Acuzații de recoltare forțată de ovule zguduie industria mamelor surogat din Georgia
Compania urma să acopere toate costurile de călătorie, iar femeile erau plătite cu până la 17.000 de dolari. O sumă deloc de neglijat, care poate schimba viața multor femei din Thailanda.
Însă, odată ajunsă în capitala Georgiei, Tbilisi, lucrurile au început rapid să meargă prost. Na a povestit presei thailandeze că pașaportul i-a fost confiscat la sosire și că a ajuns într-o casă în care se mai aflau vreo 30 de alte femei din Thailanda.
Acolo – spune Na – ea și celelalte femei nu au fost folosite ca mame surogat, pentru a purta copii pentru alte persoane, ci, în fiecare lună, li se recoltau ovule, împotriva voinței lor.
Aceste ovule, susține Na, erau apoi folosite pentru proceduri FIV (fertilizare in vitro) pentru alte femei.
Acuzațiile au provocat un adevărat scandal în industria internațională a mamelor surogat din Georgia, industrie care a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani.
După invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, care a perturbat sectorul reproducerii asistate din această țară, multe cupluri occidentale s-au orientat către Georgia, ca alternativă.
Salvată de poliția thailandeză
Na a declarat că, în cele din urmă, a reușit să scape și s-a întors în Thailanda în septembrie 2024. Acolo, și-a împărtășit povestea Fundației Pavena pentru Copii și Femei, o organizație thailandeză care apără drepturile femeilor și copiilor.
Pavena Hongsakula, șefa fundației, spune că Na i-a povestit că în Tbilisi mai erau trei femei care i-au cerut ajutorul, deoarece nu voiau să fie supuse procedurilor de recoltare a ovulelor, dar nici nu aveau bani să plătească pentru a ieși din această schemă.
Pe 5 februarie, șeful Poliției din Thailanda, Kitrat Phanphet, a anunțat că autoritățile colaborează cu trei femei thailandeze care susțin că au fost aduse în Georgia de o rețea infracțională chineză, sub pretextul că ar urma să fie mame surogat și apoi forțate să participe la această schemă de „recoltare a ovulelor”.
Femeile, conform relatărilor presei thailandeze, au fost atrase în Georgia cu promisiunea că vor primi între 12.000 și 17.000 de dolari pentru a deveni mame surogat. Se pare că ele au fost salvate în ianuarie dintr-o casă din Tbilisi de către divizia pentru afaceri externe a Poliției thailandeze.
Doar câteva țări – printre care Statele Unite, Rusia, Ucraina și Georgia – permit femeilor să poarte sarcina pentru alte persoane contracost.
În 2023, în Georgia a fost propus un proiect de lege care viza interzicerea acestei practici pentru cetățenii străini, însă propunerea a rămas blocată în parlament și nu a fost încă adoptată.
În astfel de aranjamente, femeia care poartă sarcina și naște un copil pentru alte persoane – viitorii părinți ai copilului – primește compensații financiare și bani pentru cheltuielile curente, toate fiind stipulate într-un contract legal.
„Dacă vrem să plecăm, o putem face oricând”
După ce acuzațiile thailandeze au devenit publice, RFE/RL a vizitat casa cu două etaje din Gldani, un district din nord-estul orașului Tbilisi, de unde au fost salvate cele trei femei.
Aproximativ 30 de femei thailandeze sunt încă acolo, într-o casă ai cărei pereți sunt acoperiți cu fotografii ale bebelușilor născuți de mamele rezidente.
Una dintre femeile thailandeze din casă, Nara, în vârstă de 29 de ani, a declarat pentru serviciul georgian al RFE/RL, într-o engleză rudimentară, că urma să se întoarcă acasă. Ea a spus că intenționa să devină mamă surogat, dar, în ciuda mai multor încercări, nu a reușit să rămână însărcinată.
Niciuna dintre celelalte femei thailandeze care locuiesc în casă nu vorbește engleză, iar nimeni – inclusiv din conducerea centrului de fertilitate – nu putea să traducă din thailandeză.
Nara a negat că ea și celelalte femei fuseseră ținute împotriva voinței lor. „Avem documentele la noi, pașapoartele noastre. Dacă vrem să plecăm, o putem face oricând”, a spus ea. „Nu știu de ce aceste fete au spus că sunt victime ale traficului de persoane.”
Nara a explicat pentru RFE/RL cum a ajuns ea însăși în Georgia: „Aveam probleme financiare în familie. Am un copil mic, așa că am decis că aceasta ar fi o modalitate bună de a câștiga bani în mod legal. Așa am luat legătura cu această companie chineză și am decis să vin în Georgia.”
Compania cu care Nara a spus că are contract se numește Chinese Babycam Medical Consulting Group LLC și este înregistrată la Tbilisi din martie 2024. Conform contractelor, femeile primesc între 300 și 500 de dolari pe lună. După nașterea copilului, acestea urmează să primească aproximativ 11.000 de dolari.
Li Yuan, cetățean chinez și reprezentant al Babycam în Georgia, a declarat că nu există o rețea infracțională chineză și că totul se desfășoară conform contractelor.
„Plătim fetelor suma specificată în contracte... Nu există constrângere, inclusiv în ceea ce privește recoltarea de ovule. Aceste femei sunt aici doar pentru a fi mame surogat. Când contractul este finalizat, ele primesc suma promisă și se întorc acasă.”
Yuan a declarat că cele trei femei luate de poliția thailandeză nu erau ținute acolo cu forța. „Nu le-am interzis să plece și nici nu le-am cerut să plătească o răscumpărare”, a spus ea.
Lansarea unei anchete
Ministerul de Interne al Georgiei a început o investigație privind traficul de persoane.
„Aproximativ 70 de cetățeni străini au fost intervievați, dar niciunul dintre ei, cu excepția celor trei femei thailandeze, nu a avut vreo plângere”, a precizat ministerul într-un comunicat.
„Cele trei femei thailandeze intervievate au explicat că nu mai doreau să fie mame surogat și să rămână la centru. În aceeași zi, forțele de ordine le-au transferat pe cele trei femei într-un adăpost pentru victimele traficului de persoane, iar după finalizarea procedurilor legale, acestea au părăsit țara.”
Autoritățile georgiene au anunțat că au interogat și patru cetățeni străini care au adus femei thailandeze în Georgia pentru a fi mame surogat și că telefoanele mobile ale acestora au fost confiscate ca probe.
În prezent, în Georgia funcționează aproximativ 20 de clinici care oferă tratamente de reproducere asistată, în principal pentru clienți străini, iar acuzațiile au readus în discuție problemele din această industrie.
Dr. Keti Kantaria, medic specialist în reproducere asistată, subliniază că procedurile de recoltare a ovulelor ar trebui efectuate doar în clinici autorizate, respectând protocoalele corespunzătoare și obținând consimțământul informat al pacientelor.
„Dacă aceste reguli nu sunt respectate, atunci, la fel ca în cazul oricărei alte proceduri medicale, pot apărea complicații,” a declarat Kantaria.
Plăți întârziate
Femeile străine au vorbit și despre alte probleme pe care le-au întâmpinat în timp ce lucrau ca mame surogat în Georgia.
RFE/RL a vorbit cu mai multe femei din Kazahstan aflate în Tbilisi, dintre care unele au declarat că nu și-au primit integral banii.
Una dintre ele, Anastasia, a spus că așteaptă de trei luni o plată de la o clinică. Ea a mai declarat că nu mai primește alocația zilnică pentru hrană și necesități de bază.
„Am mers la agenție ca să aflu detalii despre avans și despre taxă. Fondatorul agenției... a început să țipe la mine. A încuiat ușa biroului cu cheia și m-a amenințat,” a povestit Anastasia.
Două zile mai târziu, a născut.
Ea a arătat RFE/RL o notă scrisă de mână, datată 30 ianuarie, semnată de proprietarul companiei, care promitea plata sumei finale în termen de șapte zile de la naștere.
Alte femei din Kazahstan intervievate de RFE/RL au avut povești similare – fie au fost plătite cu întârziere, fie nu și-au primit deloc banii.
O altă femeie kazahă, de asemenea numită Anastasia, a declarat: „Cât timp ești însărcinată, toată lumea te tratează perfect. Te îmbrățișează, dar imediat ce ai născut, totul se termină. Atitudinea lor se schimbă brusc.”
Lika Chkonia, președinta Asociației Georgiene de Medicină Reproductivă și Embriologie și directoarea clinicii georgiano-americane Reproart, a apărat sectorul mamelor surogat, afirmând că femeile străine trebuie să semneze formulare de consimțământ într-o limbă pe care o înțeleg înainte de a efectua orice procedură.
„Dacă s-a întâmplat ceva ilegal, ancheta îl va scoate la iveală” a spus ea.
De asemenea, Chkonia a precizat că se iau măsuri pentru a se asigura că totul se desfășoară legal.
„Deja implementăm o metodologie în clinica noastră pentru a identifica victimele traficului de persoane. Avem formulare speciale pe care medicul le completează,” a declarat Chkonia.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te