Мы в Telegram
Добавить новость
ru24.net
World News in Romanian
Май
2020

„Nu credem că va mai fi cum a fost”. Cât ar putea dura revizuirea sentinței lui Veaceslav Platon?

0

Fostul deputat Veaceslav Platon și unul din avocații lui, Ion Crețu, susțin că procurorii deja au purces la revizuirea dosarului în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare întru-un dosar conex fraudei bancare din 2014. Totuși, apărătorii lui sunt conștienți că noul proces ar putea dura mai mult timp, invocând factori obiectivi și subiectivi, prin urmare eliberarea clientului lor nu va veni prea curând. Asta după ce procurorul general Alexandru Stoianoglo a declarat că dosarul în baza căruia a fost condamnat Platon a fost falsificat și urmează a fi revizuit. Când ar putea fi eliberat controversatul om de afaceri care figurează și în ancheta „spălătoriei rusești”, prin care au fost albite aproape 22 de miliarde de dolari prin intermediul băncilor și justiției moldovene.

Ex-vicepreședintele Moldinconbank și fostul deputat AMN Veaceslav Platon, care prefera în ultimii ani să se prezinte drept consultant al unor oameni de afaceri ruși, are două condamnări la activ în R. Moldova: una la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporții deosebit de mari, în cazul devalizării BEM; a doua de 9 ani i-a fost aplicată pentru afaceri nu tocmai curate în domeniul asigurărilor și se referă la fapte pe care le-ar fi comis în detenție. Prima este definitivă, a doua e cu drept de atac, fiind trimisă recent la rejudecare în prima instanță.

Veaceslav Platon se declară drept victimă a uneltirilor politice puse la cale de presupusul autor al „furtului miliardului”, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, care ar avea interes să pună în cârca unui țap ispășitor propria crimă și să îl țină după gratii un timp cât mai îndelungat.

Mai mulți experți independenți notează că examinarea dosarelor ce îl vizează pe fostul deputat AMN s-a produs cu o rapiditate nemaivăzută în justiția autohtonă - în 17 luni s-a soldat cu o sentință definitivă. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, acuzatul a fost privat de dreptul de a se apăra, fiind lipsit chiar și de ultimul cuvânt.

Abia de câteva luni omul de afaceri care pretinde că ar cunoaște în amănunte cum s-au devalizat cele trei bănci falimentate spune că este interogat și ascultat de procurori, de când la cârma procuraturii se află Alexandru Stoianoglo. Depozițiile lui Veaceslav Platon au servit drept temei pentru o nouă învinuire pe numele lui Plahotniuc, în calitate de „unul din principalii beneficiari” ai fraudei bancare. În plus, există o cercetare penală separată ce vizează comportamentul procurorilor care au instrumentat cazul lui, inclusiv a celor care au deținut funcții de conducere. Astfel, ex-șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este suspectat că ar fi acționat în cârdășie cu Vladimir Plahotniuc, acuzații respinse de Morari.

Într-un interviu pentru postul de televiziune TV8, Veaceslav Platon a declarat că revizuirea sentinței ar fi demarat în luna aprilie, lăsând de înțeles că nu pune mari speranțe în eliberarea sa grabnică. „E straniu că a trecut mai mult de o săptămână de la declarațiile lui Stoianoglo, iar această cerere de revizuire încă nu a fost depusă în instanță”, a afirmat Veaceslav Platon.

Avocatul Ion Crețu la fel spune că preferă prognoze realiste: „Aici depinde de procuratură și de instanța de judecată. Nu credem că va mai fi cum a fost, pentru că anterior a fost bătaie de joc, dar nu a fost proces. Nu doresc la nimeni să aibă așa proces. Depinde mult de instanță, instanța poate intenționat să tergiverseze deja, să nu fie cum a mai fost, adică repede, dar inversul să fie. Și la asta ne așteptăm”.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Procuratura Generală susține că va iniția procedurile de revizuire a sentinței pe numele lui Platon când va avea acces la materialele cauzei penale. Actualmente, Curtea Supremă este în proces de redactare a deciziei, urmare a judecării unui recurs în anulare, hotărâre pronunțată la începutul lunii mai ce urmează să fie publicată pe 5 iunie.

Pe lângă dosarele din R. Moldova, Veaceslav Platon împreună cu Vladimir Plahotniuc sunt cercetați penal și în Federația Rusă, pentru că ar fi creat o grupare criminală ce ar fi spălat peste 20 de miliarde de dolari folosind mecanismul recuperării unor false datorii prin decizii ale instanțelor judecătorești din R. Moldova. Oamenii legii de la Chișinău deconspirase mai demult schema generală a „spălătoriei rusești”, în cadrul căreia au ieșit la iveală doar câteva episoade de mituire a judecătorilor în schimbul legalizării datoriilor aproape astronomice în temeiul unor copii îndoielnice de pe pretinse contracte.

Într-un astfel de episod era vizat Veaceslav Platon, presupus a oferi bani pentru fiica lui Ion Muruianu, fost președinte CSJ, care studia la Londra. În cel mai recent interviu pentru TV8, Platon a refuzat să răspundă la întrebarea dacă a mituit magistrați sau procurori. În schimb, el a lansat astfel de acuzații la adresa lui Plahotniuc.

Mai mulți observatori au lăsat de înțeles că despre aceste acte de corupție s-ar cunoaște în sistemul de drept, doar că nimeni nu are curajul să le ancheteze, impunitatea având deseori umbrelă politică.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Андрей Рублёв

Рублёв стал победителем «Мастерса» в Мадриде






Эксперт Президентской академии в Санкт-Петербурге о комплексном развитии агропромышленного сектора

Летом число рейсов «Аэрофлота» из Москвы в Сочи вырастет на 23%

«Парту героя» Андрея Назарова открыли в школе № 2 в Лобне

Детский сад в ЖК «Центр-2» в Балашихе откроют в сентябре