Otomotivcinin kilo başı ihracat geliri ortalamanın 4 katı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Türk otomotiv sanayiinin büyümesini sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Kilo başına ihracat geliri 2010'da 4,28 Euro olarak gerçekleşirken, 2015'te bu rakam 4,82 Euro'ya kadar yükseldi. Türkiye ortalaması ise 1,19 Euro.” dedi.
Kilo başı ihracat gelirini artırmak isteyen Türkiye, katma değerli üretimi artırmak için çalışıyor. Bu anlamda en fazla yüksek mühendislik gerektiren sektörlere yatırım yapılıyor. İhracatın lokomotifi konumundaki otomotiv, en fazla katkı sağlayan sektör. Türkiye ortalamasında 1,34 dolar (1,19 Euro) olan kilo başı ihracat geliri, otomotiv sanayiinde 4,82 Euro'ya kadar çıkıyor. Bu oranın Türkiye ortalamasının 4 katından fazlasına denk geldiğine dikkat çeken Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, 2010'dan beri bu rakamın 0,54 Euro artarak 4,82 Euro'ya çıktığını söyledi. 2016'nın ilk çeyreğine bakıldığında bir miktar gerileme ile 4,75 Euro'da kaldığını sözlerine ekledi. Kanca, “Bu yükseliş sektörümüz ve ülke ekonomisi açısından umut verici. Görünen o ki, ihracat yükünü otomotiv tedarik sanayii omuzlayacak.” diye konuştu. Sektör, hakkında bilgilendirmede bulunan Alper Kanca, 2010'da 6 milyar 543 milyon dolar seviyesinde olan sektör ihracatının 2011'de 8 milyar 268 milyon dolar, 2012'de 8 milyar 301 milyon dolar, 2013'te 9 milyar 149 milyon dolar, 2014'te de 9 milyar 502 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşerek düzenli bir artış içinde olduğunun altını çizdi. 2015 yılında miktar bazında artış sürse de, parite kaynaklı bir kayıp söz konusu olduğunun altını çizen TAYSAD Başkanı, “Geçtiğimiz yıl 8 milyar 626 milyon dolarlık bir ihracat rakamını gördük. Ancak bu kayıp miktar bazındaki ihracat oranlarından değil, tamamen paritedeki dalgalanmadan dolayı meydana geldi. Çünkü miktar bazındaki artış, 2015'te de devam etti.” dedi.
Kanca, otomotiv ihracatının yüzde 80'inin Euro bazında olduğu için geçen yıllarda parite farkından olumsuz etkilenildiğini hatırlattı. Ancak şimdi bu durumun tersine dönerek avantaj sağladığını vurguladı. ‘Amerika yazılım, Almaya mühendislik, Türkiye işgücü' merkezi algısının değişmesi gerektiğinin altını çizen Alper Kanca, Türkiye'nin mühendislikte daha iyi bir noktaya gelmek istediğinin Ar-Ge'ye yapılan yatırımlardan anlaşılabileceğini belirtti. Böylece kilo başı ihracat geliri de artacak.
KİLO BAŞI GELİR FARKI KAPANIYOR
Otomotiv sektöründe kilo başı ihracat gelirinin 5 Euro'ya dayanmasına rağmen ithalat giderinin 8,5 Euro'lar seviyesinde olduğunun altını çizen Alper Kanca, bu oranın önümüzdeki yıllarda kapanma eğiliminde olduğunu dile getirdi.
Rusya pazarını Avrupa ve İran telafi etti Euro Bölgesi'nde ciddi toparlanma yaşandığını aktaran TAYSAD Başkanı Alper Kanca, böylece Rusya'nın ambargosundan doğacak kaybın telafi edildiğini kaydetti. İran pazarının finansal sistem oturduktan sonra önemli bir ihracat kapısı olacağını da sözlerine ekledi. Renault ve Toyota gibi markaların Rusya'yı büyüme merkezi olarak gördüğünü anlatan üst yönetici, ancak burada yaptıkları yatırımların dönüşünü yeni pazarlardan alacaklarını dile getirdi.