Apple, bu kez şaşırtabilir!
Uzun bir süredir teknoloji dünyasında Apple'ın fiziksel home tuşundan vazgeçebileceği ile ilgili dedikodular duyuluyor.
Bunun nedeni kullanıcılarda, fiziksel home tuşunun Apple tarafından üretilen bütün iPhone'larda kullanılmasından kaynaklı oluşan değişim beklentisi olabilir.
Shiftdelete.net sitesinin haberine göre, Apple'ın şimdiye kadar telefonlarında vazgeçilmezi olan home tuşu ile ilgili ortaya çıkan bir paten, yenilik habercisi olabilir. Bugün itibarıyla ortaya çıkan patent, 3D Touch teknolojisini barındıran bir home tuşuna işaret ediyor. Patentte Touch ID ile beraber basın hassasiyetini algılayabilen 3D Touch teknolojisinin kullanıldığı bir home tuşu görülüyor.
Basınç hassasiyetini algılayabilen home tuşu
Bu patentin ortaya çıkmasıyla beraber home tuşunun varlığının devam edeceğini ancak 3D Touch teknolojisi sayesinde kullanıcıların farklı basınç uygulamaları ile farklı işlemler yapabileceği düşünülüyor. Haberde henüz 3D Touch destekli bu tuşla neler yapılabileceğine dair bir bilgi olmasa da, iPhone 6S modellerinin ekranında yer alan 3D Touch teknolojisiyle yaptıklarımıza benzer etkileşimler olabileceği muhtemel.
3D Touch nedir?
Bilindiği üzere iPhone ekranında dokunma, kaydırma ve kıstırma gibi Multi-Touch hareketlerini pek çok telefonun aksine rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyorduk. 3D Touch özelliği ile bu hareketlere Peek ve Pop hareketleri de eklenmiş oldu. Aslında 3D Touch nedir sorusunun cevabını basitçe Peek ve Pop hareketleri şeklinde vermek de mümkün. Peki Peek ve Pop hareketleri ne anlama geliyor?
Peek ve Pop hareketleri ile ekrana uyguladığınız baskı neticesinde bazı eylemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Örneğin telefonunuza gelen bir iletiye hafifçe bastırdığınızda (ki bu Peek hareketi oluyor) ön izleme yapabiliyorsunuz. Biraz daha bastırdığınızda ise (bu da Pop hareketi oluyor) maili açabiliyorsunuz.
3D Touch nasıl çalışıyor?
3D Touch teknolojisi basit bir çalışma sistemine sahip. Ekrana bastırdığınızda, kapasitif sensörler cam yüzeyle arka aydınlatma arasındaki kısımda oluşan en ufak değişiklikleri bile eş zamanlı olarak ölçebiliyor. İşin bu kısmından sonra ise sahneye iOS çıkıyor. iOS bu ölçümleri hızlı bir şekilde kullanarak uygulanan baskıya yanıt veriyor.