bin 750 lira fazladan maaş verildi. Eski BDDK Başkan Vekili Mutalip Ünal'a Türksat Yönetim ve denetim kurulu üyesi olduğu 2007-2009 yılları arasında 117 bin 144 lira fazla maaş ödendi.
Sayıştay mevzuata aykırı bulmuştu
Zaman, Türksat'taki ballı maaşları 27 Ocak 2015'te manşetten gündeme getirmişti. Haberde yer alan bilgilere göre 2005'te Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin ilk genel kurulunda kamuda herhangi bir görevi olmayan yönetim kurulu üyelerine Yüksek Planlama Kurulu'nun belirlediği miktarın 4 katı, kamu görevi olan üyelere ise 3 katı daha fazla net ücret ödenmesi kararlaştırıldı. Sayıştay, 2007'deki denetim raporunda bu durumun mevzuata aykırı olduğunu belirterek Türksat'tan Yönetim Kurulu üye maaşlarının düşürülmesini istedi. Türksat'ın bu uyarıyı dikkate almaması üzerine Sayıştay, 2009'da özel inceleme raporu hazırlayarak bunu Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu'na gönderdi. Kurul, inceleme raporunu onay için 2011 Kasım'da dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sundu. Ancak Bakan yıllar geçmesine rağmen raporu bir türlü onaylamayınca Türksat Yönetim Kurulu üyeleri yıllarca yüksek ücret aldı. Öyle ki 2012'de ikramiyelerle birlikte her bir üye aylık 7 bin 436'şar lira ücret aldı. Binali Yıldırım'dan koltuğu devralan Bakan Lütfi Elvan 2014 Mayıs ayında üç yıldır onay bekleyen söz konusu raporu onaylayarak gereğinin yapılması için Türksat'a gönderdi. Raporda yönetim kurulu üyelerine ödenen ücretin mevzuata aykırı olduğu belirtilerek, 2005'ten şimdiye kadar yapılan fazla ödemelerin yasal faiziyle birlikte yönetim ve denetim kurulu üyeliği yapanlardan geri alınması istendi.