Domen mot Reutersjournalister får skarp kritik av omvärlden
Journalister och aktivister försöker blockera polisbilen med de två dömda Reutersjournalisterna från att åka iväg.
Lyssna: Domen mot Reuters journalister i får kritik från omvärlden
Sju års fängelse för spioneri, det blev domen för två journalister från nyhetsbyrån Reuters i Myanmar, tidigare Burma.
Domarna mot de två reportrarna får nu skarp kritik från omvärlden.
Wa Lone, en av de dömda reportrarna förs ut från domstolsbyggnaden i Rangoon och säger till de skrikande reportrarna på plats att han inte är rädd utan kommer att fortsätta kämpa för han är oskyldig menar han.
De båda reportrarna, Wa Lone och Kyaw Soe Oo, döms till fängelse och straffarbete i sju år för att ha tagit emot och tagit del av hemligstämplade dokument som sägs beskriva en militäraktion där tio rohingyer ska ha mördats av militären i delstaten Rakhine.
Utanför rättssalen i Rangoon försökte människor blockera transporten med de båda dömda Reutersjournalisterna när dom skulle föras bort till fängelset och deras försvarsadvokat sa att det är en sorglig dom. Både för dom, och yttrandefriheten i Myanmar.
– Jag är besviken på domen, sa journalisternas försvarsadvokat när domen hade lästs upp.
Reportrarna har hela tiden nekat till brott och säger att allt är en planerad fälla för att sätta fast dem. De berättade i rätten att de bjudits in till middag med ett par poliser som då gav dem de hemliga dokumenten. Reportrarna greps av väntande polis när dom lämnade restaurangen. Under rättegången avvisade domare reportrarnas förklaring.
En polis vittnade i rätten om att han fick order om att gillra en fälla mot journalisterna. Polismannen berättade i att han och flera av hans kollegor fått i uppdrag att se till att de två reportrarna tog emot hemliga dokument i strid med lagen. Domaren säger trots det att det är klart att journalisterna agerat med avsikt att skada nationen.
Fallet har väckt stor uppmärksamhet och den fällande domen väcker nu reaktioner från flera håll bland annat från Human Rights Watch, Journalister utan Gränser och från reportrarnas arbetsgivare Reuters.
– Det är en sorglig dag för Myanmar, journalistiken och de två reportrarna säger, Reuters chefredaktör Stephen Adler.
Reuters överväger nu att ta fallet vidare till internationell domstol och Reuters får stöd i sin kamp av bland annat FN:s representanter i Myanmar som kräver att de två journalisterna omedelbart släpps.
Journalister lever under allt otryggare förhållanden i Myanmar. Listan kan göras lång över dom journalister som gripits för att ha ifrågasatt den tidigare regimen och nuvarande regeringen. Under flera år har Myanmar klättrat i Reportrar utan Gränsers pressfrihetsindex men dyker i år flera placeringar.
I drygt 50 år styrdes Myanmar av en militärregim där medierna var hårt kontrollerade av staten, journalister censurerades och sattes i fängelse. Vid landets första steg mot demokratisering 2012 lades den statliga nämnden för censur ner.
Året där på antogs en ny lag vars syfte är att underlätta för utländska investeringar i landets eftersatta it-sektor. Men lagen är också skriven på ett sådant sätt att den i samband med mediernas digitalisering kan användas mot journalister som rapporterar kritiskt på nätet.
Den fällande domen idag ses som ett svårt prov för pressfriheten i Myanmar, där den politiska utvecklingen de senaste åren fått växande internationell kritik. Förhoppningarna om fortsatt demokratisering har grusats och de många konflikterna i landet har blivit allt grymmare.
Och det finns kopplingar mellan den infekterade konflikterna och mediernas minskade manöverutrymme.
Landets ledare Aung San Suu Kyi, som var demokratikämparnas stora hopp, beskylls för att inte stå upp för de ideal som hon bland annat gav henne Nobels fredspris.