Rör sig för lite – tecken på psykisk ohälsa
n ensam flicka på väg till skolan över en tom skolgård. Bilden är en genrebild. Foto: Jan-Erik Henriksson / TT
Lyssna: Ungas hälsa
Bara vart sjunde skolbarn i Sverige rör på sig tillräckligt mycket, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Och bristen på fysisk aktivitet kopplas ofta till den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga.
Agneta Paul vid barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne, beskriver hur viktigt det är med rörelse för de unga patienterna.
– Man blir lugnare, ångest och oro minskar, man blir mer nöjd med sig själv. Till och med skolresultat kan förbättras, så jag tänker att man har allt att vinna på att röra sig mer, säger Agneta Paul, chef för första linjen vid barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne.
De barn och unga som söker sig till BUP:s första linjen i Skåne med lindrig psykisk ohälsa får alltid först frågor om hur de sover och hur mycket de rör sig. Enligt Agneta Paul räcker det för många att få ordning på det för att må bättre. Verksamhetsutvecklaren Anna Jonsson beskriver hur de jobbar.
– Dels är det ju att prata om det med barn och familj, och att man hittar de där naturliga aktiviteterna att ta sig till och från skolan, till exempel. Att hitta roliga fritidssysselsättningar tillsammans med andra barn, säger hon.
Världshälsoorganisationen rekommenderar att barn ska vara fysiskt aktiva – som att cykla, gå, idrotta och leka - minst en timme om dagen. Men Folkhälsomyndighetens undersökning visar alltså att bara 14 procent av de drygt 4000 11-, 13- och 15-åringar som svarat på en enkät kommer upp i den nivån.
Det finns också en skillnad mellan grupper. Barn i familjer med högre socioekonomisk status tränar oftare än barn i familjer som har det sämre ställt. Därför har skolan en viktig roll, säger Agneta Paul.
– Jag tänker att skolan har ett unikt tillfälle, för där går alla barn. Skolan skulle ju på ett enkelt sätt kunna öka motivationen och kanske utföra en del fysisk aktivitet i skolan, säger hon.