Fridolin beredd att göra ändringar i läsa-skriva-räkna-garantin för att få med sig de borgerliga
Lyssna: Gustav Fridolin: Jag hoppas det kan gå igenom i riksdagen
För att få igenom sitt förslag om att införa en läsa-skriva-räkna-garanti redan från förskoleklass, är regeirngen beredd att göra ändringar för att gå de borgerliga till mötes och få igenom det riksdagen.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver utbildningsminister Gustav Fridolin tillsammans med Lärarförbundet att ändringar ska göras.
Gustav Fridolin bjuder in de borgerliga partierna för att försöka nå fram till en kompromiss.
– Det finns förstås mycket som politiker kan bråka om, men frågan om att barn som behöver särskilt stöd ska få det i tid, det hör inte till de sakerna, det borde vi kunna vara eniga om, säger han och fortsätter:
– Och nu har vi ju bakom det här lagförslaget både lärarfacken, skolinspektionen och forskningen, och då hoppas jag också att det kan gå igenom i riksdagen.
De borgerliga partierna tycker regeringens förslag om läsa-skriva-räkna garanti som nu behandlas i utbildningsutskottet lägger för mycket administration på lärarna och inte kommer att leda till att skolbarn får den tidiga hjälp som behövs.
När nu regeringen bjuder in till samtal kommer de borgerliga partierna att delta och de utesluter inte att en kompromiss kan nås.
– Ja, det är bra och välkommet att regeringen inser att den har haft fel från första början och eventuellt är beredd att backa och göra förändringar, och är man också villig att göra substansiella förändringar i lagförslaget, så är vi självfallet intresserade av att diskutera det, säger Erik Bengtzboe, utbildningspolisk talesperson för Moderaterna.
Lagförslaget ligger i utbildningsutskottet för behandling och i den utformning det har nu kommer det alltså inte attt gå igenom. De borgerliga partierna har samma syn som regeringen på att det behövs insatser för att tidigt ge elever hjälp att läsa skriva och räkna.
– Vi är överens med regeringen om problembilden, elever får stöd för sent idag, och dom som behöver extra stöd får det för sent idag. Vi är också överens om att man måste göra något för att pressa ner stödet så tidigt som möjligt, säger Christer Nylander, utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna.
– Det regeringen presenterat för oss har handlat om att man ska dokumentera, att lärarna ska ägna mer tid åt administration och byråkrati och det tycker jag är en dålig idé.