Papporna tar ut allt mer föräldraledighet
Lyssna: "Går mot ett jämställt uttag år 2030"
Fortfarande är det mammorna som står för majoriteten av föräldraledigheten. Men papporna knappar in - under förra året tog de ut 29,3 procent av dagarna, visar Försäkringskassans statistik för 2018.
– Utvecklingen går mot ett mer jämställt användande. Förmodligen kommer männens andel nå 30 procent nu under första halvåret 2019, säger Alexandra Wallin som är försäkringsdirektör och chef för enheten Barn och familj på Försäkringskassan.
Att fördelningen fortsätter att bli allt mer lika mellan föräldrar är bland annat en effekt av de så kallade pappamånaderna, enligt Försäkringskassan. För tre år sen infördes en tredje månad som gäller för barn födda år 2016 och senare, och som innebär att 90 av dagarna med högst ersättning är öronmärkta för vardera föräldern.
– Vi ser att de reserverade månader som införts är det som påverkat allra mest. Men det finns även annat som påverkar, som normer och attityder. Man påverkas mycket av det umgänge man har, och så spelar det förstås roll vad det finns för attityder hos arbetsgivaren och på arbetsplatsen, säger Alexandra Wallin.
Under förra året tog papporna ut 29,3 procent av föräldrapenningsdagarna. Men Försäkringskassan räknar med att den siffran ökat till 40 procent redan om tio år.
– Om vi skulle fortsätta i den takt som varit de senaste åren skulle vi nå ett jämställt uttag runt år 2030, säger Alexandra Wallin.