‘Çocuklarımın sesine tahammül edemiyorum'
“İki kız annesiyim. Çocuklarım 6 ve 8 yaşlarında. İşten eve geldiğimde bazen içimde bir huzursuzluk, sinirlilik, daraltı oluyor. O anda çocuklarımın seslerine bile tahammül edemiyorum.” (Mine)
Sevgili Mine,
Sorunun tahammülsüzlük değil güzel insan. Bu yaşlara getirdiğin o iki çocuğu kim bilir ne fedakarlıklarla büyütmüşsündür. Sadece bebeklik dönemleri bile büyük çaba ve emek istiyor malum.
Ama şimdi anlaşılıyor ki hoşgörü kabın biraz dolmuş. Eve yetmiyor, işte bitiveriyor. Öyleyse anneliğini değil, annelik saatine kadar vaktinin geçtiği alanı gözden geçirmelisin.
Diyorsun ya, huzursuzum, sinirliyim, daralıyorum. Öyleyse huzur istiyorsun, özgürlük istiyorsun, biraz kendine alan istiyorsun. Bu isteklerin gün içerisinde gerçekleşmediği için evde patlaman da doğal. Çünkü orası en doğal yerimiz. Evimizde de kendimizi kasacaksak ne anlamı var değil mi?
1- “Ne olsaydı kendimi daha huzurlu hissederdim?”
Eve erken gitmek mi, iş saatlerini azaltmak mı? Eve gidince yemek, temizlik işleriyle uğraşmamak mı? Eve gitmeden arkadaşlarla biraz zaman geçirmek mi? İşinle ilgili becerilerini artırmak mı? Eşinle sohbet fırsatlarını artırmak mı? Önce net bir şekilde huzur tablolarını bulmalısın.
2- “Bugünden farklı olarak ne olmuş olsa, ev işleriyle uğraşmak zorunda kalmam? Ya da işyerindeki iş yükümü nasıl azaltırım? Ya da iş yerinde patronumla aramı nasıl düzeltebilirim? gibi ana hedefe giden yollar için stratejiler geliştirmelisin!
Tüm uzun yollar bir küçük adımla başlar. Şimdi “Ben her insanın ihtiyacı olan ve her insan gibi benim de hak ettiğim huzur ve özgürlüğü istiyorum. Bunun içinde önce ‘şunları şunları' yoluna koymalıyım. Anneliğimin ilk yıllarında bilmediğim pek çok şeyi organize etmeyi öğrenebildiğim gibi bunları da neden organize edemeyeyim ki? Edemem mi? Ederim Allah'ın izniyle..” de ve yola koyul.
Hadi bakalım gayret senden, tevfik Allah'tan!
Özetle senin meselen çocukların, anneliğin değil! Diğer kimliklerinle ilgili boğulduğun yerler var. Şimdi onlara yüzme öğretme vakti! Önce tam olarak nerede yüzmekte zorlandığına bakmalısın, sonra da kendine bazı sorular sormalısın.
Ailem Dergisi'nde yer alan Dr. Derman köşesi için tıklayınız..