„Viața” sub asediu la Pokrovsk. Rușii avansează spre Dnipropetrovsk
POKROVSK, UCRAINA – Bombardamentele și luptele grele din ultimele zile au transformat Pokrovsk într-un câmp de luptă, cu infrastructura grav afectată și civili prinși în mijlocul conflictului. În ciuda rezistenței ucrainene, forțele ruse par hotărâte să captureze acest oraș strategic, deschizând astfel calea către extinderea operațiunilor militare spre Dnipropetrovsk.
„Situația este critică. Pokrovsk este sub foc continuu”, a declarat un oficial militar ucrainean reporterului Current Time.
Civilii, prinși în capcană
Orașul Pokrovsk este pustiit de bombardamentele rusești, care au lăsat în urmă străzi distruse, clădiri ruinate și cratere de la explozii.
Puținii locuitori care încă mai rămân trăiesc în subsoluri și buncăre. Doar cei mai curajoși îndrăznesc să iasă afară. Deasupra orașului planează drone rusești.
„Dronele zboară, explodează, cad chiar lângă oameni. Acoperișul se zguduie, totul se dărâmă, e imposibil să dormi noaptea. E groaznic”, povestește o localnică.
Apa, gazul și electricitatea sunt de multă vreme o raritate la Pokrovsk. Pe 28 ianuarie, a fost închisă și ultima filială a poștei ucrainene din oraș. Dar, în ciuda lipsei condițiilor de trai și a pericolului constant, mulți refuză în continuare să-și părăsească orașul natal.
„Și ce dacă rămân aici? Dacă o fi să mă omoare, să mă omoare. Dar... să mă nimerească ei de la început!” – spune, privind spre cer, o bătrână localnică.
În Pokrovsk, nu mai există nici puncte organizate de evacuare. Cei care totuși doresc să plece sunt luați de polițiști sau voluntari - o adevărată operațiune și un lucru care trebuie făcut repede, pentru ca mașina să nu fie detectată de vreuna din dronele rusești.
„E ca în Kurahove. Controlează zona, nu ating încă orașul propriu-zis, dar controlează intrările și ieșirile. Și lovesc mașinile – acolo erau persoane cu dizabilități, oameni care treceau pe alături, și am văzut cum i-au lovit, chiar lângă noi”, povestește un voluntar.
Linia frontului se apropie, concomitent cu bombardamentele, de așezările din apropierea Pokrovskului, cum este localitatea Sergheevka, de exemplu, unde, în ultima lună, atacurile intense au transformat zona în ruine. Majoritatea locuitorilor a plecat din calea războiului. Cei puțini care au rămas, circa 300 de oameni, în majoritatea cazurilor nu sunt localnici, ci refugiați din alte zone afectate de război. Printre ei este și Nikolai. Orașul său natal, Mirnograd, se află la numai un kilometru de linia frontului.
„Acolo au început să bombardeze, așa că am venit aici. Iar acum nu mai știm nici unde, nici cu ce să fugim. Nici pensia nu ne permite. Cu cele 34 de mii [grivne] nu putem merge la Dnipro. Eu nu pot ridica mâinile, sunt invalid”, povestește Nikolai.
Regiunea Dnipropetrovsk, următoarea țintă?
Analiștii militari consideră că ofensiva rusă asupra Pokrovsk are drept scop deschiderea unui nou front spre Dnipropetrovsk, un centru industrial și logistic situat strategic la intersecția mai multor rute de aprovizionare. Controlul acestei regiuni ar permite trupelor ruse să își extindă dominația asupra estului Ucrainei și să amenințe orașe importante precum Dnipro.
Trupele rusești au început deja să lovească zonele de frontieră cu bombe aeriene ghidate, susține șeful comunității Novopavlovsk, Nikolai Gavrilov.
Armata rusă încearcă să înconjoare orașul din sud-vest și, în unele locuri, s-a apropiat de regiunea Dnipropetrovsk la o distanță de aproximativ cinci kilometri. La o distanță similară de regiune se află și satele din apropierea Pokrovskului, Kotlino și Udacinoe, care, conform hărții DeepState, sunt deja parțial ocupate de armata rusă.
Analiștii au descris două scenarii principale pentru avansul armatei ruse în direcția Pokrovsk. Prima variantă este înaintarea spre vest, în câmpiile slab populate ale regiunii Dnipropetrovsk, care sunt slab fortificate și au puține obstacole naturale sau urbane pe care Kievul le-ar putea folosi pentru apărare. A doua variantă este înaintarea spre nord, printr-o rețea densă de orașe industriale, prin care ar fi mai greu de străpuns, dar care ar permite Moscovei să exercite presiune asupra Kramatorskului și Slavianskului, cele mai mari orașe din regiunea Donețk care se află sub controlul Ucrainei.
Evaluarea experților
Expertul politico-militar rus Iuri Fedorov consideră că armata rusă ar putea ajunge la granița regiunii Dnipropetrovsk, dar acest lucru nu are sens nici din punct de vedere militar, nici politic.
„Trupele ruse încearcă să încercuiască Pokrovskul din sud-vest, adică să avanseze spre vest de Udacinoe, să traverseze autostrada care leagă orașul Dnipro de Pokrovsk și care continuă spre est, să o taie și, astfel, să înceapă operațiunea de capturare a Pokrovskului, fiind siguri că orașul este încercuit. Dar asta nu înseamnă că vor invada serios regiunea Dnipropetrovsk pentru a lansa un atac rapid spre Pavlograd”, a declarat Fedorov, într-o emisiune la Current Time.
Potrivit lui, o ofensivă asupra Pavlogradului este posibilă doar pe un singur traseu: de-a lungul sau direct pe autostrada M30 (cea mai lungă șosea Strîi–Izvarino), deoarece altfel trupele invadatoare ar rămâne blocate în noroi. Însă, o astfel de înaintare rapidă în adâncime de câteva zeci de kilometri ar expune armata rusă la foc din flancuri.
„Ar fi blocați pe această autostradă și în jurul ei. Și, prin urmare, ar repeta scenariul din primăvara lui 2022, când trupele ruse au fost prinse pe astfel de drumuri și au suferit pierderi”, amintește expertul.
Scopul strategic stabilit de Putin este de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk, spune Fedorov. „Pentru aceasta, după o posibilă capturare a Pokrovskului, trupele ruse trebuie să avanseze spre Kostiantinivka, din direcția Ceasiv Iar, sau spre vest de Pokrovsk către Kostiantinivka, apoi să încerce încercuirea și lupta pentru cele două mari orașe neocupate din Donețk – Kramatorsk și Slaviansk. Fără capturarea acestora, nu se poate vorbi despre o victorie strategică.”
Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te