Eritrea kan förändra sin militärtjänstgöring
Många eritreaner har flytt från landet för att slippa livslång militärtjänstgöring.
Lyssna: Positiva signaler från Eritrea
Det kommer nya positiva signaler från det slutna Eritrea. Enligt regeringen i Asmara är man på väg att skrota landets livslånga militärtjänstgöring - en av de främsta anledningarna till att tusentals unga eritreaner flyr landet varje månad.
– Vi är inne i en förändring, och om det här fortsätter så blir en normalisering av värnplikten helt säkert verklighet, sa Eritreas arbetsmarknadsminister Luul Gebreab till Bloomberg News nyligen.
Att en så hög företrädare för Eritreas regim nu talar öppet om att landet är på väg att förändra sin militärtjänst är senaste signalen ifrån Eritrea om att en omfattande reform kan vara på väg.
Trots att Eritrea formellt har 18 månaders obligatorisk militärtjänstgöring är den i realiteten en livslång tjänstgöring. FN har liknat systemet vid slavarbete och menar att tvångsrekryteringen till armén är den största anledningen till att så många unga eritreaner flyr sitt hemland.
Under migrantkrisen 2015 var eritreaner den fjärde största gruppen flyktingar och migranter som tog sig till Europa, och flykten har fortsatt. Uppskattningar talar om att över en halv miljon flytt Eritrea, av en befolkning på runt sex miljoner.
Trots sin lilla befolkning antas Eritrea ha en av Afrikas största stående arméer. Anledningen är 20 år av mycket spända relationer och en tungt militariserad gränskonflikt med grannen Etiopien. Men sedan i sommar råder töväder på Afrikas horn. Ett fredsavtal är underteckat och båda länderna har lovat att börja dra tillbaka trupper från gränsen.
– Vi tittar definitivt på de ekonomiska effekterna av demobilisering, sa minister Luul Gebreab till Bloomberg News.
– Vi kommer ha en mindre armé kvar, resten kan arbeta med att utveckla landet, tillade hon.