Zayıflama ürünleriyle insanlar istismar ediliyor
Zayıflamak için uzman yardımı almadan yapılan diyetler, sağlığı olumsuz etkiliyor. Karbonhidrat tüketilmeden yağ ve proteinin çok tüketilmesinin kanda bazı atık maddeleri artırdığını söyleyen uzmanlar, sürecin tamamının da hücresel bazda kanserojen etki altına kalınmasına neden olduğunu belirtiyor.
Kimi sağlık için, kimi de dış görünüşü için kilo vermeye uğraşır. Uzman gözetimi olmadan kulaktan duyma popüler bilgilerle verilmeye çalışılan kilolar, bir süre sonra sağlığı tehdit eder hale geliyor. Uzmanlar, piyasada zayıflamak için faydası olduğu iddia edilen gıda takviyelerini ‘plasebo' denilen ‘yalancı' etki ile açıklıyor ve zayıflama takviyesi diye su dolu ilaç kapsülleri içirmenin de bir miktar kilo verdirteceğini söylüyor.
Pazarlamanın gelişmesiyle obez bireylerin istismarındaki artışı üzülerek takip ettiklerini belirten beslenme ve diyet uzmanı Hayrettin Mutlu, bu konudaki önlemlerin, kurallar ve yasalarla çözülemeyecek türden olduğunu söylüyor. Neredeyse her aktarda zayıflama ürünü olduğunu söyleyen Mutlu, bu konuda standartların keskin olmadığını, yasal boşluklarla duygu simsarları tarafından insanların istismar edildiğini ifade ediyor. Diyetisyenlik dışında hiçbir mesleğin zayıflama konusunda insanlara doğru yardımı sağlamayacağını da vurguluyor.
Popüler zayıflama yöntemleri insan sağlığıyla ilgilenmez!
Dukan diyeti, Goji Berry gibi zayıflama yöntemlerinin de hızla popüler olmasını değerlendiren beslenme uzmanı Mutlu, Goji Berry ya da Berry'lerin hemen hepsinde çok yüksek miktarda antioksidan madde olduğunu söylüyor. Bunlardan bazılarının yenilerek tüketildiğini bazılarının da çay gibi demlenerek içildiğini belirten Mutlu, “Maalesef ülkemizde insanlar çay gibi demlenen Goji Berry'yi yiyorlar. Bu bildiğimiz siyah çayı yiyerek zayıflamaya çalışmakla aynı şey.” diyor. Mutlu daha sonra sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Popüler zayıflama yöntemlerinin tamamı insan sağlığı ile ilgilenmez, daha çok deneysel araştırmalardan müteşekkildir. Bu zayıflama türlerinin çıkış noktası insan beyni ve sinir sistemi için gerekli olan karbonhidratların (şekerlerin) vücuda alınmaması sonucu, vücudun fazla fazla aldığı yağ ve proteinleri verimsiz bir şekilde karbonhidrata (şekere) çevirdiği sırada kaybettiği enerjidir. Aşırı yağ ve protein alımının metabolik sonuçları ise korkunçtur. Bir çeşit intihar şeklidir. Karbonhidrat tüketilmeden yağ ve proteinin çok tüketilmesi kanda bazı atık maddelerin artmasına bu maddelerde baş dönmesine idrarda aseton kokusu oluşmasına, bu sürecin tamamında hücresel bazda kanserojen etki altında kalınmasına neden olmaktadır.”
Zayıf insanların nasıl yemek yediklerini gözetin!
Diyetisyenlerin bireylerin kişisel özellikleri ve sosyal yaşantısını gözeterek en doğru beslenme davranışı uygulamasını planlayıp takibini yaptığını aktaran Mutlu, zayıflamanın bir diğer yolunun ise zayıfların gözetilmesi olduğunu söylüyor. Beslenme uzmanı Hayrettin Mutlu şu tavsiyelerde bulunuyor: “Zayıfların yavaş yemek yediklerini, kilo problemi olan insanların ise çok hızlı yemek yediklerini unutmayın. Günlük hayatınızdan meyveyi kesinlikle eksik etmeyin (en az 5 porsiyon) ve sık sık su için.”