Добавить новость
ru24.net
World News in Dutch
Февраль
2016

İşte talimat yargısı

0
Zaman 

Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç'ın yargıya müdahalelerle ilgili açıklaması gündemde. Arınç, hakim ve savcıların adalet, hukuk ve vicdandan başka bazı korkular ve vehimlerle hareket ettiğini belirtti.

Arınç'ın dikkat çektiği durum 17 Aralık sürecinden sonra başladı. Son iki yılda dava ve soruşturmalara yapılan sayısız müdahaleyle yargı bağımsızlığı ve adalet duygusu sıfırlandı. ‘Talimat yargısı' devreye girdi. Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç'ın CNNTÜRK'te yaptığı açıklamalar yargının düştüğü durumu ortaya koydu.

AK Parti kurucularından Arınç, “Hakim ve savcılar belli yerlerden talimat almaktan korkuyor. Birileri oraya göstererek tayin olur, nakil olur, meslekten çıkarılırsın, verilen talimatlara uymazsan başına neler gelir denilerek insanlara maalesef ceza veriliyor” dedi. Arınç'ın açıklamaları “Yargı nasıl bu hale geldi” sorusunu gündeme getirdi. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından HSYK'da dengelerin değişmesi ve hükümetin kontrolü ele geçirmesi, yargıda bağımsızlığın bitişi, talimat döneminin başlangıcı oldu. Önce HSYK kanunu değiştirilerek Kurul'un Adalet Bakanı'na bağlanması, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kurulmasıyla hükümete yakın Yargıda Birlik Platformu'nun Ekim 2014'te HSYK seçimlerini kazanması yargının kimyasını bozdu.

MESLEKTEN İHRAÇ FURYASI BAŞLATILDI

17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları yargıda adeta dönüm noktası oldu. AK Partili 4 bakan ve çocuklarının merkezinde olduğu soruşturmanın üzeri kapatıldı. Adalet Bakanı'nın teklifiyle HSYK 1. Dairesi'nin 2 üyesinin değiştirilmesinin ardından hükümetin tepkisini çeken savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ile Mehmet Yüzgeç görevden alındı. Daha sonra haklarında darbeye teşebbüsten yakalama kararı çıkarıldı. Üç savcı mesleklerinden ihraç edildi.

25 Aralık dosyasında arama ve el koyma kararı veren Hakim Süleyman Karaçöl de benzer akıbeti yaşadı. Mesleğinden ihraç edilen Hakim Karaçöl, 15 Eylül 2015'ten bu yana tutuklu bulunuyor. 25 Aralık dosyasının savcısı Muammer Akkaş'ın soruşturması engellendi. Dosyadan alınan Akkaş'ı hedef alan Erdoğan, “Dur bakalım seninle daha işimiz var” dedi. Erdoğan'ın açıklamalarından bir süre sonra Akkaş, önce açığa alındı sonra ihraç edildi. Hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

SORUŞTURMA YENİ SAVCILARLA KAPATILDI

17 Aralık soruşturmasına sonradan atanan Savcı Ekrem Aydıner, Reza Zarrab ile bakan çocuklarının tutuklamaya sevk yazılarına imza atan üç savcıdan biriydi. Aynı Aydıner, HSYK'nın hükümetin kontrolüne geçmesinin ardından 17 Aralık soruşturması hakkında takipsizlik kararı verdi. HSYK, bu kararın ardından savcı Aydıner hakkındaki kınama cezasını kaldırdı. Yasin El Kadı'la birlikte 96 kişi hakkındaki 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına da yeni atanan savcılar İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu takipsizlik kararı verdi.

‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERİRSENİZ ÖRGÜTE ORTAKSINIZ'

Görevden alınan polislerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı veren idare mahkemesi hakimleri ya görevden alındı ya da meslekten ihraçla tehdit edildi. Kardeşi İpek Grubu'na aylık 30 bin TL maaşla kayyım olarak atanan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil ile HSYK Başkan Vekili Metin Yandırmaz'ın Nisan 2015'te Şanlıurfa ve Mardin'e yaptıkları ziyaretlerde görevden alınan polislerin açtıkları davalarda yürütmeyi durdurma kararı veren hakimleri tehdit ettikleri iddia edildi. Akçil'in hakimlere, “Hâlâ idare mahkemelerinde polislerin açtıkları davalarda yürütmeyi durdurma kararı verenler var. Bundan sonra yürütmeyi durdurma kararı verirseniz siz de örgüte ortaksınızdır. Meslekten çıkarma dahil her şey başınıza gelebilir” dediği öğrenildi.

TWİTTER YASAKLANDI

Sulh Ceza Hakimlikleri, Erdoğan'ın, “Twiter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız” dediği gün Twitter'a girişi yasakladı. Yasak, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kaldırıldı.

GAZETECİLER TUTUKLANDI

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca dizi senaryosundan tutuklandı. Aralık 2014'ten beri hapiste. Attığı bir tweetten dolayı Sedef Kabaş'ın evi basıldı. Ağır cezada yargılandı. Gazeteciler Mehmet Baransu, Cevheri Güven, Murat Çapan, Can Dündar, Erdem Gül yazdıkları haberlerden dolayı tutuklandı. Yazar Sevgi Akarçeşme attığı tweete yapılan yorum yüzünden hapis cezası aldı. Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş attığı tweetler, Gültekin Avcı ise 7 köşe yazısı sebebiyle tutuklandı.

HAKİM VE SAVCILAR TUTUKLANDI

Hükümete yakın Yargıda Birlik Derneği'nin HSYK'da seçimleri kazanmasıyla birlikte binlerce hakim ve savcının yeri değiştirildi. 49 hakim ve savcı Selam ve Tevhid Soruşturmasında dinleme kararı verdiği için açığa alınırken 4 savcı ve 3 hakim verdikleri kararlardan dolayı tutuklandı. Aynı dosyada benzer kararlara imza atan hükümete yakın isimlere dokunulmadı.

SİLAHLARI YAKALAMAK SUÇ!

Yolsuzluk savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl meslekten ihraç edildi. Silah yüklü tırları durduran eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar, Ahmet Karaca, Özcan Şişman ve Aziz Takçı tutuklandı. Tahşiye davasında yapılan itirazda tahliye kararı veren eski 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer tutuklandı.

Sümeyye Erdoğan'a suikast yalanını ortaya çıkaran Bakırköy Basın Savcısı Hüseyin Parlakkılıç ile Savcı Mustafa Gökay hakkında soruşturma açıldı. Bu iddianameleri kabul eden Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Osman Burhaneddin Toprak Konya'ya atandı. 25 Aralık hakimi Süleyman Karaçöl'ün serbest bırakılmasına karar veren hakimlerden Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Serkan Tepe, Erzurum'un Oltu İlçesi'ne sürüldü.

HAKİMLİK TEMİNATI KALMADI

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 62 polis hakkındaki tutukluluk kararlarını kaldıran 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer ve 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik tutuklandı. Hakimlerin tahliyesi yönünde oy kullanan mahkeme üyesi Nilgün Güldalı sürgün edildi.

YÜZDE 68 ENGELLİYE CEZAEVİ ZULMÜ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sözde paralel yapı iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada 62 yaşındaki yüzde 68 engelli ve bir bacağı tamamen protez olan Kazım Avcı tutuklandı. Kalp hastası olan ve tek başına yaşamını sürdürmesi zor olan Avcı'nın, Sincan cezaevindeki x-ray cihazından geçişi sırasında protezi çıkartıldı. Aynı soruşturmada hadis alimi Suat Yıldırım'ın (74) evi şafak vakti basıldı. AKP eski Milletvekili İlhan İşbilen (69) terör gerekçesiyle tutuklandı.

HAYIRSEVERLERE KELEPÇE

Manisa'da Kasım 2015'te ihtiyaç sahibi öğrencilere burs toplayan başörtülü kadınlara yönelik operasyonda polisin kelepçe takması tepki çekti. Operasyonda fakir öğrencilere burs verdiği, Bank Asya'ya para yatırdığı gerekçesiyle 4 kadın öğretmen ve bir ev hanımı tutuklandı.

SU VERMEDİLER BÖBREKLERİ İFLAS ETTİ

Tekirdağ barosu Avukatlarından Murat Keçeci, böbreklerinden hasta olmasına rağmen tutuklandı. Raporlarına rağmen tahliye edilmeyen Avukat Keçeci, cezaevinde çok zor şartlarda tutuldu. Cezaevinde üç gün boyunca su verilmeyen ve soğukta bekletilen Keçeci'nin böbreklerinin iflas ettiği belirlendi. 1,5 ay tutuklu kalan Keçeci, tepkiler üzerine tahliye oldu.

MEDYAYA EL KONULDU

Koza İpek Holding ile bünyesindeki Bugün Gazetesi, Bugün TV ve Kanaltürk TV'nin de bulunduğu 22 şirkete kayyım yoluyla el konuldu. Gruba, dolandırıcılık suçundan ceza alan bilirkişinin raporu esas alınıp Sulh Ceza Hakimi'nin kararıyla kayyım atandı. Grubun gazeteleri bir günde iktidarın yayın organları haline getirildi. Kaynak Kültür Yayın Grubu'na da kayyım atanarak bünyesindeki tüm şirketlere el konuldu.

PROJE HAKİMLİKLER DEVREYE GİRDİ

1,5 yılda hukuk ve adalete güveni sıfırlayan Sulh Ceza Hakimlikleri, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından hükümetin HSYK'da kontrolü ele geçirmesinden sonra dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kuruldu. Erdoğan, hakimlikler kurulmadan bir kaç gün önce gazetecilere, “Bir proje geliştiriyoruz. O bitince süreç hızlanacak” dedi.

HÜKÜMETE YAKIN İSİMLER ATANDI

HSYK, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında Reza Zarrab, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve bakan çocuklarını tahliye eden isimleri Sulh Ceza Hakimlikleri'ne atadı. Erdoğan, 21 Temmuz 2014'te “Zaten şimdi yargı süreci başlıyor. Sulh Ceza Hakimleri bu süreci götürecek” dedi. Bir gün sonra 22 Temmuz'da yapılan sahur operasonuyla 115 polis gözaltına alındı.

KAÇ İSMAİL VAKASI

22 Temmuz 2014 Sahur Vakti gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan polisler hakkında karar vermesi beklenen Hakim İslam Çiçek'in odasına polislerin avukatları ile CHP Milletvekili Mahmut Tanal girdi. Bu sırada Hakim Çiçek'in mavi tişörtlü şahsa “Kaç İsmail” diye bağırması üzerine adliyede kovalamaca yaşandı. Vekil Tanal ile avukatlar olayı tutanak altına alırken, Kaç İsmail denilen şahsın TEM Şube'de çalışan bir polis olduğu belirlendi.

DARBE DAVALARINA ‘KUMPAS' AYARI

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın “Milli orduya kumpas kuruldu” açıklamasının ardından Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan mahkemelerin hakimleri farklı illere sürüldü. Balyoz ve Ergenekon sanıkları tahliye edildi.

HAKİME MAVİ MARMARA CEZASI

Mavi Marmara davasında İsrailli komutanlar hakkında yakalama kararı çıkaran İstanbul 7.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan Bakırköy'e düz hakim olarak gönderildi. Başbakan'ın ofisinde bulunduğu ileri sürülen böceğe ilişkin iddianamenin reddi yönünde muhalefet şerhi yazan üye hakim Zeki Kayalı, tenzil-i rütbe ile Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Aynı davada itiraz üzerine 5 sanık için yakalama kararını kaldıran 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Mustafa Karatay görevden alındı. Tahşiye grubu davasına bakan Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 5 Mart 2015'teki duruşma öncesi değiştirildi. İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ömer Altıparmak'ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı davanın heyeti de değiştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ankara'da polislere yönelik algı operasyonunda tutuklama kararı verilmemesi sonrası “Tahliyelerine şaşırdım” demesinin ardından HSYK, tutuklanmaları reddeden Sulh Ceza Hakimleri Orhan Yalmancı, 2. Sulh Ceza hakimi Seyhan Aksar ile Hasan Çavaç'ı başka yerlere atadı. Proje hakimliklerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açan Eskişehir Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, kaza geçiren ve okuyan çocuğunun durumuna rağmen Zonguldak'a sürüldü.

DOSYALARA MÜDAHALE

BDDK'nın Bank Asya'ya el konulmasına karşı banka ortaklarının açtığı davanın hakimleri değiştirildi. HSYK, BDDK'dan Bank Asya'ya el konulma gerekçelerini sorup savunma isteyen Ankara 8. İdare Mahkemesi üyeleri Şahin Üzüm'ü, 17. İdare Mahkemesi'ne, Tolga Oral'ı ise vergi mahkemesine gönderdi. İzmir'de valilik kararıyla 1 hastanesi ve poliklinikleri kapatılan Şifa Üniversitesi'nin açtığı davada İzmir 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak davaya müdahale edildi. Mahkemenin iki üyesi değiştirildi. Yürütmeyi durdurma kararı kaldırılarak, hastanelerin kapatılmasının önü açıldı.

Kaynak: Özgür Düşünce - Metin Arslan




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Мэдисон Киз

Тренер Абашкин заявил, что Киз заслужила победу над Соболенко в финале АО-2025






Москву украсили фонариками и фигуркам панд в преддверии китайского Нового года

Диетолог Круглова предупредила об опасных последствиях отказа от завтрака

Год Зеленой Деревянной Змеи в Китае. Традиции и обычаи праздника

Монумент «Знамя Победы» посетили участники пресс-тура, посвящённого Году защитника Отечества