Rusya bize çok acılar yaşattı
Josef Stalin'in emrindeki Sovyet hükümeti kararıyla 18 Mayıs 1944'te 250 bin Kırım Tatarının vatanından kopartılarak Özbekistan SSC ve Sovyetler Birliği'nin başka bölgelerine sürgün edilmesinin üzerinden yıllar geçti. Acıları halen taze olan Kırım Tatarlarının yüreklerini dağlayan sürgünün 72. yılı dün yurtta etkinliklerle anıldı.
İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Konya ağırlıklı bazı şehirlerde Stalin'in emrindeki Sovyet hükümeti kararıyla 18 Mayıs 1944'te 193 bin 865 Kırım Tatar'ının vatanlarından kopartıldığı ‘Kırım Tatarları Sürgünü'nün 2016 etkinlikleri olayı lanetleyen gösterilerle yapıldı. Sürgünün 72. yılında Kırım ve Balkan dernekleri ile sivil toplum örgütleri düzenledikleri mitinglerde 1944'te yaşanan acıları dile getirdi. Zaman'a değerlendirme yapan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tuncer Kalkay, “Rusya için tarihi utanç olan bu sürgünün sancılarını ve acılarını bugün dahi iliklerimize kadar hissediyoruz.” dedi.
250 BİN KİŞİ HAYVAN VAGONLARINA KONULDU
İkinci Dünya Savaşı öncesi Almanya'nın Kırım'ı ele geçirmesi üzerine Sovyet ordularının şehri yakıp yıkıp terk etmesiyle başlayan Kırım Tatarlarının dramı, Sovyet Birlikleri'nin tekrar şehri ele geçirip ağır baskı uygulamalarıyla zirveye ulaştı. Kırım kaynaklarına göre; yaptırımlarla birlikte gün geçtikçe kötüye giden ortamda Stalin'in emriyle 250 bin Kırım Tatar'ı tren istasyonlarına gönderildi. Ardından hayvan vagonlarına bindirilen Kırım Tatarları Orta Asya'ya, Sibirya'ya sürgün edildi. Birçoğu yollarda ya da gittikleri kamplarda hastalıktan veya katliamla öldü.
RUSYA, OSMANLI İLE ANTLAŞMASINI BOZDU
Rusya'nın Osmanlı Devleti ile yaptığı Küçük Kaynarca Antlaşması'nda yer alan ‘Kırım Hanlığı'na dokunulmayacak ve özerkliği tanınacak' maddelerini hiçe saydığını belirten Kalkay, şöyle devam etti: “Biz Küçük Kaynarca Antlaşması'yla bağımsızlığımıza kavuştuk. Rusya ise Osmanlı Devleti ile imzaladığı bu antlaşmayı 9 yıl sonra bozdu. Ve antlaşmadan sonra baskıları daha da arttı. Sürgünlere gönderdiler ve işkence yaptılar. Rusya, Kırım'ın tarihsel süreçlerinde zulümlerini her zaman göstermiştir.”
RUSYA, BİZLERE ÇOK ACILAR YAŞATTI
Rusya'yı zulmeden ve işkence yapan devletlerin merkezine oturtan Kalkay, “Rusya, tarihsel süreçte sadece bizlere değil, başka devletlere de aynı muamelelerde bulundu. Sürgünden önce mezarlarımızı yıktı ve cenazelerimizi gömmemize izin vermedi. Kütüphanelerimizi ve kitaplarımızı yaktı. Acılarımıza yas tutmamıza dahi izin vermedi. Eli silah tutan herkesi katletti. 1944'te bizleri Orta Asya'ya ve Sibirya'ya sürgüne gönderdi. Orta Asya'ya gidenleri halka karşı kötü gösterdi. Yamyam olduğumuz dahi söylendi. Rusya'nın zulmü 1960'a kadar sürdü.” şeklinde konuştu. Anavatanlarına 1991'den itibaren dönmeye başladıklarını belirten Kalkay, Rusya'nın Kırım'ı 2014'te ilhak etmesiyle Tatar yetkililerin hapse atıldığını ve dışarıdaki liderlerin de Kırım'a alınmadığını söyledi.
JAMALA BİZİ ONURLANDIRDI
2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci olan Kırım Türk'ü kökenli Jamala'nın başarısına değinen Kalkay şunları ifade etti: “Kızımız bize büyük sevinç ve gurur yaşattı. Şarkısı, 1944'te yaşadığımız sürgünü anlatıyordu. Dünya sürgünümüze ve insanlık dışı yaşadıklarımıza tanık oldu. Kırım Tatarlarının sürgünde çektikleri acıları gösterdi. Jamala'nın yarışmadaki şampiyonluğu bizler için başarıdan ötedir.”