Erdoğan, Suriye'ye müdahale iması yaptı
Suudi Arabistan ve Körfez'deki müttefiklerinin ardı ardına terör örgütü IŞİD karşıtı bir operasyon için Suriye'ye asker gönderebileceklerini duyurdukları bir dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar, ortak bir harekât planlandığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
“Suriye'de bir fiili durum oluşturulur mu?” sorusunu cevaplayan Erdoğan, 2003 yılında meclis oylamasıyla reddedilen Irak tezkeresini hatırlatarak “Irak'ta düşülen hataya Suriye'de düşmek istemiyoruz.” cevabını verdi. Şili, Peru, Ekvador ve Senegal'i kapsayan ziyaretlerinden dönerken uçağındaki gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı, “Şimdi Suriye'de bu iş ancak bir yere kadar böyle gider. Bir yerden sonra böyle gitmez. Hassasiyetlerimizi Türkiye olarak korumak zorundayız.” ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklamalarının gazetelerde yer aldığı aynı gün, S. Arabistan ve Bahreyn'in ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de ‘ABD liderliğinde olmak kaydıyla' Suriye'ye asker göndermeye hazır olduklarını duyurdu.
İktidara yakın yayın organlarından Yeni Şafak'ın dünkü sürmanşetinde ise Suudi Arabistan yönetiminin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü IŞİD ile mücadele etmek üzere çok uluslu 150 bin kişilik bir ordu hazırladığı iddiaları yer aldı. Haberini, CNN Arabic kanalına dayandıran gazeteye göre çoğunluğunu Suudilerin oluşturduğu bu orduda Mısır, Ürdün ve Sudan askerleri yer alacak. Türkiye, Fas, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE de bu orduya katkı yapacak. Birlikler, Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, Suriye'ye müdahale için gerekli yetkinin TSK'ya hâlihazırda verildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tür şeyler konuşulmaz, gerektiğinde gereken neyse yapılır. Şu anda biz bütün güvenlik güçlerimizle, her şeyimizle tüm ihtimallere karşı hazır durumdayız.” diye konuştu. Suriye içerisinde kurulması gündemde olan ‘terörden arındırılmış bölge' konusunda “Kilometresine varıncaya kadar ABD ile mutabıkız.” diyen Erdoğan, uçuşa yasak bölge konusunda da ABD tarafında bir ‘yumuşama' olduğunu savundu.
Aralık ayında da Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 34 İslam ülkesi Suudi Arabistan önderliğinde terörle mücadele ittifakı kurduklarını açıklamıştı. ‘Teröre Karşı İslam İttifakı' adlı oluşumun IŞİD'in yanında diğer ‘terörist' gruplarla da mücadele edeceği belirtilmişti. Suriye'ye yabancı askeri müdahalenin daha yüksek sesle konuşulmaya başlanmasının ardından Esed yönetimi adına açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise yabancı kara birliklerinin ülkesine girmesi halinde ‘ister Suudi olsunlar, ister Türk' bu askerlerin ‘tabutlarla' ülkelerine dönecekleri tehdidinde bulunmuştu.
Bakanlar, Mısırlı muhataplarıyla görüşebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolundaki mülakatında Mısır'la ilişkiler konusuna da değindi. Mısır tarihinin seçimle başa gelen ilk lideri olan ve 2013 yılında askeri müdahaleyle devrilen Muhammed Mursi ile arkadaşları hakkındaki idam kararları gözden geçirilip kaldırılmadan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi ile görüşmeyeceğini kaydetti. Türkiye ve Mısır halklarının aynı kültür ve değer yargılarını paylaştığını, kopmamaları gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Bakanlarımız muhataplarıyla görüşebilir. Ama Başbakanımızın görüşmesini doğru bulmam.” ifadelerini kullandı.